Da li je Linux za sve?

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Grof
Site Admin

Da li je Linux za sve?

Post Postao/la Grof »

Suko je napisao/la:Zli bratić pravih Linux distribucija!
Počinjem sve više shvaćati i Google i Cannonical i navijati za njih, jer zapravo rade dobru stvar Linuxu (ne trudite se, ne možete me razuvjeriti. Uostalom i to je jedan od razloga zašto sam se povukao. Ne da mi se više gurati kamenje uzbrdo nizašto! ;) )

Oni se usude indirektno reklamirati Linux. Mi se ne usudimo jer je FOSS zajednica samozatajna.
Meljemo bedastoće kako je Linux izgubio trenutak kada je mogao postati nešto na tržištu (za vrijeme Viste), no FOSS-u po filozofiji zapravo ne treba tržište ni korisnike ni ništa (nego valjda samo Geekove).

Kao sukus svega toga mi stalno plačemo kako je Linux malo zastupljen na PC-jima, a s druge strane se borimo protiv komercijalizacije, reklamiranja istog. Mi zapravo hoćemo-nećemo Linux.

Pa što mi uopće hoćemo???? (Ja doduše znam što hoću, ali bojim se da se FOSS sam po sebi poništava :( )
glaskoncILLa

Re: Android ima 500 000 novih korisnika dnevno!

Post Postao/la glaskoncILLa »

ne da te zelim razuvjeriti, ali mislim da si sa ovim google/canonical dijelom potpuno u krivu, ne reklamiraju oni linux zbog linuxa/foss-a, nego zbog profita, igrom slucaja mogu na otvorenom softwareu nesto zaraditi, pa to iskoristavaju.

odnosno barem google moze zaraditi, po mom misljenju je canonicalov business case potpuno promasen i kroz par godina ce se dogoditi ili da marko nadje drugu igracku kad shvati da mu je ova preskupa ili temeljita promjena ubuntua koji nece vise pucati na desktop trziste.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
glaskoncILLa

Grof je napisao/la:no FOSS-u po filozofiji zapravo ne treba tržište ni korisnike ni ništa (nego valjda samo Geekove).
zaboravih napomenuti da se slazem sa ovim, foss-u ide sasvim dobro na nekim trzistima, na nekima manje, tko zeli u kolo, siroko mu polje.. :)
a buduci da osim Geekova postoji vrlo malo ljudi koji ce razumjeti o cemu se radi, a jos manje ljudi koji mogu doprinijeti cijeloj prici, takav je i rezultat.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

glaskoncILLa je napisao/la:ne da te zelim razuvjeriti, ali mislim da si sa ovim google/canonical dijelom potpuno u krivu, ne reklamiraju oni linux zbog linuxa/foss-a, nego zbog profita, igrom slucaja mogu na otvorenom softwareu nesto zaraditi, pa to iskoristavaju.

odnosno barem google moze zaraditi, po mom misljenju je canonicalov business case potpuno promasen i kroz par godina ce se dogoditi ili da marko nadje drugu igracku kad shvati da mu je ova preskupa ili temeljita promjena ubuntua koji nece vise pucati na desktop trziste.
Linux se reklamira indirektno, kao proizvod koji se koristi. A reklamiraju ga naravno, zbog profita.

U redu je razmišljati o FOSS-u kao o "pokretu", "stilu života" i sl. No onda NEMAMO što govoriti ili jandrati o popularnosti istoga, jer je to potpuno irelevantno, nebitno. A stalno se po forumu, tekstovima, našim glavama provlači kako je to ipak bitno. Cijela ta stvar tako gledana je potpuno paradoksalna i Linux po tome NE postoji zbog korisnika nego zbog "pokreta", "stila života" koji je samo sebi potreban. A to mi se ne sviđa...

Ako Cannonicalov biznis propadne to će biti šteta po Linux možda ne u takvom razmjeru, ali u rangu propadanja RedHat-a.

Na kraju krajeva obojica znamo tko razvija kernel (odnosno u koliko velikom postotku je zastupljen plaćeni razvoj)
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

glaskoncILLa je napisao/la: a buduci da osim Geekova postoji vrlo malo ljudi koji ce razumjeti o cemu se radi, a jos manje ljudi koji mogu doprinijeti cijeloj prici, takav je i rezultat.
Da, tako je. Ali onda, na žalost Linux NIJE za Sve i ja sam jako tužan :( Nadao sam se sasvim drugim stvarima po tom pitanju.
Suko
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la Suko »

Nece Canonical propasti.
Njihova ideja svakako ima smisla. Idu prema komercijalizaciji i razvitku ekosustava koji ce donositi novac.
Ubuntu jedini ima sanse napraviti ozbiljnu konkurenciju na desktopima. Isto tako jedini ima sanse privuci developere i komercijalne programe.
Svi drugi su izgubili tu sansu, a Canonical jos uvijek ima sansu kapitalizirati svoj trud.
Samo sto smo svi mi zgrozeni jer Marko vise ne slusa zajednicu i njihove zelje.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Suko je napisao/la:Nece Canonical propasti.
Njihova ideja svakako ima smisla. Idu prema komercijalizaciji i razvitku ekosustava koji ce donositi novac.
Ubuntu jedini ima sanse napraviti ozbiljnu konkurenciju na desktopima. Isto tako jedini ima sanse privuci developere i komercijalne programe.
Svi drugi su izgubili tu sansu, a Canonical jos uvijek ima sansu kapitalizirati svoj trud.
Samo sto smo svi mi zgrozeni jer Marko vise ne slusa zajednicu i njihove zelje.
Da Suko, baš o tome i govorim. Jedino Mark ima jasnu viziju što uopće hoće s Linuxom. Tu viziju sam i sam imao kada sam počeo djelovati na LZS-u.

Toplo se nadam da će i uspjeti, jer je to jedini ispravni put povećanja popularnosti i dominantnosti Linuxa na Desktopima. Nema drugog, ma koliko bi mi htjeli-ne htjeli. Sve je to nekakavo čačkanje bez jasne vizije. Sve te silne distribucije, koje postoje jer postoji sloboda. No po principu "selekcije vrsta" u ovakvom svijetu u kakvom živimo osuđene su na polaku propast u mizernosti. Cannonical je bar uzeo stvar u svoje ruke i radi nešto financijski konkretno. Onako kako to radi i Google s Androidom, RedHat s RHEL-om i sl. Pitam se bili Linux bio toliko dominantan na serverima da ne postoji RedHat (iako Debian drži veliki dio kolača, RedHatovi developer razvijaju kernel ;))
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Pa, ili cemo zaradjivati, ili cemo biti romanticari.
retsam

Post Postao/la retsam »

Grof je napisao/la: Cannonical je bar uzeo stvar u svoje ruke i radi nešto financijski konkretno. Onako kako to radi i Google s Androidom, RedHat s RHEL-om i sl. Pitam se bili Linux bio toliko dominantan na serverima da ne postoji RedHat (iako Debian drži veliki dio kolača, RedHatovi developer razvijaju kernel ;))
Žao mi je, ali ja tu ne bi svrstavao RHEL i google u isti koš. Google je tvrtka kojoj razvoj linuxa nikad nije bio primarna djelatnost, njima je upala sjekira u med jer je linux bio povoljan kao platforma (govorim o otvorenosti koda) za razvoj androida. Kad pitaš bilo kojeg prosječnog korisnika google proizvoda i usluga i/ili android-based smart phonova malo njih će znati odgovoriti što je linux, a još manje znati da je android linux-based. Da GPL ne štiti od zatvaranja koda misliš da bi android bio Open source??? Ukoliko se google toliko bori za promoviranje linuxa i FLOSS-a zašto je ukinuo podršku za thisweekinlinux kanal na youtube-u??? Ukoliko postoji neki poticaj za linux poput google summer of code od strane googlea on nije ciljan za mainstream usere već za programere, old linuxheads te on globalno nema neke koristi Ja vidim SAMO PROFIT.

Cannonicialu ja za razliku od googlea ipak primarna djelatnost razvoj linuxa i kao takvog cannonicial je taj posao odradio jako dobro (iako smatram da je potpuno promašio strategiju i naćin razvoja) on direktno reklamira linux, zapošljava developere te iza sebe ima golemu mašineriju i koliko god rupa u razvoju imao ubuntu će uvjek biti distribucija koja je dovela običnog korisnika na linux (sjetimo se mandrake je radio sličnu stvar i imao je bolji razvoj sve do transformacije u mandrivu), ali nikad nije uspio u tolikoj mjeri u kojoj ubuntu je, ali i dalje ostaje da je Mark kapitalist, pa tu opet ide profit ;)

Red Hat pak ima najbolju strategiju, ciljano tržište, doprinosio je i doprinosi razvoju linuxa što kroz Fedoru, što kroz RHEL i je najuspješniji je na svom terenu,a za desktop nudi fedoru kao bleeding edge koju također razvijaju neki RHEL developeri + zajednica i ona ispunjava sve zahtjeve desktop korisnika :) . Nisam red hat fanboy, ali smatram da je RHEL za linux dao više nego cannonicial i google zajedno. On je tu bio od početka i radio dobar posao.
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
glaskoncILLa

Linux se reklamira indirektno, kao proizvod koji se koristi. A reklamiraju ga naravno, zbog profita.
nemam konkretne podatke, ali rekao bih da je 80% Android korisnika mozda culo za linux i nikad za foss, toliko o reklamiranju.
No onda NEMAMO što govoriti ili jandrati o popularnosti istoga, jer je to potpuno irelevantno, nebitno. A stalno se po forumu, tekstovima, našim glavama provlači kako je to ipak bitno. Cijela ta stvar tako gledana je potpuno paradoksalna i Linux po tome NE postoji zbog korisnika nego zbog "pokreta", "stila života" koji je samo sebi potreban. A to mi se ne sviđa...
sa prvim dijelom se djelomicno slazem, popularnost nije nebitna, ali je manje bitna.
uostalom, zasto je nesto nekom osobno bolje ili losije ako je popularno ili nije, zasto je moj debian na pc-u losiji od ubuntua ili windowsa jer oni imaju veci market share..?
nije losiji, bolji je. :D meni je, a to je ono sto se broji.

korisnici, to mi je totalno bezveze, ljudi produciraju nekakve aplikacije, najvecim dijelom zato jer ih sami koriste, ponekad i vise od toga samo zato jer mogu, ali ocekivanja da se nesto radi zbog korisnika je kao da ja ocekujem da mi ti projektiras kucu za nula novaca samo zato jer ja to zelim.

ljudi trebaju prvenstveno biti zahvalni na onome sto dobivaju potpuno besplatno.
ako zele vise od toga, neka si naprave (jer imaju tu mogucnost), a ako ne znaju, neka zamole za pomoc, nauce ili plate nekoga tko zna.
Ako Cannonicalov biznis propadne to će biti šteta po Linux možda ne u takvom razmjeru, ali u rangu propadanja RedHat-a.
za ovo mislim da je potpuno promaseno, nista pojedinacno ne bi vise pogodilo linux od propadanja red hata, a pogotovo ne propadanje canonicala.
niti canonical pokazuje neke znacajne rezultate niti pomaze zajednici blizu od onoga sto radi red hat.
da canonical sutra propadne, ostao bi debian mint kao desktop distra i svi community "desktop developeri" bi se vec negdje pozicionirali.
ali linux ne bi propao ni bez red hata, samo bi se usporio, uostalom postoji dosta duze od red hata.
Jedino Mark ima jasnu viziju što uopće hoće s Linuxom. Tu viziju sam i sam imao kada sam počeo djelovati na LZS-u.
mark ima viziju kako zaraditi lovu, a ubuntu viziju mijenja prema onome sto misli da je u tom trenutku najbolje, pritom ne misleci previse ni na developerski ni na korisnicki community, i to rekao bih ne previse uspjesno.
pa bi malo bio desktop os, pa malo netbook, pa mozda bi bio dobar za tabove, bla..
Sve je to nekakavo čačkanje bez jasne vizije
apsolutno ne, svi veliki open source projekti imaju jasnu viziju sto zele napraviti i to rade vec desetljecima, a napredak u desktop dijelu u zadnjih nekoliko godina je ogroman iako vjerojatno nikad nece preuzeti primat, prvenstveno zato jer vecina ljudi ne razumije niti ih zanima what's that all about, racunalo im ne sluzi za izjave i filozofiju, nego da mogu na fejsic.
ha ono, svakome po izboru..
Pitam se bili Linux bio toliko dominantan na serverima da ne postoji RedHat (iako Debian drži veliki dio kolača, RedHatovi developer razvijaju kernel ;))
linux ne bi bio dominantan nigdje da se nije dogodio apache, red hat je prepoznao potencijal i kasnije uskocio u ta kola, kao i ostatak serverskog trzista.

anyway, po meni je vizija osvajanja desktop trzista em nerealna, em posve nepotrebna, pogotovo iz foss pozicije.
ok, desktop dominacija se nece dogoditi, google i canononical promicu neku sasvim iskrivljenu sliku cijele ideje, ali sto tebi brani ili sto te razocaralo da sam promices neku drugu sliku.
naime, to je ako zapravo zelis promicati foss ideju, sve ideje koje streme prema dominaciji su ekstremisticki nerealne ili ukljucuju caconical/google kompromise koji po meni nisu bas previse foss..
Odgovori