To je doista zanimljivo pitanje ali jednoznačan odgovor, barem koliko ja kao početnik mogu pojmiti Linux, nije moguće dati.
Sama ideja otvorenog softwera je filozofsko pitanje i mislim da tu Linux jako dobro stoji. Daje li ili da li uopće može odgovoriti svemu što korisnici računala od istih traže ili imaju potrebu, mislim da ne. Pa te zahtjeve ili potrebe u potpunosti ne može zadovoljiti niti na tržištu dominantni Windows. Uvijek ima i bit će onih koji traže "više, brže, jače".
Međutim, sa stajališta prosječnog korisnika računala, stručnjaci i profesionalci ponekad izgube iz vida koliko je tih, Linux u potpunosti zadovoljava i potrebe i zahtjeve te, rekao bih, najbrojnije skupine. Konkretne podatke nemam ali sam siguran da se najveći broj računala ipak nalazi na stolovima ili u rukama privatnih korisnika, odnosno "malih običnih ljudi". A što tima (nama) najviše treba?
Prije svega, pristup Internetu kako bi se mogli informirati, povezivati s nama interesantnim ljudima ili skupinama i uzeti s te mreže ono što je tamo dostupno a mi mislimo da nam treba, da nam je korisno, ili jednostavnije, ono što želimo imati. Nadalje nam treba mogućnost da i sami ponešto pošaljemo u tu globalnu mrežu, bilo da se radi o tekstu ili tzv. multimedijalnom sadržaju. Linux nam to u potpunosti omogućava.
Za eventualno voditi kućni budžet ili napraviti kakvu multimedijalnu prezentaciju za potrebe posla kojim se bavimo, također je dovoljan Linux.
Vratimo li se na početak, na samu ideju otvorenog softwera, sve to možemo potpuno besplatno a cijena Mycrosoftovih i njemu sličnih proizvoda nije ni mala ni zanemarljiva. Nama kojima se zahtjevi prema računalima i informatici uopće ograničavaju na ovo što sam napisao, Linux doista daje odgovore na sve.
Ako dakle tu ogromnu, najbrojniju skupinu korisnika računala kvalificiramo kao "sve", Linux doista jest za sve.
Svjestan sam ja da iza Linuxa stoji veliki broj ljudi koji to sve omogućava i da oni svoje znanje, vrijeme pa i materijalne resurse nesebično stavljaju na raspolaganje zajednici. Svjestan sam da je, pogotovo danas, običnom čovjeku teško i zamisliti da takvih ljudi uopće ima, ali ih ima i jako je dobro da ih ima. Bez njih na kraju krajeva ne bi ni bilo ideje otvorenog i slobodnog softwera, odnosno shvaćanja njega kao općeg dobra koje bi trebalo biti na raspolaganju svim zainteresiranima.
Pa što onda ako netko od njih i poklekne ili bude ponesen mogućnošću da ponešto ili puno zaradi? Vjerujem da će ostati dovoljno drugih i nalaziti se uvijek novih ljudi koji će nastaviti prvotnu i glavnu misiju, tj. svijet informatike i računala približiti i učiniti dostupnim običnom malom čovjeku. Pokrenuto je i razvijeno nešto što se više ne da i ne može zaustaviti. U tom smislu shvaćam i ovaj forum i zato mi se forum toliko dopada. Toliko nesebičnosti i entuzijazma se više teško može drugdje naći.
I upravo to pobuđuje optimizam kod nas "običnih malih". To kod nas budi vjeru da ipak nije baš sve otišlo k vragu u današnjem globaliziranom, sirovim kapitalom i sebičnim interesima zatrovanom svijetu.
Eto, neka i ovaj moj prvi post koji se odvažio izaći iz rubrike "Linux početnici", svjedoči u prilog tome. Znam da se kao ekipa puno trudite i da to zahtjeva mnogo odricanja ali molim da ne posustajete jer radite jako dobru stvar. i ne samo za nas "obične male".