Sada je: 28 srp 2021, 13:50.
Linux, poslužitelj, mreže i sigurnost

Moderator/ica: Moderatori/ce

drone je napisao/la:Rekao sam odmah da koristim Carnet, pogledaj moj prvi post.
Da, ruter podiže PPPOE, u njemu su username i pass, stalno je spojen. Sva 4 porta su za lan, dakle koji god komp spojim žicom, odmah je i na internetu.


sorry, nekako sam to previdio :nee sopak
nepismena seljačina
nema razlike u slovima , je ije, cesto ekavica i ostali shitovi
kvocijent inteligencije je obrnuto proporcionalan sreci (thank you god iq 78 )
Avatar
Postovi: 926
Postovi: 926
Pridružen/a: 13 stu 2011, 22:00
Lokacija: Osijek
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: mint
Auuuu! Ljudi moji, slabo vam ja razumijem ove upute, ali hvala vam na trudu!

drone je napisao/la:E sad, ako je stvarno istina ovo da Carnet blokira nešto onda sam ja valjda imao sreće (kao i neki drugi). Kad ne bih mogao s više kompova na net preko Carneta lijepo bih platio nešto više i išao direktno preko Iskona i zaboravio na Carnet.


Živa je istina. Zvao sam dvaput i dva operatera potvrdila, jedino moj ugovaratelj tvrdi svoje! Ovo si dobro rekao, trebao sam tako odmah ugovoriti ali sam htio pošto tata plaća da troškovi budu što niži.

glaskoncILLa je napisao/la:ne ogranicavaju provideri koliko racunala mozes spojiti, nego carnet.


Upravo tako, preko carneta može samo jedno računalo (temeljem jednog računa) na internet, ako hoćeš drugo, trebaju ti podaci od kolege ili nekog u carnet zajednici ali pod uvijetom da ne koristi račun, jer onda on neće moći na internet.

drone je napisao/la:Meni nije jasno što će mu hot spot, ad hoc, dodatni win komp i ovo sve skupa što je navedeno. Ako sam dobro shvatio, dobio je od iskona normalan adsl ruter, wifi. Međutim, očito dotični nije u ruter modu jer da je, sve što bi trebalo napraviti je poštekati utp kablove u lan portove, odnosno spojiti se preko wifi na njega, u njemu podesiti pppoe i uključiti dhcp ako se želi da ruter dinamički (automatski) podijeli ip adrese kompovima u lanu. Međutim, pošto je u igri i tv, a to ja nemam, nisam siguran u čemu je točno kvaka, ali mislim da je u ovome što sam naveo (bridge mod).

Ni ja nemam ruter koji podržava ddwrt (Siemens Gigaset SX 763). Ono što je bitno jest da nemam nikakvih problema spajati se s više kompova na taj ruter, a imamo Carnet duo (preko Iskona) i naravno samo jedan Carnet račun. Sam ruter ima 4 lan porta, tako da se žicom direktno može spojiti 4 kompa i još dosta njih bežično. Često situacija bude da su žicom spojena dva kompa, jedan kućni server i moj desktop, te preko wifi kćerkin desktop i ženin laptop. Nikakvih problema nemamo, što znači može se bez obzira na priče.

Sad samo neka V176V88 navede koji točno uređaj ima, pa će se valjda netko naći s točnim uputama kako ga podesiti.


Kako sam rekao, ovi svi stručni izrazi me zbunjuju, nisam to u stanju sam izvesti. Imam standardan, adsl wifi router od iskona kako si i napisao (onaj bijeli). ne mogu sada dati njegove specifikacije jer me nema doma.

Ljudi, sve potrebne podatke i moj napredak sa ovom problematikom oglasit ću poslije blagdana. Evo Božić je pred vratima pa se ima posla oko drugih stvari. Svima još jednom hvala i želim vam ugodne blagdane! Zz
Još uvijek samo početnik.
Postovi: 250
Postovi: 250
Pridružen/a: 01 ožu 2011, 12:25
Lokacija: Grad Karlovac
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Ubuntu | Gnome 3.6.0
Pozdrav, ispričavam se što odgovaram na staru temu ali problemi su još uvijek jednaki... Dobio sam neki očajan Enkom a1521-I router od Iskona u kojem ne mogu podesiti da sam koristi podatke za PPPoE. Nakon igranja s pppeoconfig i sličnim odustao sam od loših rješenja i doskočio rješenjem kojeg svi preporučuju - spojio sam na njega Gigaset sx763 s DD-WRT i u njega unio PPPoE podatke i sad stvar radi ko zmaj (ravno 15min posla zajedno s flashanjem i podešavanjem).

Moje pitanje je - mogu li (i ako ne mogu, zašto ne?) izbaciti Iskonov router iz priče i spojiti DD-WRT-a direktno na telefonsku liniju? Radi li on išta osim što služi kao posrednik/splitter između utičnice i modema/telefona?

Drone? "Anarhija"? szbunjen
Postovi: 16
Postovi: 16
Pridružen/a: 27 svi 2012, 13:53
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Ubuntu, Cinnamon
Anarhija? Travian? :D
Nisam stavio DD-WRT u svoj sx763, ali moralo bi raditi samo s njim ako sve podatke upišeš kako treba (ima toga, nije samo user i pass u pitanju). Recimo, imam jedan rezervni AirLive nešto i net mi radi i s njim bez problema.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Avatar
Moderator
Postovi: 3293
Moderator
Postovi: 3293
Pridružen/a: 01 pro 2010, 23:50
Lokacija: Nova Gradiška
Podijelio/la zahvalu: 122 puta
Primio/la zahvalu: 156 puta
OS: Arch/KDE, Debian/Armbian
Jedan brzi pozdrav od Stelle onda :) Oboje smo na Ubuntu (10.04 i 12.04) tako da nam je do sad bio užas... Znači AirLive koji koristiš nema Iskonov firmware?

