trajna instalacija/distribucija

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
dado023
Spol: M

trajna instalacija/distribucija

Post Postao/la dado023 »

Pozdrav svima,

koje distribucije se same nadograđuju, =install and forget.
Dakle, Ubuntu se npr. kroz svaku godinu treba nanovo instalirati ili raditi kompletni upgrade pa sve sve može polomiti.
Ono što mi treba jest neki distro koji konstantno ima dogradnje, npr svaki mjesec i sl, pa da se ne brinem da će nakon 5-6 godina zastariti....mislim da se to zove rolling distro ili tako nekako, ali nisam pronašao baš takvih osim LMDE, koji baš i nije ažuran......

pozdrav
shicy

Re: trajna instalacija/distribucija

Post Postao/la shicy »

pclos, arch linux...
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Rekao bih ti Arch linux koji je rolling release, ali ne znam baš koliko si iskusan u instalaciji. Možda onda bolje Nosonja Linux (hrvatskih korjena je) ili ArchBang. ;)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
zole052

Post Postao/la zole052 »

sabayon, linux mint debian edition, fuduntu...
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

debian testing:)
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Meni je ipak najbolji Arch ako govorimo o rolling release. Ali ako želiš nešto odmah gotovo i uglavnom spremno za rad, rekao bih LMDE. Može i Debian u određenim kombinacijama... a može i Ubuntu/Mint LFS s PPA za stvari koje želiš imati nove.

Dakle, za sada je mislim Arch najbolji izbor, iako rolling release zna biti nezgodan.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

trajna instalacija? gentoo.
jasox

Post Postao/la jasox »

shrike je napisao/la:debian testing:)
Zar je debian testing rolling release ?
Nije sloboda radit ono sto hoces, nego da ne radit ono sto neces.
dado023

Post Postao/la dado023 »

tnx na svim odgovorima, ....malo sam google-ao, i vidim da je pclos relativno noob friendly, jel postoji još koji takav distro da je ovako sređen?...izuzev LMDE
zole052

Post Postao/la zole052 »

dado023 je napisao/la:tnx na svim odgovorima, ....malo sam google-ao, i vidim da je pclos relativno noob friendly, jel postoji još koji takav distro da je ovako sređen?...izuzev LMDE
lmde, pclos i fuduntu, drugo ne bas toliko...
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Odgovori