nicky je napisao/la:
Ako misliš da bi ljudi radije kupovali od tebe zato jer je to tvoj projekt, tržište tako ne funkcionira. Još ako sam bolji prodavač od tebe, nemaš šanse. Kvalitetom se isto nebi mogao probiti jer ti je projekt (pa i poboljšanja) otvoren.
Stvar je u tome sto kod slobodnog softvera ti ne prodajes.
A sto se tice kvalitete, ako netko uzme tvoji kod, poboljsa ga i ponudi korisnicima a ti zbog toga propadnes to je lose za tebe ali dobro za zajednicu, jer bolja verzija ide dalje, losija nestaje.
PS
A zasto umjesto "krade" koda se nebi jednostavnije prikljucila razojnom timu tog programa ako vec radite istu stvar? Linux vec jako dugo funkcionira na taj nacin i ne moze se rec da ne ide, kud bi zavrsili kad bi svatko tko odluci promijeniti 2 linije koda neke distre napravio novu distru?
Postoje mnoge Ubuntu based distre, i one su zivi primjer ovoga o cemu pricamo, no jeli ubuntu ostecen zbog njih? Nebi rekla, jer ubuntu i dalje pruza kvalitetniji OS od drugih.
shrike je napisao/la:
Identično je i sa FOSS: ako si ti bazirao svoju uslugu na GNU/linux rješenjima, imaš nula početnik kapitalni troškova za svoj sw a svu vrijednost svje usluge deriviraš ili baziraš na tuđem radu i nije ok da taj ne dobije niti dio tvojeg profita. Ovo je sada pitanje morala, zašto ti isti ne doniraju onda stvaraocima distre i alata koje koristi. Ipak, mislim da bi radni model isto mogao biti da se uvede nekakva simbolična pretplata. Recimo 10 € godišnje ili nešto tog tipa.
Ovo nije losa ideja, ali se treba jos razradit.
I sad sto se mene tice, jeste da prvenstveno radim hardverom ali opet ono sto ja prodajem je svoje znanje i odrzavanje tih mreznih sustava, znaci kroz savjetovanje i podrsku ja se uspijevam pokrit.
I najlogicnije mi je se da veliki komplicirani programi financiraju na ovaj nacin dok se manji i jednostavniji financiraju kroz donacije.
In which battle did Napolen die? His last one.
How can a man go 8 days whitout sleeping? Easy, sleep at night.
How can you drop a raw egg onto a concrete floor without cracking it? Anyway you want, because a concrete flor is very hard to crack.