Snađite se u Unityu
Moderator/ica: Moderatori/ce
- Linux za sve
- Kontakt:
Snađite se u Unityu
http://www.linuxzasve.com/clanak/snadji ... unityu/151
Ako znate još koji koristan trik podijelite s nama.
Ako znate još koji koristan trik podijelite s nama.
Re: Snađite se u Unityu
Evo i bitnog dodatka, pa se može ukomponirati u tekst.
Naime, mnogi koji instaliraju 11.10 ostati će začuđeni nedostatkom opcija za podešavanje onih (manje)bitnih gumbića kao što su Power button na kučištu, ili pak Suspend/Sleep gumbići na tastaturi. Sve je to već prepodešeno i ne može se samo tako podesiti po vlastitom nahođenju.
Primjerice, ja ne želim da kada stisnem Power gumb na kučištu ona pitanja da li stvarno žeim, što želim...
Ja želim da se kanta zgasi kad to sitsnem bez pogovora.
Ili, ponosni sam vlasnik Sleep gumbića na tastaturi i ono gasi kantu u Suspend. Super! Ali, ja ne želim to jer mi je kanta ispod stola, a ne želim je imati suspendanu, iz razloga što nemam UPS. Ja želi Shutdown ako to stisnem.
Nekada sam to mogao (to nekada je GNOME2) srediti sa config-editorom, no tamo toga više nema. Nema jer je to preuzeo na sebe D-BUS u GNOME-u 3.
Stoga, instalirajte ovo:
Pozovite ga sa alt-F2 i dconf-editor (ili iz terminala dconf-editor)
Navigajte na org.gnome.settings-daemon.plugins.power i podesite defaultne akcije za ove gumbiće.
Pogledajte i slikicu:

Naime, mnogi koji instaliraju 11.10 ostati će začuđeni nedostatkom opcija za podešavanje onih (manje)bitnih gumbića kao što su Power button na kučištu, ili pak Suspend/Sleep gumbići na tastaturi. Sve je to već prepodešeno i ne može se samo tako podesiti po vlastitom nahođenju.
Primjerice, ja ne želim da kada stisnem Power gumb na kučištu ona pitanja da li stvarno žeim, što želim...
Ja želim da se kanta zgasi kad to sitsnem bez pogovora.
Ili, ponosni sam vlasnik Sleep gumbića na tastaturi i ono gasi kantu u Suspend. Super! Ali, ja ne želim to jer mi je kanta ispod stola, a ne želim je imati suspendanu, iz razloga što nemam UPS. Ja želi Shutdown ako to stisnem.
Nekada sam to mogao (to nekada je GNOME2) srediti sa config-editorom, no tamo toga više nema. Nema jer je to preuzeo na sebe D-BUS u GNOME-u 3.
Stoga, instalirajte ovo:
Kod: Označi sve
sudo apt-get install dconf-toolsNavigajte na org.gnome.settings-daemon.plugins.power i podesite defaultne akcije za ove gumbiće.
Pogledajte i slikicu:

A evo i malo vrlo korisnih indikatora koji lijepo rade pod Unity-em
http://www.techdrivein.com/2011/05/10-u ... s-for.html
http://www.techdrivein.com/2011/05/10-u ... s-for.html
- Suko
- Site Admin
- Spol: M
Super!
Hvala na dodatku.
Ja sam planirao taj tekst nadopunjavati kako dobijemo koju korisnu natuknicu ovdje u ovu temu.
I svakako bi ga još postavio u naš HOW.
Ako netko zna još koju foru neka slobodno napiše.
(Ja sam danas otkrio da kad se dugo drži Super tipka dobijemo na ikonama brojeve koji su tipkovničke kratice za pokretanje programa na Launcher baru)
Hvala na dodatku.
Ja sam planirao taj tekst nadopunjavati kako dobijemo koju korisnu natuknicu ovdje u ovu temu.
I svakako bi ga još postavio u naš HOW.
Ako netko zna još koju foru neka slobodno napiše.
(Ja sam danas otkrio da kad se dugo drži Super tipka dobijemo na ikonama brojeve koji su tipkovničke kratice za pokretanje programa na Launcher baru)
Da, to je fora još iz 11.04 
- Suko
- Site Admin
Eto, zato i ovaj članak.
Da pohvatamo sve te sitne stvari kako ih drugi ne bi morali ponovno otkrivati.
Da pohvatamo sve te sitne stvari kako ih drugi ne bi morali ponovno otkrivati.
- Suko
- Site Admin
Dodano.
super vodic, ima zanimljivih stvari, bas si razmisljam pregaziti 10.04 ali nekako mi se neda dok mint ne izadje da vidimo sto su nam skuhali, navodno bi trebali imati gnome 2 i gnome shell verziju pa mi nekako zanimljivo izgleda 
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Pronašao sam CLI način za uključivanje/isključivanje touchpad-a, jer sada na GNOME3 ne rade više postojeći apleti i indicatori za tu namjenu.
prva gasi, a druga linija uključuje touchpad.
dconf write /org/gnome/settings-daemon/peripherals/touchpad/touchpad-enabled false
dconf write /org/gnome/settings-daemon/peripherals/touchpad/touchpad-enabled trueRe: Snađite se u Unityu
Evo i skriptice za pali/gasi touchpad, pa je strpajte u neku datoteku tipa tpad.sh i možete je pokretati preko nekog keyboard shortcut-a
#!/bin/bash
case $(dconf read /org/gnome/settings-daemon/peripherals/touchpad/touchpad-enabled) in
true)
dconf write /org/gnome/settings-daemon/peripherals/touchpad/touchpad-enabled false
;;
false)
dconf write /org/gnome/settings-daemon/peripherals/touchpad/touchpad-enabled true
;;
esac