Vidio sam upute kako srediti OpenWRT za Iskon na http://forum.pcekspert.com/showthread.p ... 002&page=7 . Pretpostavio sam da bi po tome radio samostalno (bi li?) ali kao što znamo pretpostavka je majka brickanja pa nisam išao mijenjati DD-WRT za OpenWRT.
Postovi: 16
Postovi: 16
Pridružen/a: 27 svi 2012, 13:53
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Ubuntu, Cinnamon
Pozdrav tebi i Stelli, neka nam se pridruži ovdje kad već odavno koristi Ubuntu, ionako fali žena na forumu :)

Taj AirLive je kupljen u dućanu, ima neki svoj fw, nema veze s Iskonom, niti bilo kojim providerom.
Što se tiče flashanja, ne mogu ti pomoći jer Iskonov router je u njihovom vlasništvu, pa dok ne nabavim neki sa strane na koji mogu stavljati svoje firmware, neću se zezati. Osim toga, imam voip preko njega (AirLive nema voip), pa se nisam usudio.
Mislim da i DD-WRT možeš bez većih problema podesiti za Iskon, ne pada mi napamet u čemu bi bio problem, ali kažem, nemam s tim iskustva.

BTW, o kakvom užasu pričaš? Nije Ubuntu valjda tako loš :)
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Avatar
Moderator
Postovi: 3293
Moderator
Postovi: 3293
Pridružen/a: 01 pro 2010, 23:50
Lokacija: Nova Gradiška
Podijelio/la zahvalu: 122 puta
Primio/la zahvalu: 156 puta
OS: Arch/KDE, Debian/Armbian
Na 10.04 mu treba od 1-15min nakon paljenja da se konekta. Na 12.04 radi nakon što se prvi put odradi pppoeconfig, nakon prvog restarta više ne prepoznaje mrežnu karticu (samo eth). Pomaže jedino redovito brisanje /etc/network/interfaces (neznam ako sam pogodio ovo iz glave) i nakon toga opet svaki put pppoeconfig prije konektanja.
Postovi: 16
Postovi: 16
Pridružen/a: 27 svi 2012, 13:53
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Ubuntu, Cinnamon
Opreza nikad dosta. Ne bi smjeli potpisivati ugovor prije nego što se uvjerimo da sve radi baš onako kako smo dogovorili
(sva računala, žicom i bez nje). Carnet je jako dobra stvar za đake, studente i zaposlenike u školstvu ali ne može u ovakvom okruženju raditi dok ima raznih comova i netova koji samo sklapaju ugovore bez da odrade svoj dio. Imam puno loših iskustava ali nije tema.
Inače carnet su mi nekad klinci koristili još od osnovne škole (dail up pristup).
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Avatar
Moderator
Postovi: 6006
Moderator
Postovi: 6006
Pridružen/a: 28 lis 2011, 23:31
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 214 puta
Primio/la zahvalu: 286 puta
Spol: M
OS: Arch KDE Plazma
Pitam se što su napravili s tim Encom ruterom, jer svaki adsl ruter bi trebao odraditi PPPoE bez problema. Ovo za podizanje PPPoE s kompa i probleme s tim vjerujem da bi netko od Ubuntaša ovdje znao konkretno reći što je. Meni izgleda kao da pppoeconf ne odradi posao do kraja, tj. ne napravi init skriptu za automatsko podizanje kod boota.

Međutim, kao što si i zaključio, to ne bi uopće trebalo podizati, to je posao koji ruter treba odraditi, a ti se samo spojiš kompom na ruter i na netu si. Pogledaj još postavke za DD-WRT i PPPoE, vjerujem da bi trebalo biti lako, pa samo stavi taj sx763 i riješen problem (hopefully).
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Avatar
Moderator
Postovi: 3293
Moderator
Postovi: 3293
Pridružen/a: 01 pro 2010, 23:50
Lokacija: Nova Gradiška
Podijelio/la zahvalu: 122 puta
Primio/la zahvalu: 156 puta
OS: Arch/KDE, Debian/Armbian
Vl@do je napisao/la:Opreza nikad dosta. Ne bi smjeli potpisivati ugovor prije nego što se uvjerimo da sve radi baš onako kako smo dogovorili
(sva računala, žicom i bez nje). Carnet je jako dobra stvar za đake, studente i zaposlenike u školstvu ali ne može u ovakvom okruženju raditi dok ima raznih comova i netova koji samo sklapaju ugovore bez da odrade svoj dio. Imam puno loših iskustava ali nije tema.
Inače carnet su mi nekad klinci koristili još od osnovne škole (dail up pristup).


Podršku za Linux ne očekujem od bilo kojeg providera na žalost. Tehničar se smrznuo kad sam mu rekao da ne koristimo window$e. Nisam ga pustio dok ode dok se nisam spojio s oba kompa, nažalost stvar je u tome da nisam pokušao i resetirati prije nego je otišao... Imamo svaki svoje korisničko ime tako da je sve superlegalno - ali problemi su isti koristili jedno ili dva.

Neznam kakva je komunikacija na smjeru Iskon - router, bi li ovako nešto bilo sigurno. Da mi se stvar ne zablesira i ispadne da "nisam koristio službenu opremu". Prva iskustva s podešavanjima routera i mreže su mi ovo jer dosad nisam imao ovakvih problema.
Postovi: 16
Postovi: 16
Pridružen/a: 27 svi 2012, 13:53
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: Ubuntu, Cinnamon

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.