Stranica: 1/3.

ZFS

PostPostano: 21 svi 2013, 22:18
Postao/la Staromodan
Može li se istodobno koristiti ext4 na jednom i zfs na druga dva ili više diskova (mislim na zfs mirror ili raid-z), npr. ext4 za os i zfs za podatke?

Moraju li diskovi u raidu (zfs raid-1 / -z) biti istog ili mogu biti i različitog kapaciteta? Ako mogu biti različitog, funkcionira li to dobro ili baš i ne?

Koliki je preporučeni minimum memorije i kako se računa potreba za RAM memorijom po određenoj veličini i broju diskova?

Re: ZFS

PostPostano: 21 svi 2013, 22:37
Postao/la shrike
Može ti biti jedna particija ili disk u ext4 a drugi disk u ZFS. dva diska mogu biti različitog kapaciteta, ali tada ti se sve reducira na onaj manje veličine i tipično nije preporučljivo. Pretpostavljam da imaš samo dva diska i na jednom kaniš imati / a na ostatku raid polje.
Koliko RAM-a za ZFS misliš? preporučeno ti je minimum 2 GB ako želiš ZFS (neovisno o veličini diskova ili partcija), ali radit će i sa bitno manje. Ako nikada nisi radio sa ZFS, to je potpuno drugačije od ostalih fs-a pod linuxom (npr. nema fsck ili mount naredbe) .

Re: ZFS

PostPostano: 21 svi 2013, 23:04
Postao/la Staromodan
Sada koristim ručni raid (manji dio sata diska za os i veći za podatke, drugi cijeli sata disk kao kopija za podatke i treći cijeli ide disk koji je izvađen kao rezerva s bitnim podatcima).
To za sada funkcionira, ali sumnjam da ću za par mjeseci više znati gdje je točno šta i jesam li kopirao ili nisam.
Zanimalo me kad bih nabavio još jedan sata hdd istog kapaciteta, jel bih tada mogao koristiti jedan sata hdd samo za os kao ext4 i druga dva sata diska kao zfs mirror samo za podatke.
Ne planiram koristiti više od 500GB.

Da, mislio sam koliko memorije treba za zfs.
Koliko sam skužio, zfs koristi puno memorije, jel onda poželjno da ona bude ecc?

Re: ZFS

PostPostano: 21 svi 2013, 23:21
Postao/la shrike
Ecc? Sumnjam da imaš matičnu koja to može prihvatiti i nije potrebno. Gle, radit će to zfs ok sa 500 mb rama. Od kuda ti ta opsesija sa ramom?

Re: ZFS

PostPostano: 22 svi 2013, 07:31
Postao/la Staromodan
Naravno da nemam, to bi značilo dodatni trošak kupovinom dijelova (matična i diskovi) koji podržavaju taj tip memorije, pa sam zato pitao tako da odmah odustanem.

off-> kad sam tražio podatke o ecc onda sam dobivao u tražilici samo genit... ovaj khm genijalne odgovore, a kad sam tražio kako se slažu/namještaju/rade/održavaju serveri, tada sam našao korisne podatke za što je točno korisna.

Re: ZFS

PostPostano: 22 svi 2013, 10:05
Postao/la Slamd64
Ako sad bas ne mislis raditi server u profesionalne svrhe, kao sto shrike kaze svejedno je koliko imas RAM-a.
Sto se raid-a tice isto je gore vec receno, a mozes pogledati ovaj blog: http://www.cod3r.com/2010/04/zfs-on-dif ... zed-disks/
Koliko znam, fizicki RAID se realizira gotovo uvijek s diskovima istog kapaciteta.
I mozes koristiti kombinaciju ext4 za root i zfs za storage. Cak se i preporucuje, jer je ZFS na Linuxu jos eksperimentalan.

Re: ZFS

PostPostano: 22 svi 2013, 10:12
Postao/la drone
Kruže glasine da je za ZFS potrebno puno RAM-a, a minimum je 4 GB inače nema dobitka na performansama u odnosu na druge fs. Koristi li netko ovdje ZFS za kućnu upotrebu? Zanima me osjeti li se kakvo poboljšanje u odnosu na ext4, bilo u brzini, bilo kad se radi o greškama i sigurnosti podataka.

Ovo je s FreeNAS stranica:
The best way to get the most out of your FreeNAS® system is to install as much RAM as possible. If your RAM is limited, consider using UFS until you can afford better hardware. FreeNAS® with ZFS typically requires a minimum of 8 GB of RAM in order to provide good performance and stability.


http://doc.freenas.org/index.php/Hardwa ... mendations


A ovo s Wikipedije:
There are claims that ZFS servers must have huge amounts of RAM, but that is not true. It is a misinterpretation of the desire to have large ARC disk caches. The ARC is very clever and efficient, which means disks will often not be touched at all, provided the ARC size is sufficiently large. In the worst case, if the RAM size is very small (say, 1 GB), there will hardly be any ARC at all; in this case, ZFS always needs to reach for the disks. This means read performance degrades to disk speed.


http://en.wikipedia.org/wiki/Zfs

Re: ZFS

PostPostano: 22 svi 2013, 11:29
Postao/la shrike
ja sam koristio neko vrijeme i nisam primjetio da radi išta sporije od ostatka, ali nisam ga nikada baš nit iforsirao da radi na 100% kapaciteta ili u serverskoj upotrebi. Koliko sam vidio po recenzijama, uvijek je nešto sporiji od ext4, ali u kućnoj upotrebi to ne bi smio primjetiti. Na drugu stranu, ako bi ti za kućnu upotrebu, čak i sa raid-1/z trebalo bar 4 GB rama, onda je ZFS poprilično šrotan FS. S obzirom da iz prve ruek znam da ne treba, pa čak i nedavno na BSD-u na laptopu sa 833 MB rama je radilo sve poprilično brzo (ako ignoriramo probleme sa xorgom i paketnim sustavom) i nisam vidio razliku između UFS-a i ZFS-a.

Re: ZFS

PostPostano: 25 svi 2013, 18:53
Postao/la Staromodan
Hvala na odgovorima.

Re: ZFS

PostPostano: 16 srp 2013, 11:55
Postao/la Staromodan
Jel možda netko zna šta je bolje koristiti za zfs na Debianu: zfsonlinux ili kFreeBSD?