Novi iPhone 5S se otključava otiskom prsta!?

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

iv@n
Site Admin
Spol: M
Kontakt:

Novi iPhone 5S se otključava otiskom prsta!?

Post Postao/la iv@n »

Novi iPhone 5S se otključava otiskom prsta!? Upravo pročitao i ne vjerujem, sigurno će bit i neki API pa će se koristiti za razne svrhe/aplikacije, tipa plaćanje računa i sl. što je do sad zahtjevalo lozinku. Otisak se spaja s iTunesom.

Ne znam za vas, ali ja u ovome viim katastrofu za privatnost korisnika i još jedan način kontrole te preikupljanja informacija. Bolja im je ova fora nego implanti pod kožu, ljudi polude kad vide igle.

pface :facepalm :facepalmx2

slika

http://mob.hr/iphone-5s-sluzbeno-predstavljen/
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Re: Novi iPhone 5S se otključava otiskom prsta!?

Post Postao/la shrike »

Ne Kužim, u čemu je problem? Kao je to invazija na privatnost? Laptopi to čudo imaju već dugo vremena.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
PunkBastard

Post Postao/la PunkBastard »

Ali laptop te ne spaja sa iTunesom preko toga.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
Medojedni jazavac
Kontakt:

Post Postao/la Medojedni jazavac »

Mozda jedino zato jer se spaja na iTunes. Al opet ne znamo kaj to 100% znaci. Vjerojatno je neka briga da taj otisak direktno moze povezat korisnika uredjaja sa uredjajem jer je njegov otisak i niciji drugi, al kak je shrike veli, to laptopi vec imaju jako dugo. Jedino je problem danasnjice da se danas takve informacije dajeju drugim ljudima bez tvog znanja.

Ak ovog zadnjeg ne bude, otkljucavanja na otisak je dobra stvar.
stefan je napisao/la:tu mač gemišta
To understand recursion, you must first understand recursion.
PunkBastard

Post Postao/la PunkBastard »

Medojedni jazavac je napisao/la:
Ak ovog zadnjeg ne bude, otkljucavanja na otisak je dobra stvar.
:lulz
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Pogledajte širu sliku i ne zaboravite da je iOS vlasnički softver.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

U Appleu kazu da se otisak prsta cuva lokalno i ne salje dalje. Na vama je da im vjerujete ili ne.
Iako, ako Appleov softver moze pristupiti tim podatcima mora biti moguce i da neki drugi softver koristeci sigurnosni propust dodje do njih. Tako da i ja mislim da je ovo super nacin da dodjete do necijeg otiska prsta. NSA i ekipa ce sada imati super arhivu otisaka prsta svih korisnika jajofona.
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Da, i pored toga, sada sigurno znaju da si TI vlasnik tog uređaja, uređaja kojem mogu dobiti kompletan pristup, GPS koordinate, upaliti mikrofon, kamere i razne druge trikove, da ih tako nazovem.

Sjetite se kod nas kad je išla masovna propaganda da se registriraju prepaid kartice, i danas kad kupuješ mobitel na prepaid traži te osobnu, kako bi se povezala osoba <> uređaj, a tada mogu što žele iako ne mogu dokazati da si to ti 100%.

Ali kad tvoj otisak prsta otključava uređaj koji nosiš čitavo vrijeme uz sebe, priča je druga... Kao čip u ruci, ali umjesto kratkodometnog RFID čipa s malo informacija, ovdje je čitavo računalo u pitanju, prepuno senzora, akcelometara i sl. stvarčica.

Svi smo na ovaj i onaj način dio globalne mreže, a pitanje kako se želim predstaviti na toj mreži želim sam odlučiti.

Što se tiče Applea i pitanja da li mu vjerovati, mislim da je posve dovoljno spomenuti aferu Snowden.

FLOSS FTW!
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

shrike je napisao/la:Ne Kužim, u čemu je problem? Kao je to invazija na privatnost? Laptopi to čudo imaju već dugo vremena.
Jel laptop nosiš svugdje, tipa kao i ključeve? U tom je stvar, i onome što sam dolje napisao.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Slazem se. Mislim da je ovaj uredjaj idealan za nadzor vlasnika. Isto kao i XboxOne sa stalno upaljenim Kinectom nove generacije koji ima milijun senzora.
Mozda sam paranoidan, ali mislim da ne treba biti naivan. Sve pokazuje da idemo u susret drustvu u kojem smo stalno nadzirani i u kojem je privatnost zaboravljen pojam.
Odgovori