Da li je Linux za sve?

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

retsam
Spol: M

Re: Da li je Linux za sve?

Post Postao/la retsam »

Mislim da je u ovoj rečenici sažeto sve:
Linux is not user-friendly. It _is_ user-friendly. It is not ignorant-friendly and idiot-friendly.
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.

Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

najbitniji dio
It is not ignorant-friendly and idiot-friendly.
charuga
Spol: m

Post Postao/la charuga »

iskreno?
linux je dobar za sve one koji imaju pristup internetu i onima koji su zadovoljni sa stvarima za koje ne trebaju nikakvi profesionalni alati. znaci dobar je za svakoga prosjecnog korisnika ali pod uvijetom da njegov linux radi na njegovom hardweru. to je sada vec gotovo odlicno , bar sto se tice ovih distribucija koje idu u smjeru da olaksaju rad korisniku.
sve ovo dalje o cemu se pise meni izgleda kao preseravanje..
linux je dobar operativni sustav ali samo pod uvijetom da se ima pristup internetu ili ako je covjek zadovoljan sa time da moze pogledati neki film (nije bas najudobnije iz stolca ) i poslusati muziku ( nije bas dovoljno glasno) .
jjj

Post Postao/la jjj »

charuga je napisao/la:iskreno?
To je ono što je zabrinjavajuće u tvom slučaju. A lijekovi su sve skuplji.
coccolino

Post Postao/la coccolino »

jjj je napisao/la:
charuga je napisao/la:iskreno?
To je ono što je zabrinjavajuće u tvom slučaju. A lijekovi su sve skuplji.
rofl rofl rofl rofl rofl
carpe diem
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

charuga je napisao/la:linux je dobar operativni sustav ali samo pod uvijetom da se ima pristup internetu ili ako je covjek zadovoljan sa time da moze pogledati neki film (nije bas najudobnije iz stolca ) i poslusati muziku ( nije bas dovoljno glasno) .
O čemu ti to? Što nije udobno, glasno, kakvi stolci!?
Tja...
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Linux sigurno nije za sve (i svakoga) i ne znam hoće li postati, ali to vrijedi i za ostale operativne sustave.
Svatko ima svoje želje i prohtjeve. Pitanje je kakav bi Linux trebao biti da postane što univerzalniji u oba smisla (i "za sve" - što se tiče namjene i hardvera i "za svakoga" - naravno u granicama razuma).

Mogu jedino napisati kakav bi desktop Linux meni odgovarao.

Volio bih da postoji jedan stabilni kernel (i ostatak "core" sustava) koji se ne bi mijenjao svako malo i koji bi omogućio proizvođačima hardvera jednostavnu izradu drivera i pratećih aplikacija za linux. S druge strane, ostale aplikacije bi trebale omogućiti rolling release. Nešto slično kao što je kod Windowsa. Patchevi da, novi moduli da, ali za kernel koji se u biti ne mijenja bar nekih 5 godina. Postoje ove kao LTS verzije kernela (2.6.32 trenutno, ako se ne varam), ali to nije dovoljno. Najgore mi je kad se pojave nekakve regresije.

Što se tiče same distribucije, nešto kao Ubuntu LTS, ali s novim aplikacijama i naravno driverima za novi hardver. Princip repozitorija olakšava instalaciju programa u odnosu na Windowse, ali također ponekad donosi i ogromne komplikacije. Da uzmem kao primjer Ubuntu; umjesto bjesomučnog izdavanja svakih šest mjeseci, zar ne bi bolje bilo napore usmjeriti na poliranje distribucije, održavanje i osvježavanje repozitorija s novim aplikacijama i novim verzijama postojećih (dotjerati još malo Debianov pristup).

IMHO idealno bi bilo uzeti najbolje koncepte iz nekoliko distribucija (debian, ubuntu, arch...) i pokušati napraviti jednu "za sve", naravno, pod uvjetom da se najprije riješe osnove. Potom bi možda uslijedila podrška proizvođača hardvera, povećanje korisničke baze i samim time i više specijaliziranih i profesionalnih aplikacija. Vjerojatno je to utopija, ali ja volim utopiju :)

Do tada svaki Linux korisnik treba biti spreman uložiti dodatni napor i volju u odnosu na Windows ili Mac korisnike. Ponekad stvari s Linuxom teku puno glađe nego s Windowsima. Meni sve radi glatko u ovom trenutku, ali to je rezultat iskustva, a i spomenutog dodatnog napora ne samo što se tiče štelancija, nego i kod kupovine hardvera. Sada uvijek dobro proguglam i provjerim iskustva po netu prije bilo kakve kupovine. Od chipseta na matičnoj do monitora (da i monitora) i ostale periferije. E, ali za to treba malo više vremena nego kad se kupuje za Windowse gdje je dovoljno provjeriti specifikacije i pročitati pokoju recenziju, ako i to.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

drone je napisao/la:Linux sigurno nije za sve (i svakoga) i ne znam hoće li postati, ali to vrijedi i za ostale operativne sustave.
Svatko ima svoje želje i prohtjeve. Pitanje je kakav bi Linux trebao biti da postane što univerzalniji u oba smisla (i "za sve" - što se tiče namjene i hardvera i "za svakoga" - naravno u granicama razuma).

...
Dopada mi se način na koji razmišljaš! ;)
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Grof je napisao/la:
drone je napisao/la:Linux sigurno nije za sve (i svakoga) i ne znam hoće li postati, ali to vrijedi i za ostale operativne sustave.

...
Dopada mi se način na koji razmišljaš! ;)
Hvala.

Čuj, s godinama shvatiš što želiš od života. Onda postaneš privremeno lagano frustriran kad vidiš da se mogućnosti pomalo razilaze od želja. Neki, kojima je dovoljan isključivo emacs (kao OS) za cijeli život, ostare i ostanu u svom svijetu pod staklenim zvonom (što i nije nužno loše za pojedinca, ali nije ni na korist zajednici ako je taj pojedinac genijalac). Valjda su te osobine vezane uz genijalnost i zato je potreban netko s lovom i relativno dobrim namjerama kao Canonical, Google ili Red Hat da malo poveže ove mozgove s ostatkom svijeta, na korist nama koji nismo toliko genijalni :)

Ja sam zapravo zahvalan i na ovome što imamo s Linuxom s obzirom na to da je ovaj svijet vrlo sebičan, pohlepan i materijalistički orijentiran. Da bi trebalo biti bolje u open source zajednici - u svakom slučaju. Ne vidim nekih velikih tehničkih prepreka za napraviti ono o čemu smo pisali ovdje.
2010-... Arch
shicy

Post Postao/la shicy »

drone je napisao/la:Ja sam zapravo zahvalan i na ovome što imamo s Linuxom s obzirom na to da je ovaj svijet vrlo sebičan, pohlepan i materijalistički orijentiran. Da bi trebalo biti bolje u open source zajednici - u svakom slučaju.
:bravo
Odgovori