X server startup timeout
Moderator/ica: Moderatori/ce
- vkrajacic89
- Spol: M
- Kontakt:
X server startup timeout
Pozdrav. Imam problem sa X serverom koji se koji puta neće dignut prilikom boota. Obično se dogodi samo prvi puta kada upalim laptom tokom novog dana. Svaki sljedeći put radi. I tako opet drugi dan. Koristim KDM.
journal kada faila: http://slexy.org/view/s2rl4gbqgp
journal kada uspije: http://slexy.org/view/s2hJo8y0ZG
Jel imao netko sličan problem? Probao sam malo googlat i njuškat po Archevom forumu ali nisam našao ništa korisno.
Hvala.
journal kada faila: http://slexy.org/view/s2rl4gbqgp
journal kada uspije: http://slexy.org/view/s2hJo8y0ZG
Jel imao netko sličan problem? Probao sam malo googlat i njuškat po Archevom forumu ali nisam našao ništa korisno.
Hvala.
Test prvoklasne inteligencije sastoji se u sposobnosti istovremenog držanja dviju suprotnih ideja u glavi, a da se pritom zadrži sposobnost funkcioniranja.
- Cooleech
- Moderator
Re: X server startup timeout
Možda je nepovezano ali probaj uključiti ovo što ti piše da je isključeno:
Kod: Označi sve
Ruj 26 07:21:42 Vjekoslav-Arch kernel: kvm: disabled by bios
Ruj 26 07:21:42 Vjekoslav-Arch kernel: powernow_k8: [Firmware Bug]: No compatible ACPI _PSS objects found.
[Firmware Bug]: First, make sure Cool'N'Quiet is enabled in the BIOS.
[Firmware Bug]: If that doesn't help, try upgrading your BIOS.
Ruj 26 07:21:42 Vjekoslav-Arch kernel: powernow_k8: [Firmware Bug]: No compatible ACPI _PSS objects found.
[Firmware Bug]: First, make sure Cool'N'Quiet is enabled in the BIOS.
[Firmware Bug]: If that doesn't help, try upgrading your BIOS.I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
- jurastublic
Ako imaš problema sa xorgom, prvo mjesto koje trebaš pogledati je /var/log/Xorg.0.log
"Hodor bre foobar"
- vkrajacic89
- Kontakt:
Hvala na odgovorima. U logovima od X-a nisam našao ništa čudno ili drugačije od logova koji su zabilježeni prilikom normalnog boota. Uspio sam jučer navečer nakon posla napokon posvetit malo više vremena ovom problemu i našao njegov uzrok. Razlog zašto je X timeouto samo prilikom prvog boota u danu jest systemd timer od man-dba koji je narihtan na daily event. Naišao sam na jako korisnu naredbu koja mi je omogućila to otkriti.
Uz pomoć i sam dobio jako detaljan prikaz servisa koji se dižu prilikom boota, i man-db se jasno isticao.
Rješenje, mjenjanje timer filea od man-dba.
Dodavanjem OnBootSec=15m, timer se triggera 15 min nakon boota, a ne za vrijeme boota, što je omogućilo da se X digne u razumno vrijeme. Alternativa je bila konfiguracija X-a mjenjanjem varijabli ServerAttempts i ServerTimeout, ali to mi se činilo manje elegantnim rješenjem i više kao zaobilaženje problema.
Kasnije sam našao na webu da se dosta ljudi muči sa sličnim problemom prilikom boota. Sličnu zavrzlamu zna izazvati i updatedb od locate naredbe. Pa eto ako će netko imat sličnih problema, možda će mu ovaj post pomoć.
Uz pomoć
systemd-analyze blameKod: Označi sve
systemd-analyze plotRješenje, mjenjanje timer filea od man-dba.
/usr/lib/systemd/system/man-db.timerKod: Označi sve
[Unit]
Description=Daily man-db cache update
[Timer]
OnCalendar=daily
AccuracySec=12h
OnBootSec=15m
Persistent=trueKasnije sam našao na webu da se dosta ljudi muči sa sličnim problemom prilikom boota. Sličnu zavrzlamu zna izazvati i updatedb od locate naredbe. Pa eto ako će netko imat sličnih problema, možda će mu ovaj post pomoć.
Test prvoklasne inteligencije sastoji se u sposobnosti istovremenog držanja dviju suprotnih ideja u glavi, a da se pritom zadrži sposobnost funkcioniranja.
- jurastublic
Hvala na informaciji. Za ne povjerovat je kako systemd uspijeva pokvariti računalo samo zato što tajmer od baze podataka man naredbe nije namješten kako treba. Hebeš systemd! 
"Hodor bre foobar"
zato ja volim distre koje se ne igraju toplovodnog izumiteljstva nego drže stvari koje funkcioniraju
- dinosb
Na žalost, nećemo se moći skrivati od zla zauvijek. Čak ni u BSD kampu.shicy je napisao/la:zato ja volim distre koje se ne igraju toplovodnog izumiteljstva nego drže stvari koje funkcioniraju
Emotion 98.3 je napisao/la:Some people call the radio station and say "Fernando, are you bilingual?" I said I try anything once.
Pročitao sam negdje da Slackware i Gentoo baš odbijaju preći na systemd. Zaboravio sam je li bila spomenuta još koja distra.
Nema veće religije od istine!
dok ide, ide. nadam se da će Pat odolijevati jo dugodinosb je napisao/la:Na žalost, nećemo se moći skrivati od zla zauvijek. Čak ni u BSD kampu.shicy je napisao/la:zato ja volim distre koje se ne igraju toplovodnog izumiteljstva nego drže stvari koje funkcioniraju
- Cooleech
- Moderator
Systemd rulz!

Meni šljaka odlično. Iskreno, volio bih da nema problema koji pojedinci imaju, al'... jbg.
Možda se izrodi novi init system iz systemd-a, pa svi budu hepi.
Meni šljaka odlično. Iskreno, volio bih da nema problema koji pojedinci imaju, al'... jbg.
Možda se izrodi novi init system iz systemd-a, pa svi budu hepi.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.