Lektoriranje, gramatika, pravopis...

Aktivno sudjelujte u stvaranju sadržaja na portalu.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
retsam
Spol: M

Re: Lektoriranje, gramatika, pravopis...

Post Postao/la retsam »

Abzeenth je napisao/la:Koliko znam, retsam nije ni lingvist ni kroatist :bleh
Tako je, zato to za mene ne vrijedi :D

Sad da se osvrnem na ovo:
Jezik pripada govornicima (onima koji ga koriste), a ne jezikoslovcima. To je upravo i razlog zašto se jezik ne može formalizirati jer nastaje, da se izrazim informatički, distributivno i nekontrolirano. Zadaća je jezikoslovaca i lingvista da proučavaju jezik, a ne da ga propisuju.
Je Kapovića poštujem kao dijalektologa, ali katkad odista priča gluposti. Lingvistika treba opisivati, a ne propisivati. Lijepo, tada ćemo u pravopisu imati sklonidbu stranih riječi sa spojnicom, futur bez pokraćenoga infinitiva ispred nenaglašenoga oblika glagola htjeti i sl. Lingvistika se bavi i jednom i drugom djelatnošću inače bismo imali nered. Međutim, ovdje se ne radi o tom je li nešto nametnuto ili nije, posjeduju li i određuju li jezikoslovci jezik i sl. Nikomu pojam računarstvo nije dan s majčinim mlijekom, nego ga je netko izmislio, skovao, kako već hoćeš. Tu se ne radi o prirodnom mijenjanju jezika kakvo je bilo pred kraj postojanja praslavenskoga kad imaš promjene y > i, šva > a, ... Problem je u tom što taj pojam tvorbeno nije dobar i nastao je vjerojatno pod utjecajem drugoga jezika i na posljetku narušava sustav, a krajnjem je korisniku razlika u samo jednom slovu.
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Nisam ovdje mislio povlačiti Kapovićeve teze već samo reći da ne mogu jezikoslovci imati konačnu odluku o nečemu jer im tvorbeno tako bolje odgovara. Struka također mora imati neku težinu -- nisu valjda svi oni ludi? Sigurno postoje neki razlozi zašto računarstvo, a ne računalstvo. Djeluje mi nadrealno da je cijela jedna struka u Hrvatskoj zabrazdila u terminologiju koja je rezultat nečije osobne preference.
Računarstvo i računarska znanost obuhvaća teoriju, metode analize i sinteze, projektiranje i konstrukciju, primjenu i djelovanje računalnih sustava. Objekt proučavanja u računarstvu jest cjelokupnost sklopovlja (engl. hardware) i programske opreme (engl. software), te postupaka i načina primjene računala.
http://www.fer.unizg.hr/oferu/racunarstvo

Ti se pozivaš na tvorbu, ja na struku... no zbilja nije bitno kad kolokvijalno računaLstvo prisutnije i time vjerojatno prepoznatljivije za širu javnost (što je očito i Microsoft prepoznao ;-) ). Stoga, you win :-)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
hrc

Post Postao/la hrc »

iv@n je napisao/la:Ovdje autori tekstova ali i svi ostali mogu pitati nešto u vezi naslova teme (lektoriranje, gramatika, pravopis...)

Za početak, mene zanima je li ispravno reći
Izdan priručnik za Debian administratore
ili
Objavljen priručnik za Debian administratore
Ovo je nešto što se često spominje (uvijek dolaze nove verzije nečega), pa da budemo sigurni može li oboje, ili je ispravno samo jedno od njih?
Uf uf uf... Vidim puno odgovora a niti jedan (u potpunosti) ispravan. Dakle - točno je oboje. Kao što tek na drugoj strani reče Abzeenth:
Abzeenth je napisao/la:Nema se tu što reći, pogledajte u rječnik. Značenjski se preklapaju, nekog govora o "pogrešnoj" upotrebi u ovom slučaju nema, dakle - koristite onu riječ koja vam se više sviđa (obzirom da niste publikacija koja ima vlastiti stilistički priručnik koji bi određivao koja riječ se smije koristiti, a koje nisu poželjne).
Uistinu, valjalo vam je samo zaviriti u Anića. Razumijem. Da se to može pogledati u neki man page sigurno biste to učinili i ne bi bilo zabune. )

A kada smo već u temi pravopisa,
madone je napisao/la:Oko sokolovo je presudilo.
Možemo izdat objavu o objavljenoj izdaji i ne ćemo pogriješit :)
"nećemo" se piše zajedno.
hrc

Post Postao/la hrc »

Ostatak rasprave.... bez komentara :) Vidim zbilja da bismo se mi lingvisti trebali više savjetovati s ljudima izvan struke da nam objasne neke stvari :D
Posebno mi se svidio dio o praslavenskom y i jeru (koji se, da te nadopunim, samo u jakim pozicijama - prema Havlíkovom pravilu - vokalizirao, i to u raznim jezicima razno).
Ali neka, dobro je da razmišljate o jeziku. Isto sam mišljenja da su govornici nositelji jezika, ali ima li govornika standarnog hrvatskog? Zato želiš li se izražavati na njemu prihvati i pravila, jel (namjerno napisano) inače biš mogao biti pogrešno shvaćen. Probaj u terminal upisati nešto sintaktički ili leksički pogrešno pa da vidiš... )
Slamd64

Re: AW: Lektoriranje, gramatika, pravopis...

