Debian 12

Diskusije usko vezane uz Debian distribuciju.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Avatar
rudar
Postovi: 1078
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Spol: M
OS: Kubuntu 22.04, Debian 12

Re: Debian 12

Post Postao/la rudar »

Nedostajao mi je klasični upravljač paketima (package manager). Kubuntu ima Muon, ali Debian 12 više ne: krajem siječnja ove godine izbacili su ga iz Testinga, jer nije bilo zainteresiranih razvijatelja. Budući da je mojem priprostom ukusu Discover (kao jedini preostali upravljač paketima u Debian 12 KDE) odviše otmjen, instalirao sam dobar stari Synaptic. Rabeći Kubuntu oslanjam se na Muon, a ne na Discover; teškoću s Firefoxom prilikom nadogradnje Kubuntu 20.04 na 22.04 uspio sam riješiti samo zahvaljujući Muonu.

Osim meni neprivlačnog izgleda, Discover krije još jednu manu: pojedini programi naprosto nisu navedeni u popisu, iako sam ih čak instalirao. Što bi bilo da sam nešto htio instalirati oslanjajući se samo na Discover? Čudan problem. Srećom, postoji Synaptic i nadam se da ga neće ukloniti u nekoj kasnijoj inačici.
Avatar
Spider
Postovi: 181
Pridružen/a: 15 stu 2011, 09:00
OS: Debian 11

Re: Debian 12

Post Postao/la Spider »

Ne znam, isprobavao sam druga sučelja ali ni jedno mi nije tako dobro sjelo kao dobri stari Gnome 2 tj. Mate.

Doduše još doma vozim D11 kao glavno samo u virtualci je D12.
Avatar
rudar
Postovi: 1078
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Spol: M
OS: Kubuntu 22.04, Debian 12

Re: Debian 12

Post Postao/la rudar »

Mate mi je godinama bio omiljeno radno okruženje, ali nije imao tako fino, precizno skaliranje kao što ga ima Plasma. To mi je bio glavni razlog što sam odlučio provjeriti KDE. Protekle su možda tri godine otkako koristim Plasmu i jako sam zadovoljan, s tim da želim ostati u svijetu Debiana i derivata; Open SuSe me ne privlači.
Avatar
rudar
Postovi: 1078
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Spol: M
OS: Kubuntu 22.04, Debian 12

Re: Debian 12

Post Postao/la rudar »

Još prije godinu-dvije dobio sam na uporabu novi laptop HP 250 G8, s izvorno instaliranim MS Win 10. Ubrzo sam nadogradio sustav na MS Win 11, a prije desetak dana odlučio sam dodati Debian 12 kao dual-boot.

Na prvi pogled MS Win 11 mi se svidio i podsjetio me na neka radna okruženja iz našeg svijeta GNU/Linuxa. Ne mogu upozoriti ni na kakve osobite teškoće, ali ventilator bi povremeno podivljao kao ni u jednom laptopu ili OS-u ranije (možda je greška hardverske prirode, možda nije dobro kalibriran, ne znam), a nadogradnje bi povremeno blokirale router (nikada prije to mi se nije dogodilo: router bi se jednostavno smrznuo i morao bih ga resetirati, banalno isključi-uključi tipkom na desetak sekundi, pa bi potom normalno proradio).

Zbog nedavne rasprave vezane uz instalaciju GNU/Linuxa na laptop istog tipa i sve teškoće s tim u vezi, odlučio sam osobno isprobati instalaciju. Skinuo sam Debian 12 Live (trenutno 12.5 kao Stable) i izabrao KDE okruženje. Pripremio sam butabilni USB-stick (ovaj laptop ionako više nema DVD-RW player, na moju žalost i nostalgiju) i prije same instalacije kroz MS Win 11 oslobodio dovoljno mjesta na disku (sve automatski, po uzoru na hlače levisice, shrink to fit).

Uglavnom, postupak je prošao rutinski, automatski i, na moje ugodno iznenađenje, sve je leglo na svoje mjesto. Nikakvih dodatnih intervencija nije trebalo, Grub je prilikom resetiranja laptopa odmah nakon instalacije bez problema prepoznao MS Win 11 na svojoj particiji, nije trebala ni banalna naredba

Kod: Označi sve

sudo update-grub
Sad imam zajedno MS Win 11 i Debian 12 KDE na tom laptopu. Često zapadam u teškoće kad želim popraviti nešto što već dobro radi i tražim preko kruha pogače, ali ova mala akcija prošla je bolje od očekivanja i sad me baš zanima hoće li ventilator opet divljati. Router se u međuvremenu nije blokirao nijednom, iako sam namjerno preuzimao mnoštvo raznih aplikacija i mnogo sadržaja, čisto provjere radi.

Dakle, po mojem iskustvu laptop nije problematičan, nije teško instalirati GNU/Linux distre (kolega se tamo mučio s Mintom, ja sam izabrao Debian, no razlika ne bi trebala biti bitna) i žalim što je forum (privremeno?) izgubio jednog korisnika. Što nas je više, to je veselije i zanimljivije.
Odgovori