laptop cpu fan 100%
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
laptop cpu fan 100%
Pozdrav,
instalirao sam danas na laptop ( toshiba satellite l300-21w) pear8 i elementaryOS. Na obje mi se distribucije ventilator vrti na najjače odmah prilikom paljenja i uopće ne usporava.
Imam i win8 na laptopu i tamo je sve ok.
Zna li netko u čemu bi mogao biti problem i kako ga riješiti?
instalirao sam danas na laptop ( toshiba satellite l300-21w) pear8 i elementaryOS. Na obje mi se distribucije ventilator vrti na najjače odmah prilikom paljenja i uopće ne usporava.
Imam i win8 na laptopu i tamo je sve ok.
Zna li netko u čemu bi mogao biti problem i kako ga riješiti?
- jurastublic
- Spol: M
Re: laptop cpu fan 100%
Probaj ovo (instalirat lm-sensors i fancontrol i konfigurirati ih) :
http://askubuntu.com/questions/22108/ho ... -fan-speed
http://askubuntu.com/questions/22108/ho ... -fan-speed
Ja sam na Thosibi (Satellite l300 al nastavak valjda drugačiji od tvog, ne znam sad ovaj čas) imao isti problem. Tamo je amd64 i Radeon. Laptop se gasio po Windowsima - pregrijavanje - pa sam mislio da je ventilator zaštopan, i bio je. Raskopao sam ga skorz, očistio, ali nije pomoglo. Instalirao sam Wheezy i upalio lm-sensors i stvar je da ako imaš otvorenih pet-šest tabova (ne daj bože da se unutra vrte YouTube filmići) procesor se penje na 80+ stupnjeva. Ventilator to ohladi na 50, ali onda se ventilator opet pali jer se laptop opet grije.
Prije nego sam instalirao lm-sensors laptop je cijelo vrijeme frljiio ventilator na najjače - kao tvoj. Znam još dvije mašine koje kombiniraju amd64 s Radeonom i griju se i pod Windowsima. Nisam uspio istrenirat ventilator da me sluša, a nisam spavao tri noći zbog toga.
https://wiki.archlinux.org/index.php/Fan_Speed_Control - ali razmisli o ovome, možda bolje prvo probat s nekom drugom distribucijom. Toshiba (iz mog kopanja po netu) nije baš prijateljski nastrojena prema Linuxu. Bilo je i preporuka da se u /etc/groub/default upisuju neke linije koje bi natjerale Linux da se koristi tablicama koje opisuju hardver, a pisane su za Windows, pa da se te tablice nešto ispravljaju - čudesa. Mislim da se s tim ne treba zamarat. Bolje probat drugu distribuciju. Ja sam na kraju stavio na Toshibu Windows - osjećaj impotencije koji ne bih volio ponovno proživjet...
Prije nego sam instalirao lm-sensors laptop je cijelo vrijeme frljiio ventilator na najjače - kao tvoj. Znam još dvije mašine koje kombiniraju amd64 s Radeonom i griju se i pod Windowsima. Nisam uspio istrenirat ventilator da me sluša, a nisam spavao tri noći zbog toga.
https://wiki.archlinux.org/index.php/Fan_Speed_Control - ali razmisli o ovome, možda bolje prvo probat s nekom drugom distribucijom. Toshiba (iz mog kopanja po netu) nije baš prijateljski nastrojena prema Linuxu. Bilo je i preporuka da se u /etc/groub/default upisuju neke linije koje bi natjerale Linux da se koristi tablicama koje opisuju hardver, a pisane su za Windows, pa da se te tablice nešto ispravljaju - čudesa. Mislim da se s tim ne treba zamarat. Bolje probat drugu distribuciju. Ja sam na kraju stavio na Toshibu Windows - osjećaj impotencije koji ne bih volio ponovno proživjet...
