[GIMP] Sve o njemu...

Rasprave u vezi Linux aplikacija.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Soul_Sample
Spol: M

Re: GIMP

Post Postao/la Soul_Sample »

CaM je napisao/la:Čitao sam malo po HOW-u i u tekstu Uvod u Linux naišao na slijedeće
specijalizirni softver, poput Adobeovog Photoshopa, nema inačice za GNU/Linux (postoje slobodne alternative, ali još nisu dosegle nivo kvalitete i mogućnosti s vlasničkim parnjacima)
Mišljenja sam da dio "... ali još nisu dosegle nivo kvalitete i mogućnosti s vlasničkim parnjacima" bi trebao biti izbrisan, pošto je netočan (nije objektivan) i čitaču (korisniku) daje krivu sliku o GIMP-u. Već ranije sam dao u ovoj temi usporedbu PS <-> GIMP iz čega je vidljivo da je ova tvrdnja na HOW netočna.
ali GIMP nije dostigao Photoshop. da ne idemo sad u detalje i ak se držimo konkretno one dvije slike koje si stavio, meni prva izgleda koplje i pol bolje od druge. GIMP može sve što i Photoshop, ali PS je postao autotune fotografskog svijeta, sve je u stanju napraviti sam. U GIMPu se čovjek ipak mora malo potruditi oko nekih stvari. Gospon Prosječni Vikend Kompjutoraš to ne želi i želi da mu je sve udeljano najviše jedan klik miša.
Subdue the regret. Dust yourself off, proceed.
You'll get it in the next life, where you don't make mistakes.
Do what you can with this one, while you're alive.
CaM
Kontakt:

Post Postao/la CaM »

Zanimljiva tvrdnja da je PS u stanju sve napravit sam.
Što se tiče onih slika mogao bi i reći zašto je prva bolja? Zato što je napravljena na PS-u i vjerojatno jer je napravljena uz jedan klik mišem ?
Soul_Sample

CaM je napisao/la:Zanimljiva tvrdnja da je PS u stanju sve napravit sam.
Što se tiče onih slika mogao bi i reći zašto je prva bolja? Zato što je napravljena na PS-u i vjerojatno jer je napravljena uz jedan klik mišem ?
Bolja je jer izgleda dovršenije. pukotine na cesti izgledaju u perspektivi s cestom, isto s dimnjacima u pozadini. Kamion se više čini kao dio slike na prvoj zbog raznih atmosferskih efekata i igara svjelta i sjene koji nedostaju na drugoj. Druga se čini plošnom, kamion iskače iz pozadine i čini se kao da je "ispred" svega. Vjerojatno jer je druga crno bijela iz nekog razloga. Također, ako je već netko išao radit remake prve slike, mogao je u nju ubaciti i sve elemente iz prve - avion, raketa, one lubanje i znak na cesti...

Napravi anketu na nekom neutralnom području i mogu se kladit da će prva slika pokupit više glasova. Dok ću ja možda više cijeniti nešto u što je otišlo više truda, pa čak i ako je mrvicu lošije, većinu ljudi nije briga koliko je truda otišlo u nešto već samo kako to na kraju izgleda. Osim ako u pitanju nije NJIHOV trud, onda sve žele riješiti jednim klikom.
CaM
Kontakt:

Post Postao/la CaM »

Ma bravo.. sve si lijepo obrazložio ... što se elemenata tiće izostavljeni su avion, raketa i svjetlosni efekti pošto avion, raketa i one kosturske glave nemaju smisla sa scenom ... da ja sam radio sliku na GIMP ...
sa nekim opisima koje si naveo ne slažem se, no tvoje je pravo misliti onako kako si napisao.
Pretpostavljam da si dugogodišnji korisnik programa GIMP i Photoshop pa eto možeš relevantno tvrditi da je ona rečenica na HOW ispravna.
Anketu nemam namjeru radit jer mi to nije od životnog značenja.
Soul_Sample

