kako montirati floppy i USB?

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Antipa
Spol: M

Re: kako montirati floppy i USB?

Post Postao/la Antipa »

kad radi u windowsu sve je OK. Kad pokrenem linux s CDa isto tako - Flopy se automatski montira i sve normalno radi. Ali kad se boota s diska ne radi. Da nebude zabune - My computer u linuxu prikazuje sve particije i flopy ( ne i USB), ali kad kliknem na njega pojavi se "unable to mount location" . zanima me ima li netko LinuxMint da mu radi flopy da mi pročita i pošalje što mu piše u /etc/fstab/ da to pejstam kod sebe i možda će raditi.
drade

Post Postao/la drade »

Antipa je napisao/la:kad radi u windowsu sve je OK. Kad pokrenem linux s CDa isto tako - Flopy se automatski montira i sve normalno radi. Ali kad se boota s diska ne radi. Da nebude zabune - My computer u linuxu prikazuje sve particije i flopy ( ne i USB), ali kad kliknem na njega pojavi se "unable to mount location" . zanima me ima li netko LinuxMint da mu radi flopy da mi pročita i pošalje što mu piše u /etc/fstab/ da to pejstam kod sebe i možda će raditi.
Pozdrav,

Mozes li postati output komande
mount
When you're a kid and you wanna go "Weee !", but you ain't got drugs yet ... You hold out for your life, hold on to your little GONADS ... and STRIFE.
Antipa

Post Postao/la Antipa »

ovo je output komande mount
/dev/sda6 on / type ext4 (rw)
none on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev)
none on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
none on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw)
none on /sys/kernel/debug type debugfs (rw)
none on /sys/kernel/security type securityfs (rw)
none on /dev type devtmpfs (rw,mode=0755)
none on /dev/pts type devpts (rw,noexec,nosuid,gid=5,mode=0620)
none on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev)
none on /var/run type tmpfs (rw,nosuid,mode=0755)
none on /var/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
none on /lib/init/rw type tmpfs (rw,nosuid,mode=0755)
/dev/sda5 on /media/729E0A479E0A0477 type fuseblk (rw,nosuid,nodev,allow_other,blksize=4096)
binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,noexec,nosuid,nodev)
gvfs-fuse-daemon on /home/vedran/.gvfs type fuse.gvfs-fuse-daemon (rw,nosuid,nodev,user=vedran)
hvala i pozdrav
Antipa

Post Postao/la Antipa »

javljam svma koji su mi nastojali pomoći - odustajem od montiranja floppyja i USBa. hvala vam na pomoći. previše sam prčkao po /etc/fstab tako da mi se sada ni linux nemože podići. neznam kako bih sve promjene vratio na početak. da li postoji nešto kao u windowsu restore point? sada bi me zanimalo kako na najbezbolniji način deinstalirati linux i prebaciti particije u windows. započinjem novu temu
Kako deinstalirati Linux, ako je instaliran paralelno s windowsima?

jer vidim da niti to nije jednostavno budući da mi program Gparted ne prikazuje sve particije kao dosada, nego samo jednu jedinu -cijeli hard disk, pa ako to formatiram odoše i windowsi.
tini

Post Postao/la tini »

imas tri opcije:
1.) dignuti live cd neke distre i popraviti sto si do sada napravio (/etc/fstab)
2.) nanovo instalirati linux na postojece linux particije
3.) u windowsima Control Panel->Administrative Tools->Computer Management->Disk management formatirati linux particije i nastaviti koristiti samo windowse

ako si se odlucio za jednu od prve dvije - javi da te uputimo ;)
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

floppy, CD i USB stickovi se NE mountaju putem fstaba nego preko HAL-a i udev-a jer su to dinamički montirani uređaji, odnosno Linux ih mora automatski montirati prilikom uštekavanja, ištekavanja. Za tu svrhu i postoje HAL i udev podsustavi ;)
devil

Post Postao/la devil »

da bi mountal nekaj ko user moras imat hal instaliran i onda pokrenuti file manager sa dblaunch nautilus recimo ako kostis nautilus.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

devil je napisao/la:da bi mountal nekaj ko user moras imat hal instaliran i onda pokrenuti file manager sa dblaunch nautilus recimo ako kostis nautilus.
Da, al nemoj zaboraviti da Ubuntu više nema HAL! Ne znam kaj je sa Mintom....
Odgovori