Switch to full style
Razmjena savjeta i trikova o podešavanju sustava i programa.
Odgovori

keyring

01 lis 2014, 13:15

Ova tema nije nova. Listao sam malo stare teme i našao nekoliko stvari na tu temu. Označeno je sa riješeno. I jest riješeno, ali je pitanje svih pitanja, dali je riješeno na pravi način. Uglavnom se pitanje keyringa vezivalo za upotrebu preglednika ( chrome, chromium ). Naime, ukoliko u chromeu otvorite više tabova sa spremljenim stranicama, redovito če vam iskakati prozor gdje vam se nudi spremanje lozinki pomoču keyringa, čak i onda ako nemate nikakve lozinke za spremiti. To zna biti prilično iritantno, pa se nude riješenja poput unlocka keyringa, pozivanje seahorse aplikacije i ostavljanje praznog polja za unos passworda. To stvarno i rješava problematiku iskakanja skočnog prozora. Sasvim drugo pitanje je, dali je to pametno. Ili je to ustvari, kako se meni čini, krenimo svi linijom manjeg otpora.
Forumaš Jura Stublić je na tu temu negdje lijepo napisao da to nije pametno raditi, i ja sam od onih koji se u potpunosti slažu s time. Jer da je pametno unlokat ili ostavljati prazno polje u passwordu, zar nebi onda i developeri jednostavno maknuli keyring ( ako ga svi isključuju zbog preglednika, onda valjda nije niti potreban ). Ali stvar je u tome da je potreban. On vam sprema vaše lozinke u šifriranom obliku. Ako ga unlokate ili ostavljate prazno polje ( kako " rješenja " nude ), tada se lozinke spremaju u čitljivom, tekstualnom obliku. I što smo onda ustvari napravili. Ništa. Zbog kilograma mesa ( smeta u web pregledniku ), zaklasmo vola ( keyring onemogućen svim aplikacijama ). A možda se pojavi nekome neka aplikacija koja će trebati keyring, i što ćete onda. Vjerovatno sjesti i plakati. Nemojmo se previše pouzdati u to, da nepostoji zlonamjerni kod za linux distribucije.
Ma ovo je samo uvod, a evo vam i jednog, prema mom mišljenju fleksibilnog rješenja. Jučer sam se bavio tim problemom ( jednom kolegi je u mintu 17 cinnamon smetalo stalno iskakanje prozora u web pregledniku)
Dakle, ako vam u pregledniku netreba usluga keyringa, a da se ne lišite njegovih usluga u cijelosti napravite slijedeče:

sve aplikacije se pozivaju na određen način, upisivanjem naziva aplikacije u terminal, ili jednostavno korištenjem menija (klikanjem na ikonu).
svakoj pozvanoj aplikaciji možete dodati i određene parametre ( da bi sistem znao što i kako želite da odradi za vas ).
preglednik može zatražiti spremanje lozinki na tri načina:
1. gnome keyring
2. kwalet
3. basic
da izbjegnete pozivanje keyringa ili kwaleta, a da vam ostane aktivan keyring za druge aplikacije (prema potrebi ) dodajte svojoj komandi za pozivanje preglednika parametar, mislim nakraj redka iza komande:

Kod:
--password-store=basic


I to je sva mudrost
Odgovori