Switch to full style
Linux, poslužitelj, mreže i sigurnost
Odgovori

Tema za završni

31 kol 2015, 13:24

E pa pozdrav ekipa...
Nadam se da na dobrom mjestu pišem, ako ne molim da me uputite gdje da se obratim za pomoć...

Znači ovako. Upisujem 3. godinu organizacije i informatizacije ureda na TVZ-u. Volio bih se nakon toga zaposliti negdje kako system admin.

Na faxu sam došao do djela gdje moram odabrati mentora i temu za završni rad. Tema bi trebala biti vezana uz unix sustave, a ja bih volio da bude vezana još uz sigurnost, administraciju ili tako nešto što će mi biti korisno i kasnije u poslu. Pa bi vas molio ako imate kakvu ozbiljnu i konkretniju temu za predložit. Da nije preteška ali opet da ima materijala na internetu, knjigama. Zato jer sam početnik u linuxima i imam mint, ali planiram prelazak na debian, da naučim malo više o svemu tome...

Uglavnom, hvala unaprijed na svakoj korisnoj informaciji... :D
Zadnja izmjena: KingJeremy; 31 kol 2015, 14:11; ukupno mijenjano 1 put/a.

Re: Tema za završni

31 kol 2015, 13:46

Dobrodošao na forum, i čestitke na (skoro) završavanju faksa :D

Evo ti odmah "iz glave" jedan prijedlog: analiza i usporedba AppArmora i SELinuxa. Naučit ćeš dosta istražujući to, materijale možeš jednostavno naći, a može se osmisliti i odraditi i praktični dio ako ti takvo nešto treba.

Ovo predlažem čisto zato što mi je "svježe" tj. sama sam nedavno čitala i istraživala o tome. Sigurno će ti se javiti iskusniji Linuxaši s boljim prijedlozima (ako ovaj nije dovoljno dobar). :)

I sretno! :thmb-up

Re: Tema za završni

31 kol 2015, 13:54

E hvala ti puno... budem proucio malo...
mislim imam jos par mjeseci za sluzbeni odabir teme, ali reko da malo proucim i odlučim... :)

Re: Tema za završni

31 kol 2015, 20:28

Nemoj si komplicirati i ja sam išao na to da nešto naučim i tako je prošlo 2 godine završni sam tek sad predao a i ono što sam naučio je zastarjelo :D
I prije nego odabereš temu pogledaj što sve možeš naći o tome na netu i u knjizi.

Re: Tema za završni

28 ruj 2016, 23:04

Ja osobno pisao sam pentesting sa Kali Linuxom. Unutar toga sam napravio wardrive na par lokacija da vidim koliko ljudi koriste open wifi, koliko wep, wpa ili wpa2.
Napravio sam review nekih skripti/aplikacija koje dolaze sa Kali Linuxom, kao i demonstraciju rada nekih od njih, npr. probijanje vlastite nesigurne wep wifi mreže. Usput sam i ukratko objasnio kako radi kriptografija u WEP-u, a kako u WPA i kako u WPA2.

Uz apparmor i selinux se može usporediti i Tomoyo.
Odgovori