Sada je: 13 lip 2021, 02:25.
Linux, poslužitelj, mreže i sigurnost

Moderator/ica: Moderatori/ce

shrike je napisao/la:malo mi je takva politika kretenoidna jer danas gro ljudi ima više od jednog uređaja koje ide na internet (pametnjaković, komp i laptop su najčešće kombinacije). Ovo mi nekako djeluje kao da je politika došla od nekoga tko pojma nema o internetu, a vjerojatno niti nema komp doma nego je postavljen kao rodijak.

ma nije to bas tako... mi smo imali konstantno spojena 3 kompjutera na isti account od carneta... problem je samo ta glupa pppoe konekcija preko wirelesa...
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Avatar
Postovi: 9943
Postovi: 9943
Pridružen/a: 12 tra 2008, 22:45
Lokacija: Rijeka
Podijelio/la zahvalu: 7 puta
Primio/la zahvalu: 72 puta
Spol: M
OS: Manjaro/Endevour
zole052 je napisao/la:
shrike je napisao/la:malo mi je takva politika kretenoidna jer danas gro ljudi ima više od jednog uređaja koje ide na internet (pametnjaković, komp i laptop su najčešće kombinacije). Ovo mi nekako djeluje kao da je politika došla od nekoga tko pojma nema o internetu, a vjerojatno niti nema komp doma nego je postavljen kao rodijak.

ma nije to bas tako... mi smo imali konstantno spojena 3 kompjutera na isti account od carneta... problem je samo ta glupa pppoe konekcija preko wirelesa...


true story..
“Small shifts in your thinking, and small changes in your energy, can lead to massive alterations of your end result.”
Avatar
Postovi: 2232
Postovi: 2232
Pridružen/a: 29 lis 2012, 07:57
Podijelio/la zahvalu: 8 puta
Primio/la zahvalu: 21 puta
OS: SLCKWR 14.1
redtux je napisao/la:drugi router se mora spojiti, jer on je nista drugo nego obicno linux racunalo sa staticnom IP adresom
Znaci, suma sumarum, na iskonov router se zaboravi u potpunosti, sve se radi i sve ide preko tog drugog.

Upravo tako. Ja osim tog Iskonovog Siemensa imam još dva routera u rezervi. Jedan je adsl router neki Airlive, nije wifi, samo žica, a drugi je d-link wifi router bez adsl-a. isprobao sam i njih i radi sve. Radi i ako potpuno maknem Siemensa i stavim ova dva, samo upišem odgovarajuće podatke u one razne kućice i podignem u njima pppoe s Carnetovim podacima. Rade u svakakvim kombinacijama.

Ako možeš spojiti komp koji podiže pppoe na Siemens router, možeš i drugi router koji podiže pppoe. Siemens neće znati je li to router ili komp, a taj drugi router će obavljati routing za (W)LAN. Svi kompovi iz tog LAN-a će ići u router ispred Siemensa, nakon čega će svima biti dodijeljena ista IP adresa tog drugog routera i to je jedino što će Siemens vidjeti. To mora raditi, ne vidim kako se to može spriječiti.

@glas Ovo s još jednim kompom koji glumi router također radi (svojevremeno sam od P1 i LFS-a napravio router u kombinaciji s onim t-comovim smećima od Kasdi koje su crkavale u router modu). Međutim, ako ne mogu složiti s dva routera, kako će onda složiti router od kompa?

@shrike Slažem se, ta politika je debilna.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Avatar
Moderator
Postovi: 3293
Moderator
Postovi: 3293
Pridružen/a: 01 pro 2010, 23:50
Lokacija: Nova Gradiška
Podijelio/la zahvalu: 122 puta
Primio/la zahvalu: 156 puta
OS: Arch/KDE, Debian/Armbian
zole052 je napisao/la:iskreno niti nisamo imali di staviti jos jedan ruter ;)

rofl
Ma pola sobe zauzme, a i trošiiii :roll:
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Avatar
Moderator
Postovi: 3293
Moderator
Postovi: 3293
Pridružen/a: 01 pro 2010, 23:50
Lokacija: Nova Gradiška
Podijelio/la zahvalu: 122 puta
Primio/la zahvalu: 156 puta
OS: Arch/KDE, Debian/Armbian
je, kad se to raširi po sobi...brate, spašavaj se ko može :D
Avatar
Postovi: 8894
Postovi: 8894
Pridružen/a: 28 lip 2009, 22:49
Podijelio/la zahvalu: 207 puta
Primio/la zahvalu: 243 puta
Spol: M
OS: Slackware
Shicy je napisao/la:je, kad se to raširi po sobi...brate, spašavaj se ko može :D

