[RIJEŠENO] Linux za laptop
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Re: Linux za laptop
Dali da stavim Linux Ubuntu ili Mint?
Koji bi bio bolji za taj Dell laptop i za mene općenito pošto imam samo par mjeseci iskustva na linuxu.
Koji bi bio bolji za taj Dell laptop i za mene općenito pošto imam samo par mjeseci iskustva na linuxu.
Uglavnom, kad kupuješ laptop ženskoj osobi, ne igraj se sa životom i kupi bijeli, kakav god bio.
Na 5558 ti već dolazi predinstaliran Ubuntu 14.04.2 (x.x.2 je barem bio u slučaju primjerka kojeg sam imao u rukama). Radi se o OEM instalaciji gdje nakon paljenja trebaš unijeti korisničke podatke koji se traže od tebe i to je to. Pali i vozi.
Osim toga, imaš istu tu OEM instalaciju na skrivenoj particiji pa ako nešto zbrljaš prilikom petljanja po OSu (a kao početnik u Linuxu budeš sigurno), jednostavno prilikom paljenja odabereš recovery i OS ti se vrati onakav kakav je bio kod prvog paljenja laptopa.
Osim toga, imaš istu tu OEM instalaciju na skrivenoj particiji pa ako nešto zbrljaš prilikom petljanja po OSu (a kao početnik u Linuxu budeš sigurno), jednostavno prilikom paljenja odabereš recovery i OS ti se vrati onakav kakav je bio kod prvog paljenja laptopa.
Heheh, pa ne znam kaj bum mogao zbrajati...bertone je napisao/la: Osim toga, imaš istu tu OEM instalaciju na skrivenoj particiji pa ako nešto zbrljaš prilikom petljanja po OSu (a kao početnik u Linuxu budeš sigurno)
Uglavnom, kad kupuješ laptop ženskoj osobi, ne igraj se sa životom i kupi bijeli, kakav god bio.
To ne zna nitko
... ali budeš, čim otkriješ terminal i počneš petljati po njemu 
A jedino što sam radio na terminalu je kad sam kopirao sudo komande sa neta u terminal kad je trebalo nešto instalirati
- jurastublic
- Spol: M
Ja opet imam drugačije iskustvo. Jedini put kad sam jako pokvario sustav je bilo iz bugovite GUI aplikacije, GRUB Customizera, koji mi je bez razloga izmijenjao dozvole po datotečnom sutavu tako da više ništa nije radilo.
S terminalom barem znam na čemu sam. Šta upišeš, to dobiješ. I dosta komandi ima opciju za testiranje, tako da se stvar može provjeriti.
S terminalom barem znam na čemu sam. Šta upišeš, to dobiješ. I dosta komandi ima opciju za testiranje, tako da se stvar može provjeriti.
"Hodor bre foobar"
Oprostite što spamam temu ali meni je najgore kad trebam instalirati program, recimo skinem minecraft.jar i šta onda? Povučem ga u terminal ili sudo komanda... Pa onda počnem luditi..jer ne znam kako i instalirati. A još kad budem instalirao ftb... Jao muke haha
Na to sam i mislio, kopiranje naredbi s interneta za koje točno ne znaš što rade i kako će u budućnosti utjecati na rad OSa.Imperiul je napisao/la:A jedino što sam radio na terminalu je kad sam kopirao sudo komande sa neta u terminal kad je trebalo nešto instalirati
Još kad se sjetim kad sam 7 dana visio pred ekranom da naučim kako raditi na Linux backtrack.. Hehehe
- Vl@do
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
@Imperiul, baci oko na ovo neobavezno štivo: http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... 29&t=12706
A na našem HrOpenWiki možeš isto naći dosta toga
...no sad smo već debelo skrenuli s teme.
A na našem HrOpenWiki možeš isto naći dosta toga
...no sad smo već debelo skrenuli s teme.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe