[C++] Qt Creator

C, C++, Java, PHP, Ruby...

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojem jeziku je riječ. Primjer: [Java]
Odgovori
maliodpalube
Spol: M

[C++] Qt Creator

Post Postao/la maliodpalube »

Prije 4-5 dana sam prvi put u životu vidio linux. Jutros sam (također prvi put u životu) pokrenuo Qt Creator. Ponešto znam o C++ builderu i sad bih eksperimentirao s Qt Creatorom. Za početak, zapeo sam na kreiranju koda za pojedine kontrole. Na formu stavim button i ne znam kako mu pridružiti neku akciju. U builderu je dovoljno dvostruko kliknuti na kontrolu i on sam kreira "praznu" proceduru. Ako želim neku akciju pokrenuti drugim događajem, osim click, jednostavno u eventima za tu kontrolu odaberem što hoću. Kako to radi u Qt Creator-u?
Grof
Site Admin

Re: Qt Creator - usporedba sa C++ Builderom

Post Postao/la Grof »

desni klik na kontrolu (npr gumbić postavljen na neku formu) i u meni odaberi go To Slot...
dobijaš dialog sa popisom mogućih signala i dvoklikom na signal (tipa clicked (...)) otvara ti se editor za unos. Naravno, sav potreban kod već je automatski unesen, a ti pišeš samo konkretnu rutinu koja se treba izvršavati na dati klik ;)

Trebalo bi ti se dopasti...
maliodpalube

Zahvaljujem...
Kod kreinja neke akcije iz menua to ne radi. Na desni klik mi otvori samo dvije opcije:

Insert separator
Remove action

Please...
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Kad se definiraju stavke menija na forimi, iste se pojavljuju i kao lista na dnu Qt creatora. tipa actionOpen, actionClose. kada se na NJIH klikne desnim gumbom, u meniju postoji opcija Go to Slot.... ;)
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Inače velika su specifičnost Qt-a upravo slotovi i signali. Putem toga objekti unutar Qt-a međusobno komuniciraju.

Imaš lijepo to objašnjeno baš u samom Qt Creatoru, kada klikneš Help - contentss - Qt Reference documentation - Programming with Qt - Signal and Slots
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

Grof, pa ti si Qt-ovac?
kjut! ;)
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

stefan je napisao/la:Grof, pa ti si Qt-ovac?
kjut! ;)
Haha, ma ne onoliko koliko bih želio biti. Naime, nisam se nikada upustio u iole ozbiljnije programiranje sa Qt Creatorom, no kao alat već u prvim verzijama me osupnuo.

volim raditi u nećemu što je odmah portabilno, pa ne moram raditi posebno kod za windoze, linux i mac-a.

Vjerujem da ću jednom (možda će moji sineki) ozbiljnije raditi u njemu...
maliodpalube

U linuxu se ne mogu wireless spojiti s netom, a ovdje nemam žicu. Zato sam instalirao neki Qt Creator by Nokia v2.0.1. No, kad hoću pokrenuti novi projekt, on najprije kaže ovo:

slika

A potom neda ni kompajlirati:

slika

U čemu je problem?
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Ne znam, kod mene je sve OK....
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

krivi ti je path do Qt-a
Imam ja Qt i na windowsima :)
odi na meni Tools pa Options
slika
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
Odgovori