Stranica: 1/1.

problem sa sambom

PostPostano: 31 lis 2016, 17:04
Postao/la barbaivo
Pozdrav ljudi,imam problemčić sa sambom.Prvo sam proučio tutorijale kako se koristi samba,pa pokušao primijeniti.Osnovni dio pri tome je da uđete u /etc/samba/smb.conf (sa rut ovlastima) i izmijenite (među ostalim) dio kod "Printers" pa stavite:
browseable = yes,guest ok = yes.Zatim u terminal,pa: sudo testparm da vidite promjene.To konkretno znači da vi kad pregledavate mrežu vidite pisače okačene na vaš sistem.Evo u čemu je problem:
kad pokrenem u terminalu sudo testparm,uvijek piše "browseable = no" iako u smb.conf datoteci lijepo piše "yes"? Dakle kao da samba ne čita taj dio,tj. dio browseable = yes je nekako zaključan?Sve ostale promjene su prihvaćene osim ovoga. Posljedica: ne vidim svoje printere kad uđem u thunar,ostalo vidim.
(Još je nešto zanimljivo: ako upišem u terminal smbtree,on mi ipak pokaže pisače?Da nije problem u thunaru?Inače sistem je mint xfce 17.2, a isto je i na drugom računalu sa mint xfce 13.)
Pa ako je netko imao iskustva sa sambom,bio bi zahvalan na pomoći.

Re: problem sa sambom

PostPostano: 02 stu 2016, 07:50
Postao/la Tomislav001
Pozdrav,

Zasto ti uopce treba da vidiš printere u thunaru?
Ionako ih vidis kad ih postavljas sa printer config-om

Re: problem sa sambom

PostPostano: 02 stu 2016, 18:19
Postao/la barbaivo
Radi neiskustva Tomislave:mislio sam da moram vidjeti printere u mreži/thunaru da bi mogao printati :nee .Sad imam drugi problem: sa minta 17 mogu dati da ispiše na mint 13 na kojemu je pisač;kad otvorim Printers na mint 17 vidim ih sve.No kad otvorim Printers na mintu 13,ne vidi one na 17?

Re: problem sa sambom

PostPostano: 02 stu 2016, 21:59
Postao/la Tomislav001
barbaivo je napisao/la:Radi neiskustva Tomislave:mislio sam da moram vidjeti printere u mreži/thunaru da bi mogao printati :nee .Sad imam drugi problem: sa minta 17 mogu dati da ispiše na mint 13 na kojemu je pisač;kad otvorim Printers na mint 17 vidim ih sve.No kad otvorim Printers na mintu 13,ne vidi one na 17?


O sunce mu i njemu :bleh
Nema veze zato smo tu

Nisam dugo bio na mintu ali...
Pokušaj u terminalu sa

system-config-printer

sjecam se da je on imao puno vise opcija od onog u postavkama

Re: problem sa sambom

PostPostano: 03 stu 2016, 12:35
Postao/la barbaivo
To nije upalilo,ni sa sudo ovlastima.Ipak sam ovo riješio tako da sam pokrenuo traženje mrežnog printera,i on ga je našao(dakle neće automatski).Stoga hvala na pomoći i smatrajmo ovaj problem riješenim(iako se još bakćem sa stvaranjem mreže sa vindovsom 7).