CaM je napisao/la:Ma bravo.. sve si lijepo obrazložio ... što se elemenata tiće izostavljeni su avion, raketa i svjetlosni efekti pošto avion, raketa i one kosturske glave nemaju smisla sa scenom ... da ja sam radio sliku na GIMP ...
sa nekim opisima koje si naveo ne slažem se, no tvoje je pravo misliti onako kako si napisao.
Pretpostavljam da si dugogodišnji korisnik programa GIMP i Photoshop pa eto možeš relevantno tvrditi da je ona rečenica na HOW ispravna.
Anketu nemam namjeru radit jer mi to nije od životnog značenja.
pričaš o smislu na slici na kojoj kostur vozi kamion u post apokaliptičnom settingu. come on, ne pričamo o smislu nego o izvedbi. I ne moram biti dugogodišnji korisnik programa kako bih skužio da se u jednom neke stvari mogu puno lakše izvesti. Ne da mi se sada tražiti primjere jer je to bilo prije 4 godine, ali sam pri prelasku na GIMP neke stvari koje su mi u PSu bile jedan klik\efekt\filter morao raditi duljim putem i kombinirati tri ili četiri stvari. Što ne znači da je GIMP manje moćan, i sigurno amaterskim grafičarima koji se time bave iz zajebancije može i više nego poslužiti jer ne koriste ni 5$ vrijednosti tog PSa kojeg su piratizirali, ali ljudi će uz PS lakše dobiti profesionalnije rezultate, a time i više lajkova na Facebooku. a to se danas traži.

Evo sad mi palo na pamet: u PSu se transparentni fade može dobit tako da uzmeš gradient tool i odabereš "color to transparent", dok u GIMPu moraš prvo dodat layer mask na layer, a tek onda gradient tool (color to color, pa odabrat crnu i bijelu) i onda to primijenit na layer masku kako bi dobio transparentni fade gradient. Jest da je to samo nekoliko klikova više i sad mi je apsolutno svejedno, ali kad sam prvi put došao u GIMP i te kako me iritiralo.
CaM
Kontakt:

Post Postao/la CaM »

Kostur ne vozi kamion ... vozač je postao kostur nakon nekog vremena ... no nebitno

Vidim da je tvoje mišljenje kako je GIMP očito samo za AMATERE .. hmmmm , no OK ako ti tako kažeš onda vajda je.
ali ljudi će uz PS lakše dobiti profesionalnije rezultate
Mislim da ovo neću komentirat... ne, ne, neću.
csx

Post Postao/la csx »

ako je GIMP tako dobar zašto ga zanemariv broj profesionalaca koristi?
Soul_Sample

CaM je napisao/la:Kostur ne vozi kamion ... vozač je postao kostur nakon nekog vremena ... no nebitno

Vidim da je tvoje mišljenje kako je GIMP očito samo za AMATERE .. hmmmm , no OK ako ti tako kažeš onda vajda je.
ali ljudi će uz PS lakše dobiti profesionalnije rezultate
Mislim da ovo neću komentirat... ne, ne, neću.
Moje je mišljenje kako je velika većina ljudi amaterski nastrojena, plus što je dosta njih neupućeno u to što su uopće programi i operativni sustavi i neki misle da je to sve besplatno i bogomdano na korištenje. Osim toga, sigurno ne pomaže to što je Photoshop dostigao takve razine da postoji izraz "fotošopiranje". Nitko ne "gimpa" slike. Da sad idem raditi nešto za što će mi trebati PS licenca (AKA hrpa novaca), naravno da bih se primio GIMPa i uštedio si muke i novce.

ALI:
pomažući majci u dizajnu nekih letaka i brošura i postera koji su trebali ići na tiskanje, 4 od 5 ljudi koji su to kasnije trebali tiskati i preslagivati su od mene tražili neki GIMPu neizvediv format (specifičnije: tražili su .psd posebnih specifikacija, naravno u CMYK kojeg GIMP ne podržava). ovi ostali su bili vektorski corel fajlovi pa se to baš ne tiče GIMPa, al je opet bilo nešto što inkscape nemre izvest jer eto ovi baš žele .cdr, a kad nešto pošalješ na tiskanje i onda ispadne krivo jer si ti nešt zeznuo sam si si kriv. Nema margine za pogrešku, a želiš li ju izbjeći moraš se primiti alata kojih su se primili al baš skoro svi. Što nisu GIMP i Inkscape.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

tartaglia

Post Postao/la tartaglia »

Koja je fora s tim CMYK-om. Kad god netko nesto zamjera gimpu, uvijek je to CMYK. A kolko na vidim na wikipediji ima gimp neku podršku za to.

edit:
evo naso na jedom od ovih linkova
Gimp is out of the running for professional print shop editing, thanks to the patent lock on industrial features such as color correction and CMYK. Gimp can emulate these features with work-arounds, or it can get sued, and that’s all there is to it.
Avoid the Gates of Hell. Use Linux!
Odgovori