Ja nemam pristup WP-u tako da ce to netko drugi morati odraditi
Lektoriranje, gramatika, pravopis...
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Lektoriranje, gramatika, pravopis...
Puno hvala retsam 
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging siteLutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
- 4ndY
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
@retsam:
Pa što nije "Fakultet elektrotehnike i računarstva", a na engleskom "Faculty of Electrical Engineering and Computing"?
Koliko su mene FER-ovci ispravljali: oni rade računanje > računarstvo; a ne računala > računalstvo. I zato bi trebalo biti "cloud computing", računarstvo u oblaku?
Pa što nije "Fakultet elektrotehnike i računarstva", a na engleskom "Faculty of Electrical Engineering and Computing"?
Koliko su mene FER-ovci ispravljali: oni rade računanje > računarstvo; a ne računala > računalstvo. I zato bi trebalo biti "cloud computing", računarstvo u oblaku?
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
- retsam
Obje su tvorbe ispravne, iako je ono računarstvo malo glupo iskovano, pravilno bi bilo računstvo za računanje. Tvorba: računar + stvo = računarstvo, a računalo + stvo = računalstvo, ali to semantički u ovoj sintagmi nije baš točno.
Mi u cloud computingu ne mislimo na računanje, nego upravo na računala i aktivnosti, operacije koje se uz njega vežu (a to nije "primitivno" računanje) . Iz računarstva slijedi računar, ali ne kao stroj kao što je to u srpskom jeziku, nego kao čovjek koji računa (zato imamo i keramičar, keramičarstvo). Međutim, u cloud computingu nema poveznice s računanjem, nego je vezano uz računalo i operacije koje izvršava računalo, pa imamo računalstvo.
Što matematičari i informatičari znaju o tvorbi

Mi u cloud computingu ne mislimo na računanje, nego upravo na računala i aktivnosti, operacije koje se uz njega vežu (a to nije "primitivno" računanje) . Iz računarstva slijedi računar, ali ne kao stroj kao što je to u srpskom jeziku, nego kao čovjek koji računa (zato imamo i keramičar, keramičarstvo). Međutim, u cloud computingu nema poveznice s računanjem, nego je vezano uz računalo i operacije koje izvršava računalo, pa imamo računalstvo.
Što matematičari i informatičari znaju o tvorbi
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.
Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
- 4ndY
- Moderator
- Kontakt:
Dakle argumentacija se na kraju svodi na semantičku razinu: mislimo li na računala u oblaku ili na računanje u oblaku. Pa ja mogu argumentirati ovo drugo barem jednako točno, ako ne i točnije: "računala u oblaku" nemaju smisla jer ona nisu virtualne već fizičke stvari i ne mogu biti u nekom virtualnom pojmu kao što je oblak, dok je "računanje u oblaku" upravo ono što se i događa -- u klasičnoj paradigmi računanje izvršavamo na svojim računalima, a u "cloud computingu" računanje (ne računala!) selimo u oblak (naše računalo nam još uvijek ostaje u kući). U tom oblaku nam više nije bitno ima li Google hrpu "malih Kineza" koji računanje obavljaju na abakusu ili to rade računala -- poanta je samo da je računanje "delegirano" od nas.retsam je napisao/la:Obje su tvorbe ispravne, iako je ono računarstvo malo glupo iskovano, pravilno bi bilo računstvo za računanje. Tvorba: računar + stvo = računarstvo, a računalo + stvo = računalstvo, ali to semantički u ovoj sintagmi nije baš točno.
Što matematičari i informatičari znaju o tvorbi![]()
Računarstvo se ne odnosi isključivo na puko računanje (matematiku) jer bi u suprotnom smjer računarstva na FER-u bio smjer na matematici PMF-a -- za FER-ovce računarstvo ima šire značenje. Na kraju, to je struka rekla i ne mogu se sad lingvisti i kroatisti miješati u značenja stručnih pojmova.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
- retsam
Da, ali računalstvo se ne odnosi samo na fizičko računalo, već i na sve operacije koje su uza nj vežu, dočim se računarstvo može odnositi isključivo na računanje ili čak na onoga koji sređuje i vodi računske poslove (v. zast. računarac). Zašto? Imaš osobu koja se tehnički, iako ona ne postoji, može zvati računar i ona se bavi računanjem (po analogiji matematičar, kemičar, fizičar) i dodavanjem dometka -stvo tvorimo granu, zanimanje vezanu uz računanje (a ne informatiku ili računalstvo). Iako sam rekao da je ta tvorba dobra, mi ipak u praksi nemamo računara kao osobu koja računa, tako da bi najbolji naziv za granu koja se bavi računanjem bio računstvo. Dakle, u hrvatskom se naziv računarstvo, iako je - rđavo, rđavo (legendarna Maretićeva), može odnositi na računanje, ali nikako na računala i operacije koje ona izvoda. Zbrka nastaje jer je u srpskom računar stroj i u njih računarstvo može značiti ono što u nas znači računalstvo. Zašto FER u svojem imenu ima računarstvo? Ne znam, ali Babićeve tvorbe zasigurno u rukama nijesu držali.