- drone
- Moderator
Pa i s drugom distribucijom može koristiti lm-sensors i fancontrol. Informacije na Arch wikiju vrijede i za druge distribucije, bar kao smjernice. Sama instalacija je drugačija, ali generalno, to je to.Krunoslav je napisao/la: https://wiki.archlinux.org/index.php/Fan_Speed_Control - ali razmisli o ovome, možda bolje prvo probat s nekom drugom distribucijom.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Je, znam, zato sam i stavio taj link. Mislio sam da prije nego krene prtljat s tim proba Mint ili Ubuntu. Može on fen i nariktat, ali ako se laptop grije morat će vrtit svejedno... Ne znam, meni se uvijek grijo i fen je moro uvijek luđački mazat, bez obzira jel kampanjski il maratosnki. Nisam uspio dobit onaj fini, normalni rad...drone je napisao/la:Pa i s drugom distribucijom može koristiti lm-sensors i fancontrol. Informacije na Arch wikiju vrijede i za druge distribucije, bar kao smjernice. Sama instalacija je drugačija, ali generalno, to je to.Krunoslav je napisao/la: https://wiki.archlinux.org/index.php/Fan_Speed_Control - ali razmisli o ovome, možda bolje prvo probat s nekom drugom distribucijom.
Pozdrav ekipa. Novi član. Isti laptop isti problem. Čini mi se kao mana toshibe ili možda te cijele generacije chipseta ili biosa. Ko da ne vole linux. Pokušao sam sa lmsensors, thinkfan, još neki alat za dell zaboravio sam mu naziv. Naravno njuškao sam i po stranim zajednicama. Nitko čini mi se nije se pozabavio s tim problemom koji je izgleda puno dublji nego smo mislili. Šteta, jer kao povratnik u linux prvenstveno radi win10 koji je next gen špijun, osnovna funkcija jednostavnog hardwarea poput ventilatora, jedinog u laptopu, u 2015. bi trebala raditi out of the box bez glavobolja. Ventilator kad cpu ugrije počne vrtiti full speed. Nemam problema s tim. No kad se temperature smanje ventilator je i dalje na full speed a ne treba, i ne smanjuje se do shutdowna. Suspend ne koristim i hibernaciju sam isključio. Mint ( rafaela ) skinut i instaliran kao jedini boot prije tjedan dana. Pozdrav.
-
Max Bunker
Sjecas se kada je foxconn u BIOS ubacio if-else petlju da s Linuxom ploča loše radi.
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=869249
Pa nebi bilo prvi put da netko ciljano sabotira linux..
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=869249
Pa nebi bilo prvi put da netko ciljano sabotira linux..
Ne znam ništa o tome ali sad sam malo preletio link koji si stavio. Ovo su već blue pill - red pill stvari. Želimo li znati kolika je "the rabbit hole".
Svejedno, mučit ću se sa pretjeranim trošenjem ventilatora dok ne naletim na rješenje u bespućima interneta. Ako što pronađem to ću i podijeliti sa vama. Poželjno je uputiti me na pravu lokaciju, kako da se izrazim, pravi bunar
Svejedno, mučit ću se sa pretjeranim trošenjem ventilatora dok ne naletim na rješenje u bespućima interneta. Ako što pronađem to ću i podijeliti sa vama. Poželjno je uputiti me na pravu lokaciju, kako da se izrazim, pravi bunar
Na jednom Lenovu (IdeaPad) sam problem riješio modificiranim BIOS-om, na drugom (ThinkPadu) je problem regulacije dobro riješen u startu (vjerojatno zbog poslovnih korisnika) i problema nema.. na HP-u (ProBook) mi se ventilator također stalno vrti (po buci vjerojatno blizu max rpm) i tu još nisam našao riješenje iako u BIOS-u postoje postavke za regulaciju rada ventilatora bilo što da promijenim ili bilo kako da podesim, radi jednako
Sretno s traženjem rješenja (zapravo puno puno sreće jer ipak imaš Toshibu
) 
Sretno s traženjem rješenja (zapravo puno puno sreće jer ipak imaš Toshibu
Nekima je pomogla instalacija proprietary grafičkih drivera u nekim slučajevima. Toshibu je najbolje izbjegavati kao kugu čak i ako netko nije Linux korisnik, koje oni idiotarije znaju napraviti to nije normalno
Moja preporuka je Asus, posjedovao nekoliko, instaliravao Linux na još nekoliko, nikada problema. Dell je isto dobar izbor kao i HP većina modela.