[RIJEŠENO]chromixium 1.5
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
-
vicium artis
[RIJEŠENO]chromixium 1.5
Lijep pozdrav svima.Eto vezano za linux za sve odlucio sam instalirati chromixium jer kao i sve linux distribucije čini mi se jednostavan i ne opterecuje toliko procesor..ne mislim raditi prezahtjevne stvari naravno želim dualboot uz win7.
Nije prvi put da nesto zahebem i naravno sad me zanima kako da to ispravim..Zasad imam live cd ali sa sistemske particije..Dakle instalirat cu ga..pripremil sam 10gb za root direktorij..
Znam da bih trebao swap međutim eto naisao sam da i nije toliko za početak važno.Želim opet da particija koja mi je bootabilna i na kojoj je win7 učinim opet onom starom dakle da piše : C
Hvala
P.S
Koristim laptop lenovo,32 bitni procesor,2gb rama,dual core procesor,grafička AMD radeon 384 rama
Nije prvi put da nesto zahebem i naravno sad me zanima kako da to ispravim..Zasad imam live cd ali sa sistemske particije..Dakle instalirat cu ga..pripremil sam 10gb za root direktorij..
Znam da bih trebao swap međutim eto naisao sam da i nije toliko za početak važno.Želim opet da particija koja mi je bootabilna i na kojoj je win7 učinim opet onom starom dakle da piše : C
Hvala
P.S
Koristim laptop lenovo,32 bitni procesor,2gb rama,dual core procesor,grafička AMD radeon 384 rama
Zadnja izmjena: vicium artis, dana/u 25 sij 2016, 18:20, ukupno mijenjano 1 put.
Re: chromixium 1.5
Kao prvo, želim ti dobrodošlicu.
Drugo, mislim da ti izbor distribucije nije dobar. Ako si početnik, uzmi nešto jednostavno i provjereno, Mint na primjer.
U zaglavlju ove teme imaš odlične textove za pomoć pri ulazu u Linux svijet.
Odvoji par sati i za čitanje početničkih tema na našem forumu i sve će ti biti jasnije.
Sretno.
Sad tek vidim specifikacije. Jesi li siguran da imaš 32 bitni procesor? To mi je sumnjivo.
Drugo, mislim da ti izbor distribucije nije dobar. Ako si početnik, uzmi nešto jednostavno i provjereno, Mint na primjer.
Odvoji par sati i za čitanje početničkih tema na našem forumu i sve će ti biti jasnije.
Sretno.
Sad tek vidim specifikacije. Jesi li siguran da imaš 32 bitni procesor? To mi je sumnjivo.
Where there is a gui there's a way.
-
vicium artis
Je..siguran sam,primjetil sam te linkove i cital sam ja to i prije..nekad prije sam jos malo eksperimentiral s ubuntom ali imal sam problema s wifijem..ovaj odmah registrira..ma zanima me u malim crticama kak maknuti unetbootin
Hvala na dobrodošlici
Hvala na dobrodošlici
- Vl@do
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
Zašto maknuti? Ne razumijem.vicium artis je napisao/la:...zanima me u malim crticama kak maknuti unetbootin...
Toliko smo već pisali o tome. Instaliraj novu distribuciju uz win7 bez da diraš win7. Nakon toga, kad si u Windowsima, normalno će ti pokazivati "C" particiju. Na Linux-u je to nešto drugačije, ali ne treba te to zamarati. Iz Linux-a ćeš moći vidjeti sve diskove i datoteke ma kako se oni zvali.vicium artis je napisao/la:Želim opet da particija koja mi je bootabilna i na kojoj je win7 učinim opet onom starom dakle da piše : C
Prouči još malo: http://wiki.open.hr/wiki/Sve_%C5%A1to_t ... _diskovima
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
-
vicium artis
sad sam instaliral ali opet u windowsima umjesto C piše install chromixium 1..jer ja sam pomocu unetbootin-a stavil na sistemsku particiju ono sto sam trebal na usb.
Tak da pri pokretanju imam unetbootin ili windows 7
Tak da pri pokretanju imam unetbootin ili windows 7
- Vl@do
- Moderator
- Kontakt:
vicium artis je napisao/la:...sad sam instaliral...
