Ispričavam se što sam malo odsutan od teme, imao sam nekih obaveza. Moram reći da unatoč tome što u firmi svi koriste Windowse, nitko nije imao ništa protiv da kolega i ja sebi stavimo Linux na laptop ako si znamo podesiti da sve radi kako spada da posao ne trpi.
Dakle na istom laptopu sve te web aplikacije i alternativni programi rade puno bolje i brže. Čak i Firefox koji se silno guši na Windowsima ovdje radi solidno. Chrome je jednako dobar na oba sustava te je puno brži, responzivniji i ne ruši se za razliku od firefoxa.
Ja još nisam uspio podesiti sve do kraja ali kolega na svom laptopu je. Instalirao je Windowse u virtualboxu samo radi Outlooka (zbog microsoft exchangea), nismo još testirali Evolution. Iako je virtualci dao dovoljno resursa (po mom mišljenju i previše). I dalje su Windowsi i Outllook ti koji su najsporiji u cijeloj toj priči.
Da napomenem, nisam nikakav Linux fanboy. Davno sam prestao preporučavati Linux drugima. Možda im samo spomenem da ako žele mogu probati jer mi se neda natezati s njima i uvjeravati ih da je nešto bolje ili lošije. Nek sami procjene kako im odgovara.
Ovo je bilo jedno moje iskustvo i nipošto mi nije u cilju generalizirati da je Linux bolji od Windowsa. Samo govorim kakvo je moje iskustvo u radu pod opterećenjem. U to sam se uvjerio i na vlastitom stolnom kompu (dual boot). Windows 7 je odličan OS, i ima hrpu prednosti tamo gdje je Linux tanak, ali moje iskustvo je da bolje podnosi opterećenje.
Ovo iskustvo se ne temelji na idealnim labaratorijskim uvjetima usporedbe, i trebat će više vremena raditi istu stvar na Linuxu. Ali prema onome što sam dosad vidio kako se ponašaju sustavi u poslu kojeg radim svaki dan mogu reći da teza iz subjecta stoji.
Superiornost Linuxa u radu pod opterećenjem
Moderator/ica: Moderatori/ce
-
Petar
- Spol: M
Re: Superiornost Linuxa u radu pod opterećenjem
Gogy je napisao/la:
Ja još nisam uspio podesiti sve do kraja ali kolega na svom laptopu je. Instalirao je Windowse u virtualboxu samo radi Outlooka (zbog microsoft exchangea), nismo još testirali Evolution. Iako je virtualci dao dovoljno resursa (po mom mišljenju i previše). I dalje su Windowsi i Outllook ti koji su najsporiji u cijeloj toj priči.
Da napomenem, nisam nikakav Linux fanboy. Davno sam prestao preporučavati Linux drugima. Možda im samo spomenem da ako žele mogu probati jer mi se neda natezati s njima i uvjeravati ih da je nešto bolje ili lošije. Nek sami procjene kako im odgovara.
Ovo je bilo jedno moje iskustvo i nipošto mi nije u cilju generalizirati da je Linux bolji od Windowsa. Samo govorim kakvo je moje iskustvo u radu pod opterećenjem. U to sam se uvjerio i na vlastitom stolnom kompu (dual boot). Windows 7 je odličan OS, i ima hrpu prednosti tamo gdje je Linux tanak, ali moje iskustvo je da bolje podnosi opterećenje.
Ovo iskustvo se ne temelji na idealnim labaratorijskim uvjetima usporedbe, i trebat će više vremena raditi istu stvar na Linuxu. Ali prema onome što sam dosad vidio kako se ponašaju sustavi u poslu kojeg radim svaki dan mogu reći da teza iz subjecta stoji.
Bok , ovako moje mišljenje što se tice windows 7 istina da možes dosta toga radit ali linux je mene osobno natjero da naucim programirat jer što se tice windows-a to ne bi nikad uradio a ovako sam dosta naučio ali ne dovljno. toga što imaš na windows-u meni kao mladom čovjek je linux dosta pomogo jer pod windosom mogu npr igrat igre ali linux je tu ograničen i to je ono zbog čega ja npr nema windows 7 i nisam nikad bio na windows 7 zadnja moja verzija na kojoj sam ja bio to je windows xp . A što se tiče Outlooka i evolution. Ja ne koristi evolution moja preporuka ti je thunderbird do sada meni pokazo dobar.
- Gogy
- Spol: M
- Kontakt:
Thunderbird ne radi dobro sa Microsoft Exhcangeom. Koliko sam uspio vidjeti skinuo mi je samo mailove u Inboxu dok one za koje postoje rule-ovi uopće nisam vidio. Evolution navodno radi sa starijim verzijama Exchange-a ali za 2010 kolegi i meni uvijek vraća da ne valja password (a s tim passwordima se bez problema inače logiramo). Još ćemo to malo istražiti.
Zasad vrtimo virtualke sa Win7 i Outlookom. Pa čak i uz to dobro se drži Linux. Vrlo rijetko se dogodi da malo zatrza ako baš otvorim brdo aplikacija. Otprilike 3,2gb rama mi sve zajedno troši (4 imam na raspolaganju).
Sve u svemu drago mi je da sam ga instalirao jer mi manje vremena treba da obavim iste stvari i manje se frustriram, a mislim da je to najbitnije
Zasad vrtimo virtualke sa Win7 i Outlookom. Pa čak i uz to dobro se drži Linux. Vrlo rijetko se dogodi da malo zatrza ako baš otvorim brdo aplikacija. Otprilike 3,2gb rama mi sve zajedno troši (4 imam na raspolaganju).
Sve u svemu drago mi je da sam ga instalirao jer mi manje vremena treba da obavim iste stvari i manje se frustriram, a mislim da je to najbitnije
Sa exchangeom 2007 ili 2010 ne radi dobro ni outlook 2003 .. radi kad se tiče sinkronizacije mailova, ali ne sinkronizira ništa drugo što je s jedne strane apsurd, a s druge i očekivano jer M$ na taj način prisiljava korisnike na kupnju novih licenci.
Kaj se tiče Evolutiona i exchangea, to sam isprobavao davno na poslu (još dok smo imali exchange 2003 i nije baš bilo bajno iako su navodno trebali surađivati .. mailove bi još i povukao, ali adresar nikako ..
Kaj se tiče Evolutiona i exchangea, to sam isprobavao davno na poslu (još dok smo imali exchange 2003 i nije baš bilo bajno iako su navodno trebali surađivati .. mailove bi još i povukao, ali adresar nikako ..