Problemi s igrama na Intel grafiki, Molim pomoć.

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

mickey
Spol: M

Problemi s igrama na Intel grafiki, Molim pomoć.

Post Postao/la mickey »

Pozdravljam.

Ovako, kod mene je graficka integrirana intel 82865g i nemogu igrati igrice kao npr Supertuxkart, nexuiz, koje sam vrtio bez problema na ovoj distri baziranoj na archu http://live.linux-gamers.net/

Nexuiz sam igrao naravno sve na LOW al sam mogao a supertuxkart je vrtio odlicno, i takve igre koje su mrvicu zahtjevnije i naravno 3D nemoze da mi pokrene.

Sad neznam u cemu je kvaka jer se ne razumijem jos toliko dobro da bi mogao rjesiti problem. Probao sam s raznim driverima i stvarima sto sam guglao al nista nije pomoglo, samo gore je bilo. I vidio sam da dosta ljudi muci ovaj problem s ovim grafikama, a na ovoj distri radi odlicno. Kod mene je xubuntu 12.04.4. Pa da pitam vas strucnjake sta mislite :) HVALA UNAPRIJED

evo ispci -v pod VGA

VGA compatible controller: Intel Corporation 82865G Integrated Graphics Controller (rev 02) (prog-if 00 [VGA controller])
Subsystem: IBM Device 0287
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 16
Memory at f0000000 (32-bit, prefetchable) [size=128M]
Memory at e8000000 (32-bit, non-prefetchable) [size=512K]
I/O ports at 1800
Expansion ROM at <unassigned> [disabled]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: i915
Kernel modules: intelfb, i915
Suko
Site Admin

Re: Problemi s igrama na Intel grafiki, Molim pomoć.

Post Postao/la Suko »

Probaj doznati koji kernel je na toj distri gdje je radila Intelica.
(uname -a)
Pa ako se razlikuje od ovog na Xubuntuu, probaj instalirati taj kernel i podici ga. To mi se cini najjednostavnije.
Ubuntoidi imaju deb pakirane kernele i ne bi trebali biti teski za instalaciju.
mickey

Post Postao/la mickey »

Evo uradio sam uname -a i ispalo mi je

Linux lg-live 2.6.38-ARCH #1 SMP PREEMPT ( Vrijeme i datum) i686 Intel (R) Pentium (R) 4 CPU 3.00Ghz Genuine Intel GNU/Linux

I sta sad da radim kako da to instaliram na xubuntu
mickey

Post Postao/la mickey »

Skinuo sam valjda od archa taj kernel i nemam pojma sta da radim dalje :D evo screenshot od foldera kad sam ga raspakovao iz tar.bz2

slika
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Trebao bi naći 2.6.38 kernel.
Al to je neki prastari kernel. Ne znam koliko će ti dobro raditi. Možeš probati.
Kernel preuzmi sa sljedeće poveznice:
http://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/
Upute kako takav kernel instalirati možeš pronaći na:
http://askubuntu.com/questions/142192/c ... efault-one
Ako se kernel uspješno instalirao, kod reboota ga odaberi u GRUB-u. I probaj onda s tim. Ako ne radi, ponovno u GRUB-u kod reboota vrati trenutni kernel.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Prije toga probaj ovo:
http://askubuntu.com/questions/263550/o ... d-graphics
To je navodno neka prastara kartica i ne radi dobro na novijim distrama. U ovom gore ljudi kažu da im se nakon instalacije tih xorg paketa popravila situacija.
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Nemoj miješati kernele različitih distribucija ako nisi siguran šta radiš. Arch kernel na xubuntu je loša ideja.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

jurastublic je napisao/la:Nemoj miješati kernele različitih distribucija ako nisi siguran šta radiš. Arch kernel na xubuntu je loša ideja.
Jako losa ideja. Tebi bi trebao 2.6.38 Ubuntuov kernel. Taj imas na onom linku sto sam ti postao.
Al najprije probaj ono sto je u mom postu predlozeno. Probaj malo s tim xorg paketima sloziti. Mozda uspije.
Ali! Prije svega napravi backup i kloniraj si sustav Clonezillom jer cackanje po xorgu najcesce zavrsi gubitkom grafickog sucelja i padu u konzolu nakon cega se tesko iskobeljati. A ovako ako ima Clonezillin backup lako vratis na staro.
shicy

Post Postao/la shicy »

Sve što trebaš znati o Clonezilli. Čisto da vjerojatnost greške smanjimo na minimum ;)
teorijavelikogpraska

Post Postao/la teorijavelikogpraska »

hm,hm,hm

Po svoj prilici uopće se ne radi o problemu sa kernelom, nego sa driverom. Modul i915 radi sa četiri različita drivera: modesetings, intel, vesa, i onaj fb ili tako nekako. neki od tih drivera recimo podržava hardversku akceleraciju, a neki ne. neki podržavaju neke stvari, a neke ne. I u tome je tvoj problem, najvjerojatnije. Inicijalno xubuntu nekad učitava jedan, nekad drugi, i nikad nisi siguran koji če ti učitati. To je stoga što se prilikom instalacije debian-ubuntu sistema ne generira datoteka xorg.conf. Ako želiš uvijek isti driver, tu datoteku moraš sam napraviti ( to jest nagovoriti sistem da ti ju generira ), a onda u sekciji "device", pod driver staviti "intel". Od sva četiri drivera on je najbolji, i ima najviše dodatnih opcija koje u toj datoteci možeš sam podesiti. Tu datoteku trebaš onda staviti u /etc/X11 folder.
Da ti ne iskompliciram život, najprije probaj to što su ti drugi predložili (da ti se ne izmješaju metode), možda se problem riješi ako slijediš njihove savjete.Ako ti ne upale savjeti drugih forumaša, napiši, pa ču ti ja objasniti kako da napraviš podešavanja. Nije komplicirano.
Odgovori