EDIT: Microsoft zna: http://www.microsoft.com/hr-hr/small-me ... cloud.aspx
Otkad je FER nadležan za tumačenje pojmova i njihovo značenje? Ako računarstvo u tvorbi nema veze s računalima, nego je izvedena od osobe koja računa, zašto bi za njih vrijedila drukčija pravila? Jezikoslovci u dogovoru sa strukom mogu, pače moraju usklađivati stručno nazivlje s hrvatskom normom. Zato i postoji Struna. Čak i HJP (HER) usmjerava na računalstvo i za računarstvo kaže da je to: "djelatnost i djelokrug rada s računarom", a kako računar u hrvatskom znači računalo, stvar bi trebala biti jasna.Računarstvo se ne odnosi isključivo na puko računanje (matematiku) jer bi u suprotnom smjer računarstva na FER-u bio smjer na matematici PMF-a -- za FER-ovce računarstvo ima šire značenje. Na kraju, to je struka rekla i ne mogu se sad lingvisti i kroatisti miješati u značenja stručnih pojmova.
Zadnja izmjena: retsam, dana/u 29 ožu 2013, 12:02, ukupno mijenjano 2 puta.
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.
Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
zar "računar" ne bi mogao biti "digitron"? i zar nije "računar" u srpskom jeziku "računalo"?
-
Lutherus
Eh dok se vi prepirete oko račualstvo, računarstvo, oblaci i digitron buje tekstovi u draftu izlaze iz mode....
- 4ndY
- Moderator
- Kontakt:
Jezik pripada govornicima (onima koji ga koriste), a ne jezikoslovcima. To je upravo i razlog zašto se jezik ne može formalizirati jer nastaje, da se izrazim informatički, distributivno i nekontrolirano. Zadaća je jezikoslovaca i lingvista da proučavaju jezik, a ne da ga propisuju. Uzet ću za primjer nešto bliže mom području -- kako prevesti quantum entanglement? Lingvist može tvrditi da je preg plodniji korijen od plet, uz to isprepletenost ima dva prefiksa što još više komplicira tvorbu, no on nikako ne može donijeti konačan sud što bi fizičari trebali koristiti. Tako da jezikoslovci mogu imati samo savjetodavnu ulogu, a struka je ta koja će koristiti tu riječ i ona će odrediti koja joj bolje paše... pa čak i ako to bio tamo neki FERretsam je napisao/la: Otkad je FER nadležan za tumačenje pojmova i njihovo značenje? Ako računarstvo u tvorbi nema veze s računalima, nego je izvedena od osobe koja računa, zašto bi za njih vrijedila drukčija pravila? Jezikoslovci u dogovoru sa strukom mogu, pače moraju usklađivati stručno nazivlje s hrvatskom normom. Zato i postoji Struna. Čak i HJP (HER) usmjerava na računalstvo i za računarstvo kaže da je to: "djelatnost i djelokrug rada s računarom", a kako računar u hrvatskom znači računalo, stvar bi trebala biti jasna.
Iskreno, meni je svejedno, ali čini mi se (po stručnoj literaturi na koju naletim) da struka koristi češće "računarstvo" pa i "računarstvo u oblaku" pa branim tu stranu jer sam protiv toga da nam jezikoslovci stalno propisuju što jest ispravno, a što nije kad nema formalnologičkog izvoda za to.
U konačnici će prevladati jedna strana, vjerojatno računalstvo (barem tu tendenciju pokazuju rezultati pretraživanja na Googleu), ali ne zato što je jedna strana bila "u pravu" već naprosto jer je jezik "živa" tvar.
BTW Ericsson je duže u Hrvata pa...
http://www.ericsson.com/hr/etk/novine/kom0212/23.pdf
- Abzeenth
- Site Admin
Koliko znam, retsam nije ni lingvist ni kroatist