Problemi i nedostaci GNU/Linuxa
Moderator/ica: Moderatori/ce
-
Lutherus
Re: Problemi i nedostaci GNU/Linuxa
Usporedba Linux - Windows nevalja. I upravo to i je najveće greška koju svi rade. Linux nije windows, nije alternativa ni zamjena za windows, nije niti zamišljen da bude. Svaki Linux based OS je OS za sebe a kontra windowsu. Kaj se tiče korisničke podrške od Microsofta, well jednako je kvalitetna kao i ona od T-scuma. Oni nisu krivi za ništa sve su drugi krivi.
- Cooleech
- Moderator
- Spol: M
Missing my point. Svi znamo da danas DDR123 RAM nije skup, ali SDRAM jest, a uz to i teško je nabavljiv. Ovo o čemu sam pričao je kao pogled početnika na nedostatke. Osobno, WM mi odlično služi (koristio sam Openbox i skroz mi je OK), ali bi upravo nedostatak klasičnog DE-a uz što manje hw zahtjeve mogao odbiti tranziciju. Znam puno ljudi koji imaju mašine sa XP-om sa 256 ili 512 MB RAM-a, kojima ne pada napamet pored svakodnevnih obiteljskih troškova na novi RAM davati 100-200 kuna. Znam da postoje "laganiji" DE-ovi poput LXDE-a ili XFCE-a ali svaki od njih ima neki nedostatak. Također, da sam kojim slučajem, odlučio prijeći sa prozora na Kubuntu 9.04 sa KDE-om 4 i dan danas bi koristio prozore. Srećom, zahvaljujući najprije Knoppixu pa potom Kubuntuu 8.04, prvo sam upoznao KDE 3.iv@n je napisao/la:KDE SC je jedan moćan, ali zaista moćan paket softvera, nimalo mu ne zamjeram što guta RAM ili ne znam šta... Slažem se da se sve može bolje optimizirati, ali nekako mislim da baš i nemaju previše volje u današnje vrijeme kad keks RAM-a košta kao kila banana i žvake. AKo već imaš staro računalo, postoje DE/WM/nešto treće i za tvoje računalo.Cooleech je napisao/la:Ista stvar i mene smeta + još i sve veća potreba za memorijskim resursima. Ok, današnja računala sve to "gutaju", ali ima nas koji imamo i starije mašine koje se baš i ne nose sa tim hw zahtjevima, a donedavno im je linux bio Bog i batina. DE-ovi poput Gnomea3 i KDE-a 4 su jednostavno produkt neznanja i bezvoljnosti "programera". Stavio sam ih pod navodnike jer su sramota za tu profesiju.
Razočaran u KDE 4, prisilio sam se pokrenut užasno ružan Gnome 2 u Ubuntuu 8.04 i 9.04 te istraživanjem tog sučelja sam shvatio da je Gnome 2 najbolji DE ikad napravljen! Sve one shooggie-boogie boje sam izmjenjao, uklonio gornji panel (i dan danas to radim) i dobio željeni rezultat. Također, sad se sjetih, Compiz nam odumire. Sve one fancy-shmancy sheme koje su bilstale i nabijale se na nos "prozornicima" polako odlaze u zaborav. Samo zahvaljujući Compiz efektima privukao sam na desetke ljudi da počnu koristit GNU/Linux. Ne vjerujem da će KDE 4 ili Gnome 3 ikad nekoga privuć na takav način i u tolikom broju.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
- glaskoncILLa
rjesenje je vrlo jednostavno, ako imas komp star 10 godina, onda koristi i stari os, iluzorno je ocekivati da ce bilo koji novi os biti moguce instalirati na C64.. 
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
- Cooleech
- Moderator
Naravno!glaskoncILLa je napisao/la:rjesenje je vrlo jednostavno, ako imas komp star 10 godina, onda koristi i stari os, iluzorno je ocekivati da ce bilo koji novi os biti moguce instalirati na C64..
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
- Suko
- Site Admin
Pa moj tata koristi i dalje Ubuntu 9.04 i ništa mu se nije desilo.
Mislim da je u manjem riziku nego ljudi koji koriste Windows XP.
Mislim da je u manjem riziku nego ljudi koji koriste Windows XP.
- nicky
- Site Admin
- Spol: Ž
max360se je napisao/la:E ovo se zove power posting.
Mobiteli su samo jos jedna platforma, ali dok se ne rijesi glasovno upravljanje, nece moci dalje nego sto je sada.
Glasovno upravljanje je već gotova stvar. Prva komercijalna igra sa tim je Mass effect 3 za xbox. Upravljana glasom preko kinect senzora.
- drone
- Moderator
Pa da, tako je otkad znam za sebe.glaskoncILLa je napisao/la:rjesenje je vrlo jednostavno, ako imas komp star 10 godina, onda koristi i stari os, iluzorno je ocekivati da ce bilo koji novi os biti moguce instalirati na C64..
Stari strojevi se najbolje daju iskoristiti za kojekakve rutere, kućne servere i sl.
@Cooleech SDRAM nabaviš rabljeni preko newsa i određenih foruma, čak i na njuškalu se zalomi ponekad po normalnoj cijeni. Preskup je u odnosu na DDR3, ali naiđe ponekad keks od 512MB za 50-ak kn, samo treba pecati. Manje module ponekad možeš i na poklon dobiti. Dođe vrijeme kad se više ne isplati nadograđivati stari komp. Sve to vjerojatno znaš i sam.
KDE4 mi na desktop kompu starom preko 3 godine radi odlično (Intel C2D 7200 2.53GHz, još starija nVidia GF6800 na 1920x1080, 8GB DDR3 RAM-a). Prošle godine sam kupio ploču koja podržava DDR3 i 4GB memorije jer mi se to više isplatilo nego nadograđivati 2GB DDR2 na staroj ploči. Nedavno sam kupio još 4GB DDR3 i sad mi je tih 8GB i previše, ali znam da će i to uskoro postati malo. Tako to ide.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
You are missing my point. Ne mislim na glasovno upravljanje samo igricama, nego i cijelim uredjajem. Dok to ne razviju da radi kako treba, nece moci dalje nego sto su sada.nicky je napisao/la:max360se je napisao/la:E ovo se zove power posting.
Mobiteli su samo jos jedna platforma, ali dok se ne rijesi glasovno upravljanje, nece moci dalje nego sto je sada.
Glasovno upravljanje je već gotova stvar. Prva komercijalna igra sa tim je Mass effect 3 za xbox. Upravljana glasom preko kinect senzora.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging siteLutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
-
Lutherus
Jel se itko uopće zapital što on očekuje od Linuxa, koja su njegova očekivanja i što on zapravo želi. ako bilo tko kaže zamjenu, alternativu ili nedo bog besplatnu kopiju windows, nek ga slobodno preskoči. Žalosno je da je svake godine sve više korisnika a sve manje je kernel developera a još manje paketera. I kak da se onda riješe neke stvari? Ili svi se žala na veliki izbor. Nevidim kaj je loše u tome. Pa ni proizvođači automobila, tenisica, mobitela, odjeće nemaju isti dizajn i samo jednu mogučnost odabira pa se nitko ne žali. No kod Linuxa je to odma problem
To ti je kao i kod zivotinja. Kad je cijeli zivot u kavezu, kad je pustis van, strah ju je.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging siteLutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.