:mrgreen:
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Avatar
Postovi: 9943
Postovi: 9943
Pridružen/a: 12 tra 2008, 22:45
Lokacija: Rijeka
Podijelio/la zahvalu: 7 puta
Primio/la zahvalu: 72 puta
Spol: M
OS: Manjaro/Endevour
Shicy je napisao/la:je, kad se to raširi po sobi...brate, spašavaj se ko može :D


jedna cijela soba samo kao modem centar :D
“Small shifts in your thinking, and small changes in your energy, can lead to massive alterations of your end result.”
Avatar
Postovi: 2232
Postovi: 2232
Pridružen/a: 29 lis 2012, 07:57
Podijelio/la zahvalu: 8 puta
Primio/la zahvalu: 21 puta
OS: SLCKWR 14.1
shrike je napisao/la:malo mi je takva politika kretenoidna jer danas gro ljudi ima više od jednog uređaja koje ide na internet (pametnjaković, komp i laptop su najčešće kombinacije). Ovo mi nekako djeluje kao da je politika došla od nekoga tko pojma nema o internetu, a vjerojatno niti nema komp doma nego je postavljen kao rodijak.


ovaj boldani dio je najbitniji u mom slucaju :)
“Small shifts in your thinking, and small changes in your energy, can lead to massive alterations of your end result.”
Avatar
Postovi: 2232
Postovi: 2232
Pridružen/a: 29 lis 2012, 07:57
Podijelio/la zahvalu: 8 puta
Primio/la zahvalu: 21 puta
OS: SLCKWR 14.1
drone je napisao/la:
@glas Ovo s još jednim kompom koji glumi router također radi (svojevremeno sam od P1 i LFS-a napravio router u kombinaciji s onim t-comovim smećima od Kasdi koje su crkavale u router modu). Međutim, ako ne mogu složiti s dva routera, kako će onda složiti router od kompa?

@shrike Slažem se, ta politika je debilna.


rekao bih da se tu radi o routerima koji imaju konfiguracijskih problema kad nisu ubodeni u nesto sto je bridge, ilitiga ne mozes izabrati da bude i dhcp klijent i pppoe na wan interfaceu.
linux moze sto god zelis, biti i bridge na ethernetu pa onda pppoe ili dhcp klijent na ethernetu pa onda pppoe.
iako je carnet, barem svojedobno, imao zescih problema sa linuxom kao ppoe klijentima.

politika je carnetova politika i nema veze sa providerom od kojeg netko kupuje vezu do carneta, vjerojatno su zakljucili da je u kuci ili samo jedan akademik :) ili da ce se svaki doticni spajati sa svojim accountom.

tak da mislim da je bolje uzeti klasicni pristup internetu za nekoga kome treba vise od onoga sto dolazi sa carentom.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Avatar
Postovi: 5677
Postovi: 5677
Pridružen/a: 28 vel 2009, 16:36
Podijelio/la zahvalu: 1 puta
Primio/la zahvalu: 41 puta
Da, s Linuxom možeš, ali ono što sam rekao "ne mogu", zapravo znači "ne znaju". Za napraviti router od kompa treba nešto znanja i truda. Puno jednostavnije je prištekati već gotovu kutijicu koja to sve ima u sebi, bio Linux ili nešto drugo u njoj.

Što se jednog akademika u kući tiče, možda akademik voli tehniku, pa ima desktop, laptop, server, tablet, novi TV i ajfon. Pa onda akademik uključi server s kojim skida torente, a istovremeno želi malo surfati s tabletom ili TV-om. Znači ovi u Carnetu su ispravno zaključili da takav akademik ne postoji :)
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Avatar
Moderator
Postovi: 3293
Moderator
Postovi: 3293
Pridružen/a: 01 pro 2010, 23:50
Lokacija: Nova Gradiška
Podijelio/la zahvalu: 122 puta
Primio/la zahvalu: 156 puta
OS: Arch/KDE, Debian/Armbian

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.