Ubuntu 15.04
Moderator/ica: Moderatori/ce
Ubuntu 15.04
Da otvorim temu za nadolazeću verziju Ubuntua. Instalirao sam ga nedavno preko online upgradea i iako je još oko dva i pol mjeseca do njegovog izlaska nemam praktički nikakvih problema, jedino je tema za Nautilus malo čudna u odnosu na uobičajeno a što će se vjerovatno popraviti sa updateovima, ali za sada nisam imao nikakvih crasheva, ni sustava ni bilo kojeg programa, djeluje općenito vrlo stabilno na mojem računalu.
- audiosl4ve
- Spol: M
Re: Ubuntu 15.04
mozes dati malo SS-ova iz prve ruke, da vidimo kako to izgleda 
audiosl4ve je napisao/la:mozes dati malo SS-ova iz prve ruke, da vidimo kako to izgleda

Ovdje se vidi problem sa Nautilusom što se tiče izgleda, vjerovatno im je Ambiance tema u nekoj preinaci pa zato neke stvari izgledaju tako čudno, a što se tiče ostalog i dalje ima Unity 7 pa zapravo nemaš što za vidjeti "novo" osim da postoji opcija da se uključi trajni prikaz menija na prozorima, a ne na mouse over da se pokazuju kao do sada u Unityju.

Danas sam primijetio da kada se spoje slušalice i pojača preko određene glasnoće da ispod crte sa glasnoćom piše "high volume can damage your hearing", novi feature ili neki leftover sa Ubuntu Toucha?
Nakon male avanture sa Trisquelom, preksinoć instalirao 15.04 i radi perfektno za razliku od 14.04.2 sa kojim sam imao male probleme.
Ovo sa uvijek vidljivim meniima je mrak dobro i sad čekam da u nekoj idućoj verziji napokon riješe da se launcher može premještati te da se automatski proširuje/skraćuje u zavisnosti od broja usidrenih i pokrenutih aplikacija
Nadalje, Radiance tema je sad napokon sivkasto-bijela bez primjese žutila i monitor (laptopa) više nije odmah po paljenju na 90 ili 100% osvjetljenja već na ugodnih 30-40%
Ono malo dodatnih aplikacija (TLP i slično) koje sam instalirao rade također ok.

PS. Nadam se da za ovih 23-24 dana do objave službene verzije neće ništa zbrljati
Ovo sa uvijek vidljivim meniima je mrak dobro i sad čekam da u nekoj idućoj verziji napokon riješe da se launcher može premještati te da se automatski proširuje/skraćuje u zavisnosti od broja usidrenih i pokrenutih aplikacija
Nadalje, Radiance tema je sad napokon sivkasto-bijela bez primjese žutila i monitor (laptopa) više nije odmah po paljenju na 90 ili 100% osvjetljenja već na ugodnih 30-40%
Ono malo dodatnih aplikacija (TLP i slično) koje sam instalirao rade također ok.

PS. Nadam se da za ovih 23-24 dana do objave službene verzije neće ništa zbrljati
Što je moć navike, ja sam uključio te always visible menije i nakon par minuta isključio jer sam navikao kroz godine na mouse overbertone je napisao/la:Nakon male avanture sa Trisquelom, preksinoć instalirao 15.04 i radi perfektno za razliku od 14.04.2 sa kojim sam imao male probleme.
Ovo sa uvijek vidljivim meniima je mrak dobro i sad čekam da u nekoj idućoj verziji napokon riješe da se launcher može premještati te da se automatski proširuje/skraćuje u zavisnosti od broja usidrenih i pokrenutih aplikacija![]()
Nadalje, Radiance tema je sad napokon sivkasto-bijela bez primjese žutila i monitor (laptopa) više nije odmah po paljenju na 90 ili 100% osvjetljenja već na ugodnih 30-40%![]()
- holden
- Spol: M
I meni se čini ta mouse-over varianta jedna boljih stvari uvedenih u Ubuntu. Nego, ti pratiš, planiraju li kakav revamp teme? Mic po mic postaje malo outdated, čini mi se. A i kad će one tiheumove ikone? 
"Onaj koji je video kako vaskrsava mrtvac, s tim se privid neće poigrati" Danilo Kiš
Sumnjam da će puno mijenjati Ambience jer je prepoznatljiva, ikone će doći sa Unityjem 8 a onda će ih vjerovatno ubaciti i u Unity 7.holden je napisao/la:I meni se čini ta mouse-over varianta jedna boljih stvari uvedenih u Ubuntu. Nego, ti pratiš, planiraju li kakav revamp teme? Mic po mic postaje malo outdated, čini mi se. A i kad će one tiheumove ikone?
-
Max Bunker
I ima li kakvih osjetnih poboljšanja ?
Novi kernel i systemd bi trebali kao poboljšat performanse i startup time, a novi hardver bi se trebao samostalno dodati...bar su takve najave...
Novi kernel i systemd bi trebali kao poboljšat performanse i startup time, a novi hardver bi se trebao samostalno dodati...bar su takve najave...
Kao i uvijek kada je novi kernel u pitanju neke stvari su brže i prepoznaje više hardvera iako tu ne mogu puno reći jer je moj laptop bio dobro prepoznat još od puno starijih verzija. Najviše razlike će vjerovatno primijetiti oni sa novijim hardverom za koje i trebaju noviji kerneli.Max Bunker je napisao/la:I ima li kakvih osjetnih poboljšanja ?