Sada je: 29 srp 2021, 04:25.
Linux, poslužitelj, mreže i sigurnost

Moderator/ica: Moderatori/ce

Daj nabavi neki jeftini polovni router (imaš ih ko blata po oglasima) i ubaci ga između kompova i Siemensa. Neka on podiže pppoe, a Siemens radi kao obični adsl modem i riješen problem.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Avatar
Moderator
Postovi: 3293
Moderator
Postovi: 3293
Pridružen/a: 01 pro 2010, 23:50
Lokacija: Nova Gradiška
Podijelio/la zahvalu: 122 puta
Primio/la zahvalu: 156 puta
OS: Arch/KDE, Debian/Armbian
drone je napisao/la:Daj nabavi neki jeftini polovni router (imaš ih ko blata po oglasima) i ubaci ga između kompova i Siemensa. Neka on podiže pppoe, a Siemens radi kao obični adsl modem i riješen problem.


Znaci taj drugi router spojit na wan/lan izlaz i on ce sluzit kao pppoe hotspot?
“Small shifts in your thinking, and small changes in your energy, can lead to massive alterations of your end result.”
Avatar
Postovi: 2232
Postovi: 2232
Pridružen/a: 29 lis 2012, 07:57
Podijelio/la zahvalu: 8 puta
Primio/la zahvalu: 21 puta
OS: SLCKWR 14.1
matej je napisao/la:
drone je napisao/la:Daj nabavi neki jeftini polovni router (imaš ih ko blata po oglasima) i ubaci ga između kompova i Siemensa. Neka on podiže pppoe, a Siemens radi kao obični adsl modem i riješen problem.


Znaci taj drugi router spojit na wan/lan izlaz i on ce sluzit kao pppoe hotspot?

tako cimer moj nabavio drugi ruter, isao to sloziti i izguglao da nije to bas tako jednostavno sa ovim glupim iskonovim ruterom sloziti i odustao :mrgreen:
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Avatar
Postovi: 9946
Postovi: 9946
Pridružen/a: 12 tra 2008, 22:45
Lokacija: Rijeka
Podijelio/la zahvalu: 7 puta
Primio/la zahvalu: 72 puta
Spol: M
OS: Manjaro/Endevour
zole052 je napisao/la:
matej je napisao/la:
drone je napisao/la:Daj nabavi neki jeftini polovni router (imaš ih ko blata po oglasima) i ubaci ga između kompova i Siemensa. Neka on podiže pppoe, a Siemens radi kao obični adsl modem i riješen problem.


Znaci taj drugi router spojit na wan/lan izlaz i on ce sluzit kao pppoe hotspot?

tako cimer moj nabavio drugi ruter, isao to sloziti i izguglao da nije to bas tako jednostavno sa ovim glupim iskonovim ruterom sloziti i odustao :mrgreen:


lol
“Small shifts in your thinking, and small changes in your energy, can lead to massive alterations of your end result.”
Avatar
Postovi: 2232
Postovi: 2232
Pridružen/a: 29 lis 2012, 07:57
Podijelio/la zahvalu: 8 puta
Primio/la zahvalu: 21 puta
OS: SLCKWR 14.1
Iz iskonovom routera spoji se iz bilo kojeg LAN porta u bilo koji LAN port (ili preko WDS-a ukoliko se zeli routere spojit bezicno) na drugom routeru koji ce podici PPOE.
Na tom drugom routeru treba;
- iskljuciti DNS server
- iskljuciti DHCP server
- promjeniti mu IP da bude iz subneta na kojem je nastiman iskonov router; po defaultu je to 192.168.5.2-192.168.5.100 (192.168.5.1 je IP iskonovog routera).
- preko web sucelja upisati podatke za PPOE u formatu; username: ime.prezime@ustanova.hr (znaci cijela email adresa) i password
- ako su ova 4 koraka dobro odradjena, drugi router se mora spojiti, jer on je nista drugo nego obicno linux racunalo sa staticnom IP adresom u tom trenutku koje je ostvarilo bridge konekciju na iskonov router, ali se nalazi u PPOE modu rada.
- spojiti se LAN-om ili WLAN-om (koji prethodno treba biti iskonfiguiran u drugom routeru) na njega

Znaci, suma sumarum, na iskonov router se zaboravi u potpunosti, sve se radi i sve ide preko tog drugog.
Avatar
Postovi: 84
Postovi: 84
Pridružen/a: 03 stu 2012, 23:02
Podijelio/la zahvalu: 1 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: CentOS 6.3
redtux je napisao/la:Iz iskonovom routera spoji se iz bilo kojeg LAN porta u bilo koji LAN port (ili preko WDS-a ukoliko se zeli routere spojit bezicno) na drugom routeru koji ce podici PPOE.
Na tom drugom routeru treba;
- iskljuciti DNS server
- iskljuciti DHCP server
- promjeniti mu IP da bude iz subneta na kojem je nastiman iskonov router; po defaultu je to 192.168.5.2-192.168.5.100 (192.168.5.1 je IP iskonovog routera).
- preko web sucelja upisati podatke za PPOE u formatu; username: ime.prezime@ustanova.hr (znaci cijela email adresa) i password
- ako su ova 4 koraka dobro odradjena, drugi router se mora spojiti, jer on je nista drugo nego obicno linux racunalo sa staticnom IP adresom u tom trenutku koje je ostvarilo bridge konekciju na iskonov router, ali se nalazi u PPOE modu rada.
- spojiti se LAN-om ili WLAN-om (koji prethodno treba biti iskonfiguiran u drugom routeru) na njega

