Mandriva 2009.1 "Spring"

Diskusije usko vezane uz PCLinuxOS i Mandriva distribuciju.

Moderator/ica: Moderatori/ce

kaiwan
Spol: M

Re: Mandriva 2009.1 "Spring"

Post Postao/la kaiwan »

Evo mog iskustva s mandrivom 2009.1:

Imam laptop sa XP i htio napraviti dual boot sa Mandrivom.
Postojale su 2 particije: C:/ sa XP i D:/ sa podacima.
Plan je bio smanjiti D:/ i na ostatak staviti Mandrivu.
Radio sam to 1 000 000 puta sa ubuntuom, suseom i jos nekima....dakle znam sta radim.
Mandriva to lijepo isparticionira instalira se i idem ja bezveze probat bootat u XP.
Kada ono dobijem gresku da na particiji ne postoji MBRBOOT ili tako neki vrag. Hm.
Instaliram ponovo grub, prckam po menu.lst i nista. Odem na particiju D:/ koju sam smanjio sa 27 na 10gb i na tih 10gb unisteni moje stari podaci. Sreca imam backup.
Stavim ubuntu live cd i on mi ocita cijeli disk kao UnAllocated. Probam sa fixmbr preko recovery konzole od XP-a i nista se ne desi. Sve mi je sjebala. Sada je na tom laptopu Jaunty. CD sa Mandrivom je u smecu:)

Eto...ipak imam 2 god staza u linuxu i imam na glavnom kompu samo linux tako da nije bas da ne znam nista i da sam slucajno napravio glupost.
Be the change you want to see in the world! Dalai Lama.
fritz62s

Post Postao/la fritz62s »

Uvek koristi gparted Live ili neki Live distro sa gparted da spremis particije i nema glava da te boli. Sreca sto si pametno bekapovao sve.
Mandriva ima svoj particioner i ja licno niosam imao tvojih muka, ali mi se nije svideo kako radi. Prvo, sporiji je od gparteda, a onda hard disk mi pravi jako ruzne zvuke, kada radim sa njim. To mi je dovoljno, da ga vise ne koristim, a sada jos ovo tvoje iskustvo...
Sa gparted nikad ni najmanji problem, a igrao sam se sa particijama, preko svake mere :mrgreen:
Resistance is futile, you will be asimilated!
Il' si Lindža, il' si mindža! :shock: apt-get moo
Registrovani Linux korisnik #465156 / Ubuntu korisnik #20700
fridrik

Post Postao/la fridrik »

ZlatkoA, čuj!
Rade oni, bez brige, ali se nema dovoljno vremena sve istestirati da li radi najbolje. Inače se ne bi događalo da kod nekog radi bez greške, a kod nekog katastrosfa ...
Nije isto uspoređivati nekakvu aplikaciju koja ne radi kako treba i cijelu distru. Ako ti distra ne radi kako treba, tražiš onu koja radi. Što su popularnije to bi trebalo bolje raditi: više razvijatelja, više testiranja, više korisnika, više prijava grešaka ...

Iako se usporedba s MS Windows-ima nameće sama po sebi, nije primjerena. Možda Debian i neke komercijalne distre. Velika je razlika u koncepciji, načinu razvoja, motivaciji ljudi koji rade na njima, načinu finaciranja ... Komercijalne distre se od MS Windows-a ne razlikuju mnogo, osim u tržišnom udjelu i zaradi. Jedino zajedničko s free distrama je baza (GNU+Linux).

Kritiku treba uputiti na pravo mjesto, autorima! I tako utjecati na daljnji razvoj distre...

Onima koji razvijaju GNU/Linux, dobrovoljno, iz ljubavi SVAKA ČAST! Treba ima tolerirati pojedine propuste jer niko nije savršen, i to nije moguće.
Windows-ima se također sporadično događaju neobjašnjive stvari na nekim strojevima iako na njemu radi cijela armija programera koji nisu baš oskudno plaćeni! Zar ne!?
zlatkoA

Post Postao/la zlatkoA »

Ma u pravu si OK.
Ali na vindowsima nisam skoro nikad doživio da se neki program sruši iz čista mira i uz
skoro totalnu fragmentaciju i hrpu kojekakvih programčića i sprčkan registry.
Dok kod linuxa je to malo osjetljivo.
Al ok bit će bolje nadam se.
I am the one and only....
kaiwan

Post Postao/la kaiwan »

fritz62s je napisao/la:Uvek koristi gparted Live ili neki Live distro sa gparted da spremis particije i nema glava da te boli. Sreca sto si pametno bekapovao sve.
Mandriva ima svoj particioner i ja licno niosam imao tvojih muka, ali mi se nije svideo kako radi. Prvo, sporiji je od gparteda, a onda hard disk mi pravi jako ruzne zvuke, kada radim sa njim. To mi je dovoljno, da ga vise ne koristim, a sada jos ovo tvoje iskustvo...
Sa gparted nikad ni najmanji problem, a igrao sam se sa particijama, preko svake mere :mrgreen:
Ne bi tako smjeli pustati distru van. Jedno je kada ti nesto na distri ne radi, recimo bluetooth kao na zadnjem ubutntu, ili na ovome ne prepoznaje grafulju u hardware driversima. Ali kada ti tako zezne kompletno cijeli disk i obrise windowse za koje sam se dugo mucio da updatam i podesim da rade jako lijepo. To je jako lose. Bome me mandriva ne bu tako skori vidjela. :)
Be the change you want to see in the world! Dalai Lama.
fridrik

Post Postao/la fridrik »

Bit će, bez brige ... :)
Gigolo

Post Postao/la Gigolo »

Jeli se kome događa s ovom distrom da usred rada ekran (ili možda komp.? nisam determinirao) ode u sleep i sa par pokreta miša se upali. To mi se događa zadnjih dana, a neznam do čega je. Sad sam u Power managment stavio sleep na never, pa ću viditi. Ako se bude ponavljalo, morat ću ići na win. da vidim jeli tamo zeza. Neznam jel do kompa, monitora il distre.
Gigolo

Post Postao/la Gigolo »

Davor B. je napisao/la:Jeli se kome događa s ovom distrom da usred rada ekran (ili možda komp.? nisam determinirao) ode u sleep i sa par pokreta miša se upali. To mi se događa zadnjih dana, a neznam do čega je. Sad sam u Power managment stavio sleep na never, pa ću viditi. Ako se bude ponavljalo, morat ću ići na win. da vidim jeli tamo zeza. Neznam jel do kompa, monitora il distre.
Rješeno isključivanjem dizanja power managera kod boota. Nadam se da je to to. Zasad se ne gasi.
Gigolo

Post Postao/la Gigolo »

Davor B. je napisao/la:
Davor B. je napisao/la:Jeli se kome događa s ovom distrom da usred rada ekran (ili možda komp.? nisam determinirao) ode u sleep i sa par pokreta miša se upali. To mi se događa zadnjih dana, a neznam do čega je. Sad sam u Power managment stavio sleep na never, pa ću viditi. Ako se bude ponavljalo, morat ću ići na win. da vidim jeli tamo zeza. Neznam jel do kompa, monitora il distre.
Rješeno isključivanjem dizanja power managera kod boota. Nadam se da je to to. Zasad se ne gasi.
Nije to to. Opet se ponavlja.
locobot

Post Postao/la locobot »

Mandriva 2009.1 KDE-4 najbolja linux distra definitivno! sve šljaka super bez ikakvih mušica :D
Odgovori