Sada je: 24 srp 2021, 03:32.
Linux, poslužitelj, mreže i sigurnost

Moderator/ica: Moderatori/ce

ma ne ogranicava broj korisnika na jedan account na carnetu! to je samo sluzbeno pa nemogu reci drugacije, radi vise racunala spojenih na jedan carnet account!!!
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Avatar
Postovi: 9946
Postovi: 9946
Pridružen/a: 12 tra 2008, 22:45
Lokacija: Rijeka
Podijelio/la zahvalu: 7 puta
Primio/la zahvalu: 72 puta
Spol: M
OS: Manjaro/Endevour
glaskoncILLa je napisao/la:ponavljam, ne ogranicava te bnet na jednog korisnika, uz najam odgovarajuceg routera ti nudi mogucnost da to ne bude jedan.
isto tako mozes otici u trgovinu i sam kupiti router.

ili sloziti nesto slicno sto si naveo..


slazem se s tobom , uuvjek je ono sitno napisano u zagradi ili nedoreceno ili kao u ovom slucaju sve moze samo da potpises ugovor
sto se tice ontopica prvo neka proba kako sam napisao ako tata ima wlan a onda ako to ne sljaka a nekako mislim da nece tako jednostavno preci na neka prog, rjesenja shareanja mreze .
nepismena seljačina
nema razlike u slovima , je ije, cesto ekavica i ostali shitovi
kvocijent inteligencije je obrnuto proporcionalan sreci (thank you god iq 78 )
Avatar
Postovi: 926
Postovi: 926
Pridružen/a: 13 stu 2011, 22:00
Lokacija: Osijek
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: mint
zole052 je napisao/la:ma ne ogranicava broj korisnika na jedan account na carnetu! to je samo sluzbeno pa nemogu reci drugacije, radi vise racunala spojenih na jedan carnet account!!!

ma jasno , samo treba naci nacin , ti ocigledno znas, pa nas mozes usmjerit toplo hladno rofl rofl rofl
nepismena seljačina
nema razlike u slovima , je ije, cesto ekavica i ostali shitovi
kvocijent inteligencije je obrnuto proporcionalan sreci (thank you god iq 78 )
Avatar
Postovi: 926
Postovi: 926
Pridružen/a: 13 stu 2011, 22:00
Lokacija: Osijek
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: mint
scheissman je napisao/la:
zole052 je napisao/la:ma ne ogranicava broj korisnika na jedan account na carnetu! to je samo sluzbeno pa nemogu reci drugacije, radi vise racunala spojenih na jedan carnet account!!!

ma jasno , samo treba naci nacin , ti ocigledno znas, pa nas mozes usmjerit toplo hladno rofl rofl rofl

kakav nacin??? samo napravis dsl vezu najnormalnije... preko wirelesa neide ali to nema veze sa carnetom nego linux nema mogucnosti raditi pppoe konekciju preko wirelesa

mislim vjerojatno ima ali nitko nije napravio program koji to radi

moze se napraviti jednom konekcija ali nakon gasenja kompa sve ode u post scriptum :mrgreen:
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Avatar
Postovi: 9946
Postovi: 9946
Pridružen/a: 12 tra 2008, 22:45
Lokacija: Rijeka
Podijelio/la zahvalu: 7 puta
Primio/la zahvalu: 72 puta
Spol: M
OS: Manjaro/Endevour
nego linux nema mogucnosti



bogohuljenje, odmah opomena :) nek prvo proba sa onim win kao hotspot tj adhoc pa cemo dalje nesto smisljat :D
nepismena seljačina
nema razlike u slovima , je ije, cesto ekavica i ostali shitovi
kvocijent inteligencije je obrnuto proporcionalan sreci (thank you god iq 78 )
Avatar
Postovi: 926
Postovi: 926
Pridružen/a: 13 stu 2011, 22:00
Lokacija: Osijek
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: mint
Pa baš o tome mislim. IP masquerading je odavno podržan pod linuxom i u ruterima. Ruter recimo složiš od starog kompa, P1 uvrh glave ako se voliš igrati, pa onda dalje veselje s podešavanjima. Trebaju ti dvije mrežne u njemu, switch i znanje ili naravno puno jednostavnije rješenje je kupiti ruter u dućanu. I taj ruter ili komp podiže PPPOE s potrebnim korisničkim podacima, a na njega se spajaju ostali bez ikakvih PPPOE-a, direkt na njegove lan portove, odnosno ako je komp složen kao ruter na onu mrežnu karticu koja služi za lan dok druga ide u dsl modem.

Dakle, uređaj kojeg dobiješ od providera obično ima u sebi više funkcija - ruter, dsl modem i switch (pojednostavljeno). Problem je što često bude podešen za rad u bridge modu, a to znači da mu (između ostalog) pojedini lan portovi budu onemogućeni, te zato ne podiže PPPOE, pa mora komp i tu nastaju problemi ako se treba više kompova spojiti na njega.

