Problem s GRUB učitavanjem Windows 7

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
riomamj89
Spol: M

Re: Problem s GRUB učitavanjem Windows 7

Post Postao/la riomamj89 »

Hvala @vision na korisnim uputama. Pokušati ću svakako onda na taj način vratiti linux grub, jer po razgovoru vidim da win grub uopće nevalja odnosno da li uopće postoji za win7? Nebitno, odličan mi je linux grub što se može tako customizirati. Kako bi mogao prilagoditi linux grub da mi ne odbrojava sekunde, odnosno da prioritetno boota win7 prije linux mint?
@cooleech Meni eto nažalost nije pomoglo, vjerujem da je tebi. Možda to zavisi o tome kakvo je računalo odnosno BIOS na njemu etc. Ma da windows je bezobrazan što se gruba tiče, briše odmah linuxov. Bojim se samo ako bi po uputama visiona konfigurirao grub u linuxu da mi opet ne bude htjelo u windowse bootat iako postoje na grub listi.

Ima dosta toga na netu, ali sam kao što vidite početnik pa nebi zabrljao opet nešto. Hvala unaprijed.
Cooleech
Moderator
Spol: M

Re: Problem s GRUB učitavanjem Windows 7

Post Postao/la Cooleech »

Kod gruba imaš samo editirat dvije brojke; prva je za odbrojavanje sekundi (minimalno stavi 2 sekunde, jer ćeš od toga imat samo jdenu za odreagirat), a druga je za redoslijed menija koji će se po defaultu podić (brojiš od nule, ne od jedan). Dakle, urediš ovu liniju:

Kod: Označi sve

set default="0"
u, recimo

set default="4"
(računam da su prva dva linux menija, pa dva od memtesta i peti je windows)

te urediš ovo

set timeout=10
u, recimo

set timeout=2
Da bi mogao editirati grub.cfg trebaš root ovlasti koje ćeš dobiti naredbom sudo.
Dakle, kad bi iz terminala uređivao grub.cfg, napisao bi ovo:

sudo nano /boot/grub/grub.cfg
nakon čega će te pitat da ukucaš svoj PASSWORD koji TI NEĆE PRIKAZATI DOK GA PIŠEŠ iz sigurnosnih razloga.
Po završetku editiranja stisneš Crtl + X, pa odgovoriš sa Y i to je to. Iz grafičkih tekstualnih editora možeš napravit isto, samo ćeš umisto sudo nano koristit gksudo IME_TEKSTUALNOG_EDITORA (npr. pluma ili gedit, što već imaš instalirano. Ako je Mint MATE onda je pluma).
Primjer:

gksudo pluma /boot/grub/grub.cfg
;)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
Odgovori