Stranica: 1/1.

Backup file servera + hrvatski znakovi

PostPostano: 03 svi 2014, 08:09
Postao/la ex_profa
Pozdrav svima,

Imam novi Ubuntu 12.04 LTS fileserver i pune ga useri na Windowsima klasičnim SMB shareom. Naravno da svi koriste čžš.
U Linux terminalu nemam prikaza HR znakova i to sam ignorirao. Nekad je malo teško administrirati samo ako je non-ascii znak prvi po redu i baš ti taj neki folder/file treba u terminalu. No dobro...

Uzeo sam neki D-Linkov NAS storage koji ima mogućnost FTP-a i lftp-om sam probao prebaciti fileove sa file servera. Sve radi super samo mi se naši znakovi zauvijek izgube. Znači, restore će biti kaos.

Moje pitanje je: gdje i kako da podesim UTF-8 ili CP1250 i da li trebam ispravljati dosadašnje zapise fileova. I dalje ja sve fileove u Windowsima uredno vidim sa čšž i vjerujem da napravim schedulirani backup preko Windowsa, vjerojatno bi prošlo sve ok, no sumnjam da će prolaziti preko 2 računala do NAS storagea, jel tako?
Tj. moje pravo pitanje je: Kako vi to radite? Vjerujem da svi admini u firmama na Linuxu imaju ovaj problem. Bilo koja druga procedura/program mi je totalno ok.

Hvala unaprijed

Re: Backup file servera + hrvatski znakovi

PostPostano: 03 svi 2014, 09:44
Postao/la shrike
Kod: Označi sve
dpkg-reconfigure locales
pa odaberi hr_HR.UTF8. zatim:
Kod: Označi sve
export LANG=hr_HR.UTF8
. isto za svaki slučaj u /etc/profile dodaj:
Kod: Označi sve
: ${LANG:=hr_HR.UTF8}; export LANG


Non ascii znakove "eskejpaš" tako da klikneš \ prije njih. Recimo da se fajl zove [nešto] - toljaga, onda upišeš ovo: \[nešto\]\ \-\ toljaga.

osobno sam samo na ubuntu imao taj problem i to baš 12.04, ali debian nema problema sa time (debian i centos su inače izbor za server os, ne ubuntu).


EDIT:

skužio sam da se ubuntu ponaša malo drugačije od debiana.
Korak 1:
locale-gen hr_HR.utf8

Korak2:
export LANGUAGE=hr_HR.utf8

i to je to. sada bi ti se sva slova trebala vidjeti kao hrvatska. onda još samo editiraj /etc/default/locale da bude permanentno.

Re: Backup file servera + hrvatski znakovi

PostPostano: 03 svi 2014, 13:03
Postao/la ex_profa
A eto, takav sam server naslijedio. Nego, sad sam ja to poklikao (na produkciji :D) pa se nadam da bude sve ok. No, nikakvog efekta ne vidim na folderima. Da li trebam još neki servis restartati? ili server?

Uglavnom, hvala

Re: Backup file servera + hrvatski znakovi

PostPostano: 03 svi 2014, 13:21
Postao/la shrike
pa, probaj kreirati fajl sa hrvatskim simbolima, trebali bi se vidjeti kao čćžšđ a ne ?????. također, možeš probat napraviti backup stvari sa servera. Jasno, ako to ne radi, istom metodom kao gore možeš promijeniti u isti encoding koji koristi windows. zaboravio sam napisati, ali ako samo upišeš "locale" ispisat će ti detalje koje koristi. sa export možeš promijeniti bilo koju od tih. probao sam na jednom ubuntu serveru isto, i nakon tih promjena koje sma opisao su ???? postali čćšđž. kako je kod tebe, ne znam.

EDIT:
svaki put kada na serveru nešto napraviš moraš to testirati. nikada nemoj pretpostavljati da radi. Znači, ako znaš da će biti problem sa backupom jer imaš hrvatske palatale, onda moraš raditi na tome dok to ne riješiš.