Koji je uopće uređaj u pitanju? Možda ga se jednostavno može prebaciti u ruter mod ako je nekako drugačije podešen. Ako ne griješim, smisao je da svi kompovi iz lana imaju istu vanjsku adresu, pa da izgleda kao da je na net spojen jedan, te da svi portovi budu otključani za lan osim za tv, a i to bi se trebalo moći podesiti. Ako je nešto zaključano možda je moguće staviti drugi firmware ili ako ne ide nikako drugačije kupiti još jedan ruter koji bi zamijenio ovaj dobiveni, a ako ni to ne može, onda staviti taj novi između ovog njihovog i kompova u lanu.

Radi li Carnet neke dodatne provjere da vidi je li uistinu spojeno samo jedno računalo pošto ionako svi iz lana imaju isti IP prema van ako je sve složeno kako treba?
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Avatar
Moderator
Postovi: 3293
Moderator
Postovi: 3293
Pridružen/a: 01 pro 2010, 23:50
Lokacija: Nova Gradiška
Podijelio/la zahvalu: 122 puta
Primio/la zahvalu: 156 puta
OS: Arch/KDE, Debian/Armbian
sve je to ok sto si napisao ali prvo mislim da on mora reci , jel ima kakav router jel probao da win ako ima wlan bude hotspot i da kaze kakav je router u pitanju, mozda moze na njega linux ici , iako nisam probao >(nisam imao router koji podrzava) vidio sam i citao da naprave cuda s njima. (ddwrt ili kako se vec zove)
nepismena seljačina
nema razlike u slovima , je ije, cesto ekavica i ostali shitovi
kvocijent inteligencije je obrnuto proporcionalan sreci (thank you god iq 78 )
Avatar
Postovi: 926
Postovi: 926
Pridružen/a: 13 stu 2011, 22:00
Lokacija: Osijek
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: mint
Meni nije jasno što će mu hot spot, ad hoc, dodatni win komp i ovo sve skupa što je navedeno. Ako sam dobro shvatio, dobio je od iskona normalan adsl ruter, wifi. Međutim, očito dotični nije u ruter modu jer da je, sve što bi trebalo napraviti je poštekati utp kablove u lan portove, odnosno spojiti se preko wifi na njega, u njemu podesiti pppoe i uključiti dhcp ako se želi da ruter dinamički (automatski) podijeli ip adrese kompovima u lanu. Međutim, pošto je u igri i tv, a to ja nemam, nisam siguran u čemu je točno kvaka, ali mislim da je u ovome što sam naveo (bridge mod).

Ni ja nemam ruter koji podržava ddwrt (Siemens Gigaset SX 763). Ono što je bitno jest da nemam nikakvih problema spajati se s više kompova na taj ruter, a imamo Carnet duo (preko Iskona) i naravno samo jedan Carnet račun. Sam ruter ima 4 lan porta, tako da se žicom direktno može spojiti 4 kompa i još dosta njih bežično. Često situacija bude da su žicom spojena dva kompa, jedan kućni server i moj desktop, te preko wifi kćerkin desktop i ženin laptop. Nikakvih problema nemamo, što znači može se bez obzira na priče.

Sad samo neka V176V88 navede koji točno uređaj ima, pa će se valjda netko naći s točnim uputama kako ga podesiti.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Avatar
Moderator
Postovi: 3293
Moderator
Postovi: 3293
Pridružen/a: 01 pro 2010, 23:50
Lokacija: Nova Gradiška
Podijelio/la zahvalu: 122 puta
Primio/la zahvalu: 156 puta
OS: Arch/KDE, Debian/Armbian
sto se tice routera koji podrzava ddwrt , to je moja zelja, da isprobam to uzivo.
sta nisi prije viko da koristis carnet i da se spajas na sve zivo bez beda, nisam ga koristio ali po njegovom postu je bilo slicno ko bnet za*eb. inace jel ti moras svaki puta ici na ono connect to da bi se spojio na carnet ili si automatski spojen , tj upisao si u routeru da se spaja sa tvojim username i pass i daje net na portove ?
nepismena seljačina
nema razlike u slovima , je ije, cesto ekavica i ostali shitovi
kvocijent inteligencije je obrnuto proporcionalan sreci (thank you god iq 78 )
Avatar
Postovi: 926
Postovi: 926
Pridružen/a: 13 stu 2011, 22:00
Lokacija: Osijek
Podijelio/la zahvalu: 0 puta
Primio/la zahvalu: 0 puta
Spol: M
OS: mint
Rekao sam odmah da koristim Carnet, pogledaj moj prvi post.
Da, ruter podiže PPPOE, u njemu su username i pass, stalno je spojen. Sva 4 porta su za lan, dakle koji god komp spojim žicom, odmah je i na internetu.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Avatar
Moderator
Postovi: 3293
Moderator
Postovi: 3293
Pridružen/a: 01 pro 2010, 23:50
Lokacija: Nova Gradiška
Podijelio/la zahvalu: 122 puta
Primio/la zahvalu: 156 puta
OS: Arch/KDE, Debian/Armbian

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.