1. Skineš .iso sliku
2. Snimiš .iso sliku na USB/CD/DVD...
3. Pokreneš računalo sa umetnutim USB/CD/DVD-om na kojem je snimljena .iso slika (biraš opciju "boot from USB/CD...")
4. Slijediš upute i na početku instalacije biraš "instaliraj chromixium uz Windows 7".
5. Ne petljaš ništa po particijama, samo slijediš upute i automatski će novi OS biti instaliran uz tvoj stari Win.
6. Kad završi instalacija, sustav će te obavijestiti o tome i pitat će te želiš li odmah ponovo pokrenuti računalo.
7. Prilikom ponovog pokretanja, trebao bi se pojaviti GRUB izbornik u kojem ćeš odabrati želiš li se logirati u WIndowse ili chromixium.
Ovo je jedini/ispravan put (ne skreći s njega) i javi na kojoj si točki zapeo.
Svakako poslušaj savjet kolege:
Fugu je napisao/la:...mislim da ti izbor distribucije nije dobar. Ako si početnik, uzmi nešto jednostavno i provjereno, Mint na primjer.
Moj pogled na sve to.
-
vicium artis
Hvala na koracima,eto sad stvaram bootabilni dvd i ići po koracima.Isprtljao sam jedino jednu particiju od 10gb..na njoj se nalazi chromixium.Htio bih da unetbootin ne postoji a da pritom ne ugrozim sedmicu.Grub bih volio izbjeći jer znam da ću morati fix mbr pisati sa recovery cd-om od windowsa..Sviđa mi se ideja sa odvojenom particijom/particijama.
Vjerojatno ću izabrati alongside the win al nije li preporučeno manualno particioniranje za root,swap home..?
Vjerojatno ću izabrati alongside the win al nije li preporučeno manualno particioniranje za root,swap home..?
- Vl@do
- Moderator
- Kontakt:
Pusti sad to, riješit ćeš tih 10 GB već kasnije.vicium artis je napisao/la:Isprtljao sam jedino jednu particiju od 10gb..na njoj se nalazi chromixium.
Ne možeš izbjeći GRUB, ako želiš imati i Windowse i Linux (ili više Linux distri) na jednom računalu.vicium artis je napisao/la:Grub bih volio izbjeći...
Ne. Kasnije, kad malo bolje upoznaš ovaj svijet, lako možeš particionirati, brisati, uređivati.... sve diskove, particije....vicium artis je napisao/la:...nije li preporučeno manualno particioniranje za root,swap home..?
Ako nisi 100% siguran u ono što radiš, najbolje je postupiti po uputama za početnike. Tako ćeš sačuvati svoj Win7, a Linux ćeš istraživati, učiti, uživati i na kraju Linuxom se kronično zaraziti kao i svi mi ovdje. Uskoro ćeš poželjeti da sve do temelja izformatiraš i instaliraš na svoje računalo nekoliko Linux distribucija (barem je kod mene tako bilo).
Btw, pročitaj moj članak http://www.linuxzasve.com/iskustva-kori ... -pedesetih (desni klik > "open in new tab")
Moj pogled na sve to.
- jurastublic
Kad si prvi put pokrenuo unetbootin, stavio je svoju stavku u meni uz windowse. Rješenje ti je da samo pokreneš unetbootin po drugi put i on će sam počistiti za sobom. Nemoj ništa instalirati i sl., samo pokreni unetbootin i onda ga isključi.
Što se tiče gruba, tu nisi u pravu. Windows recovery ti treba samo ako instaliraš Windowse nakon linuxa. Ako instaliraš linux uz postojeće windowse, grub se fino sam konfigurira i nemaš nikakve brige.
Edit: opet vidim da sam krivo napisao. Recovery ti treba ako instaliraš linux, pa ga makneš, tako da ostaneš i bez grub-a i bez windows bootloadera.
Inače, ako instaliraš windowse nakon linuxa, windowsi prebrišu grub, pa ga moraš vraćati sa live-dvd-a. Eto.
Što se tiče gruba, tu nisi u pravu. Windows recovery ti treba samo ako instaliraš Windowse nakon linuxa. Ako instaliraš linux uz postojeće windowse, grub se fino sam konfigurira i nemaš nikakve brige.
Edit: opet vidim da sam krivo napisao. Recovery ti treba ako instaliraš linux, pa ga makneš, tako da ostaneš i bez grub-a i bez windows bootloadera.
"Hodor bre foobar"
-
vicium artis
Hvala vam svima,sve je po p.s.-u..ne znam kolko opterecujuca je ta distribucija ne znam gdje je tu task manager..uglavnom čeka me puno upoznavanja sa linuxom..malko mi je presporo možda..al dobro
Jos tipkovnica je malo drugačija..
Jos tipkovnica je malo drugačija..