Sada je: 29 srp 2021, 04:28.
Linux, poslužitelj, mreže i sigurnost

Moderator/ica: Moderatori/ce

Ideja je da se krenem igrati sa Arch Linuxom i da neke aplikacije imam instalirane u Arch Linux virualnoj mašini dok ni desktop i dalje ostaje Fedora (zbog toga što i dalje želim rock solid desktop za development).

Neke od web aplikacija koje bih testirao su one za koje trenutno nema Fedora paketa ili ih je puno kompliciranije instalirati na Fedori nego na Arch Linuxu.

Nekako naginjem na Docker containere, ali me zanima ima li smisla da pokušavam sa nekim drugim virualizacijskim paketima. Imam instaliran i Virt-manager (koristi libbirt, a to je u biti wrapper za qemu i kvm) i Gnome Boxes (misli da je isto kao Virt-manager samo jednostavniji UI).

Zapravo mi punokrvna virtualizacija niti ne treba, pa mi se čini da qemu i VirtualBox tu otpadaju.

Ima li tko iskustva sa Dockerom i da li mislite da sam na dobrome putu?
Postovi: 426
Postovi: 426
Pridružen/a: 08 kol 2008, 11:00
Lokacija: Osijek
Podijelio/la zahvalu: 6 puta
Primio/la zahvalu: 14 puta
Spol: M
OS: Fedora
Ja bih na tvom mjestu jednostavno instalirao Arch u dual boot sa Fedorom. Ne znam, mislim da niti jedna virtualizacija neće biti tako dobra kao čisti Arch.
Fedora će ti tako ostati netaknuta, a sa Archem se igraj i testiraj do mile volje. ;)
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Avatar
Moderator
Postovi: 6006
Moderator
Postovi: 6006
Pridružen/a: 28 lis 2011, 23:31
Lokacija: Zagreb
Podijelio/la zahvalu: 214 puta
Primio/la zahvalu: 286 puta
Spol: M
OS: Arch KDE Plazma
Poanta je da trebam oboje u isto vrijeme, stabilan desktop za rad na već postojećim projektima i paralelno s time rad na novim stvarima pod Arch Linuxom. Prebacivanje iz jednog u drugi mi je prevelik pain in the ass, što bi se reklo po naški :)
Postovi: 426
Postovi: 426
Pridružen/a: 08 kol 2008, 11:00
Lokacija: Osijek
Podijelio/la zahvalu: 6 puta
Primio/la zahvalu: 14 puta
Spol: M
OS: Fedora
uf, ovo mi djeluje koa da je ispravn orješenje portat ite pakete na fedoru urepo. Ovaj opisani scenarij je potpuno legitimni. ja radim sa kvm (libvirt) i sasvim je ok. virt-manager kao gui isto uopće nije loš. U biti je kombinacija KVM+LVM pa eto :)
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Avatar
Moderator
Postovi: 10181
Moderator
Postovi: 10181
Pridružen/a: 07 pro 2007, 18:07
Podijelio/la zahvalu: 175 puta
Primio/la zahvalu: 295 puta
Spol: Y
OS: utuntu 19.10
Iskreno, po mom dosadašnjem iskustvu, stabilnije radi Arch nego Fedora. Fedora je baš picky oko kompova na kojima će radit kako treba. Enivej, ako ti treba pomoć pri instalaciji Archa, baci oko na ovaj video. ;) :zamisljen
Arch Linux Install Script
Hash Checker
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.

I've seen some idiots back in my days but you man... you're special!
Avatar
Moderator
Postovi: 6522
Moderator
Postovi: 6522
Pridružen/a: 13 stu 2010, 21:12
Lokacija: /hrvatska/split/.../9/7
Podijelio/la zahvalu: 285 puta
Primio/la zahvalu: 358 puta
Spol: M
OS: Arch MATE/Xfce/LXDE
Ako ideš s dockerom, računaj da ćeš sam morati buildati image za Arch, odnosno koristiti neslužbenu verziju (sigurno negdje postoji). Koliko vidim, u repozitoriju još imaju samo Centos i Ubuntu https://registry.hub.docker.com/

Ja sam se igrao s dockerom početkom godine i koristio sam Ubuntuov image od precisea cca 150-200 mB. Ok je stvar. Imaš malo igre oko grupa i iptablesa, ako želiš izlaz van, ali ništa pretjerano. I oprez, X aplikacije su nekada glavobolja za postaviti. Sve u svemu, probaj pa vidi da li ti odgovara. ;)
Emotion 98.3 je napisao/la:Some people call the radio station and say "Fernando, are you bilingual?" I said I try anything once.
Avatar
Postovi: 308
Postovi: 308
Pridružen/a: 12 lip 2011, 21:52
Lokacija: Slavonski Brod
Podijelio/la zahvalu: 16 puta
Primio/la zahvalu: 16 puta
Spol: M
OS: Debian Xfce
Iz prve sam našao Arch Linux base image, nekih 120MB i radi koliko vidim ok, sada idem dalje instalirati pakete koje trebam, a uglavnom ću instalirati web aplikacije pa mi X-i ni neće biti instalirani.
Postovi: 426
Postovi: 426
Pridružen/a: 08 kol 2008, 11:00
Lokacija: Osijek
Podijelio/la zahvalu: 6 puta
Primio/la zahvalu: 14 puta
Spol: M
OS: Fedora

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.