Switch to full style
Linux, poslužitelj, mreže i sigurnost
Odgovori

Postavljanje WLAN mreže unutar zgrade

04 sij 2015, 13:44

Pozdrav,

Imam jedan poseban zadatak na poslu koji moram riješiti, nije vezan za Linuks, a kako do sada nisam takvo što radio trebao bi savjete.

Naime, moram složiti WLAN unutar jedne firme. Objekat je cca 15metara x 40 metara i ima 4 kata + prizemlje + podrum. Ono što ja moram napraviti je pokriti cijelu zgradu sa WLAN mrežom, ograničiti brzinu uploada i downloada na WLAN-u (da nemogu koristiti svih 20Mbps) i WLAN odvojiti od lokalne mreže (iz sigurnosnih razloga) jer će se na WLAN spajati stranke koje posjećuju zgradu. Bilo bi i poželjno da cijela zgrada bude 1 WLAN tako da se podesi samo jedno korisničko ime i lozinka, neovisno o kojem katu zgrade se radi.

Ima li tko kakav savjet što od opreme koristiti (ne mora biti ekstra jeftino, imaju para :) ), ja sam gledao nekakve cisco access pointove sa 3 antene al neznam koji router da stavim kako bi odvojio LAN od WLANA, bilo bi poželjno da access pointovi radi tzv. "hangover" ili kako se to već zove, dakle kada idete sa jednog kata na drugi da jednostavne signal prelazi sa jednog AP-a na drugi bez pucanja veze.

Re: Postavljanje WLAN mreže unutar zgrade

04 sij 2015, 14:08

O pobogu, to si dobio solidni zadačić za nekoga tko nije mrežaš. Pogledaj ovo:

http://www.cisco.com/web/strategy/docs/ ... _guide.pdf

http://www.cisco.com/c/dam/en/us/td/doc ... -AUG13.pdf

U principu moraš pažljivo postaviti te AC-ove ili rutere okolo a ti budu susjedni na različitim frekvencijama kako se ne bi kršili signali. WLAN stviš u zasebni VLAN/subnet (kako bi bio totalno odvojen od lokalne) i drito izlaz van na net (ili recimo na odvojenom ruteru/linux boxu roknuti centralnu autnetikaciju). Ovaj štos da možeš prelaziti mreže pa da si i dalje spojen sam nekada znao kako se radi ali sma zaboravio, sori :D

Re: Postavljanje WLAN mreže unutar zgrade

04 sij 2015, 20:45

U stvari dosta je jednostavno.
Nabaviš rutere poput http://www.tp-link.com/en/products/deta ... 842nd#down
Uputa za Guest WiFi je u manualu, strana 44 na http://www.tp-link.com/resources/docume ... _Guide.pdf

Samo staviš na svaki kat po jedan ruter (ili dva ako ne pokrivaju) i povežeš ih međusobno kablom ili bežično putem WDS-a, a jednoga od njih spojiš na glavni ruter za pristup internetu.

Onda na tim ruterima podesiš bandwidth control te podesiš Guest WIFI Network i uključiš "Disable Guest Access To My Local Network" ( i normalno, kanali na različitim frekvencijama u koracima 1 - 6 - 11 tako da su isti kanali što dalje jedan od drugoga), te podesiš na svakom ruteru isti SSID, tip i podtip enkripcije i wifi šifru ili ćeš možda ostaviti slobodan pristup bez šifri.

Re: Postavljanje WLAN mreže unutar zgrade

05 sij 2015, 19:55

Hvala vam na savjetima, uspio sam riješiti pomoću vaših savjeta.
Uzeo sam TP link TL-WA901ND i napravio kako je jurastublic naveo i radi savršeno.

Re: Postavljanje WLAN mreže unutar zgrade

05 sij 2015, 23:59

Ponukan ovom temom sjetio se i ja jedne svoje stare kante pa obrisao prašinu s nje i stavio je u pogon kao dodatni ruter pa ajd rekoh zašt ne bi imao dodatni ruter/firewall sa odvojenim wlanom i evo šljaka ko podmazana :thmbs-up
Odgovori