Post Postao/la Slamd64 »

Racunar i jeste uredjaj koji radi na principu obavljanja matematickih operacija. Operacioni pojacavac u analognoj elektronici jeste prvotno sluzio za realizaciju mat.operacija. Nadam se da ovi primjeri opravdavaju znacenje rijeci racunarstvo.

Gesendet von meinem MT11i mit Tapatalk 2
retsam

Post Postao/la retsam »

hrc je napisao/la:Ostatak rasprave.... bez komentara :) Vidim zbilja da bismo se mi lingvisti trebali više savjetovati s ljudima izvan struke da nam objasne neke stvari :D
Posebno mi se svidio dio o praslavenskom y i jeru (koji se, da te nadopunim, samo u jakim pozicijama - prema Havlíkovom pravilu - vokalizirao, i to u raznim jezicima razno).
Ali neka, dobro je da razmišljate o jeziku. Isto sam mišljenja da su govornici nositelji jezika, ali ima li govornika standarnog hrvatskog? Zato želiš li se izražavati na njemu prihvati i pravila, jel (namjerno napisano) inače biš mogao biti pogrešno shvaćen. Probaj u terminal upisati nešto sintaktički ili leksički pogrešno pa da vidiš... )
Ovisi, jerovi se mogu vokalizirati i na slabim pozicijama. To su tzv. sekundarni jerovi: smrt - samrt, skupiti - sakupiti itd., pa Havlikovo pravilo o brojenju slogova i samoglasnika nekad i otpada, ali mislim da ne treba sad još i Matasovića uključivati u ovo :D .

Ne ću se može pisati i po historijskom obliku - neću, ali i dosljedno pravilu o odvojenoj negaciji - ne ću. Hrvatski pravopis u načelu nije historijski, kao ruski, pa onaj Kapovićev izvod, tj. skraćena inačica onoga što je Ivšić već rekao (iako se to kod Ivšića odnosi samo na nastanak naglasne cjeline) u okviru općeprihvaćenoga pravopisoga načela (ali ne i prakse) pada u vodu.

@Slamd64 Leksem računar u značenju stroja ne pripada hrvatskom (standardnom) jeziku, pa se ni ne može od njega tvoriti računarstvo.
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
hrc

Post Postao/la hrc »

retsam je napisao/la:Ovisi, jerovi se mogu vokalizirati i na slabim pozicijama, to su tzv. sekundarni jerovi: smrt - samrt, skupiti - sakupiti itd., pa Havlikovo pravilo o brojenju slogova i samoglasnika nekad i otpada, ali mislim da ne treba sad još i Matasovića uključivati u ovo :D .
Nije li taj prefiks od tvrdog jera - ъ?
retsam je napisao/la:Ne ću se može pisati i po historijskom obliku - neću, ali i dosljedno pravilu o odvojenoj negaciji - ne ću. Hrvatski pravopis u načelu nije historijski, kao ruski, pa onaj Kapovićev izvod, tj. skraćena inačica onoga što je Ivšić već rekao (iako se to kod Ivšića odnosi samo na nastanak naglasne cjeline) u okviru općeprihvaćenoga pravopisoga načela (ali ne i prakse) pada u vodu.
Imaš pravo, može se, pošto uvijek imamo više pravopisa od kojih svaki govori svoje - blago nama :) Ispričavam se za nekorektan ispravak.
retsam

Post Postao/la retsam »

Nisam siguran, morao bih pogledati u rječnik. Ali, siguran sam da je kod sabor (prasl. s@bor@) dolazi do fakultativne vokalizacije (oliti vokalne preobrazbe) slaboga jera. Zato Slovenci i imaju Državni zbor, a ne sabor. // @ označuje šva, nemam na mobitelu oznaku za jer i šva.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
hrc

Post Postao/la hrc »

retsam je napisao/la:
Nisam siguran, morao bih pogledati u rječnik. Ali, siguran sam da je kod sabor (prasl. s@bor@) dolazi do fakultativne vokalizacije (oliti vokalne preobrazbe) slaboga jera. Zato Slovenci i imaju Državni zbor, a ne sabor. // @ označuje šva, nemam na mobitelu oznaku za jer i šva.
Opet tu imaš sъborъ, a ne ь i uopće reći da je to šva... ne bih se složio. Prije je to bilo nešto kao kratki /i/ ili /j/. Ali da se razumijemo, nisam ekpert za staroslavenski.
retsam

Post Postao/la retsam »

Jer i jor jesu pravo to - prednji i stražnji šva. I jer i jor su poluglasi koje, praktičnosti radi, najčešće bilježimo kao jedinstveni šva i u standardu ih jednako tretiramo - ispadali su i jedan i drugi. U kasnijim (liturgijskim) tekstovima pristuan je sinkretizam, pa danas oba u hrvatskom imaju odraz /a/, iako je zapravo riječ o glasovima koji su se razvili iz indoeuropskoga kratkoga /i/ i kratkoga /u/. Po Havlikovu bi pravilu rastav prasl. sъborъ glasio ovako: prvi jer odostrag je slab i ispada, zatim nailazimo na o koji je samoglasan i brojač ponovno postavljamo na 0, pa opet nailazimo na jer koji je na slabom poožaju i trebao bi ispasti. Međutim, imamo dublete: sabor i zbor.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
Odgovori