Znaci, suma sumarum, na iskonov router se zaboravi u potpunosti, sve se radi i sve ide preko tog drugog.

je ali cesto nije sve po "knjizi"... proslo je dosta vremena pa se stvarno ne sjecam koji je problem bio ali nakon so je cimer probao po knjizi srediti i nikako nije radilo izguglao je neku zivu komplikaciju sa ovim ruterom koji imamo i pokazao mi i mudro smo se odlucili ukinuti carnet :)

razlika u cjeni podjeljena na nas troje je zanemariva a i iskreno niti nisamo imali di staviti jos jedan ruter ;)
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Avatar
Postovi: 9946
Postovi: 9946
Pridružen/a: 12 tra 2008, 22:45
Lokacija: Rijeka
Podijelio/la zahvalu: 7 puta
Primio/la zahvalu: 72 puta
Spol: M
OS: Manjaro/Endevour
zole052 je napisao/la:
redtux je napisao/la:Iz iskonovom routera spoji se iz bilo kojeg LAN porta u bilo koji LAN port (ili preko WDS-a ukoliko se zeli routere spojit bezicno) na drugom routeru koji ce podici PPOE.
Na tom drugom routeru treba;
- iskljuciti DNS server
- iskljuciti DHCP server
- promjeniti mu IP da bude iz subneta na kojem je nastiman iskonov router; po defaultu je to 192.168.5.2-192.168.5.100 (192.168.5.1 je IP iskonovog routera).
- preko web sucelja upisati podatke za PPOE u formatu; username: ime.prezime@ustanova.hr (znaci cijela email adresa) i password
- ako su ova 4 koraka dobro odradjena, drugi router se mora spojiti, jer on je nista drugo nego obicno linux racunalo sa staticnom IP adresom u tom trenutku koje je ostvarilo bridge konekciju na iskonov router, ali se nalazi u PPOE modu rada.
- spojiti se LAN-om ili WLAN-om (koji prethodno treba biti iskonfiguiran u drugom routeru) na njega

Znaci, suma sumarum, na iskonov router se zaboravi u potpunosti, sve se radi i sve ide preko tog drugog.

je ali cesto nije sve po "knjizi"... proslo je dosta vremena pa se stvarno ne sjecam koji je problem bio ali nakon so je cimer probao po knjizi srediti i nikako nije radilo izguglao je neku zivu komplikaciju sa ovim ruterom koji imamo i pokazao mi i mudro smo se odlucili ukinuti carnet :)

razlika u cjeni podjeljena na nas troje je zanemariva a i iskreno niti nisamo imali di staviti jos jedan ruter ;)


zato ja i mislim potpuno odbacit carnet...
“Small shifts in your thinking, and small changes in your energy, can lead to massive alterations of your end result.”
Avatar
Postovi: 2232
Postovi: 2232
Pridružen/a: 29 lis 2012, 07:57
Podijelio/la zahvalu: 8 puta
Primio/la zahvalu: 21 puta
OS: SLCKWR 14.1
Za sve vas koji su zaboravili na ovo bolno doba

Sad vam je sigurno lakše, zar ne? rofl
Arch Linux Install Script
Hash Checker
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.

I've seen some idiots back in my days but you man... you're special!
Avatar
Moderator
Postovi: 6522
Moderator
Postovi: 6522
Pridružen/a: 13 stu 2010, 21:12
Lokacija: /hrvatska/split/.../9/7
Podijelio/la zahvalu: 285 puta
Primio/la zahvalu: 358 puta
Spol: M
OS: Arch MATE/Xfce/LXDE
ne treba ni kupovati router ako to racunalo sa linuxom ima dvije mrezne kartice, njega se moze pretvoriti u router.
problem je sto mora stalno raditi.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Avatar
Postovi: 5677
Postovi: 5677
Pridružen/a: 28 vel 2009, 16:36
Podijelio/la zahvalu: 1 puta
Primio/la zahvalu: 41 puta
malo mi je takva politika kretenoidna jer danas gro ljudi ima više od jednog uređaja koje ide na internet (pametnjaković, komp i laptop su najčešće kombinacije). Ovo mi nekako djeluje kao da je politika došla od nekoga tko pojma nema o internetu, a vjerojatno niti nema komp doma nego je postavljen kao rodijak.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Avatar
Moderator
Postovi: 10181
Moderator
Postovi: 10181
Pridružen/a: 07 pro 2007, 18:07
Podijelio/la zahvalu: 175 puta
Primio/la zahvalu: 295 puta
Spol: Y
OS: utuntu 19.10

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.