Debian 13 Trixie, nastavak stare priče

Diskusije usko vezane uz Debian distribuciju.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
rudar
Spol: M

Debian 13 Trixie, nastavak stare priče

Post Postao/la rudar »

Probijam led s ovom temom. Kad već nitko drugi nije, onda ću ja, jer zaslužuje!

Dakle, nova instalacija Debian 13 Trixie na prikladno trinaest godina starom laptopu Lenovo G500, uz KDE Plasma 6.3.

Na tom laptopu sam nekoliko tjedana zadržao AntiX i nije se pokazao nimalo loše, iako je IceWM kao "upravitelj prozorima" (Window manager...) bio neobičan i čak avangardan ovom korisniku koji je navikao na klasična radna okruženja. Složio sam sve kako sam htio i uvjerio se da je stabilan i već karakteristično bogat raznim programima, ali napustio sam ga iz jednog načelnog razloga: nije mi se svidjelo što razvijatelji kroz AntiX promiču političku poruku. Netko će se s tim sadržajem složiti i podržati ga, nečije stajalište bit će posve suprotno, ali čvrsto vjerujem da GNU/Linux kao univerzalni operativni sustav ne treba promicati političke poruke. To je u novoj verziji AntiX-a postalo baš izrazito, pa sam ga zato eliminirao.

Instalirajući Debian izabrao sam uobičajeno Live verziju, želeći ga na brzinu provjeriti prije same instalacije. Primjetno je "teži" s resursima i zahtjevniji nego AntiX, ali stari laptop ga još uvijek dobro nosi. Bilo je sitnih teškoća s nestajanjem ikona, kad sam umjesto zadanih Breeze izabrao i učitao Humanities. O tome je još pisao @Dedoimedo na svojem blogu i ponudio dva rješenja, predlažući čak ručno namještanje svake problematične ikone. Ja sam uspio riješiti problem na puno jednostavniji način: privremeno bih aktivirao Breeze ikone, pa bih se zatim vratio na Humanities. I ikone bi odmah došle na svoje mjesto.

Druga teškoća bila je vezana uz Lucas Chess, program koji se ne nudi u repozitorijima, nego se instalira s vlastite web stranice. Projekt traje godinama, prilagođen je GNU/Linuxu i koristio sam ga jednako uspješno s Debianom, Mintom i Kubuntuom (želi li netko provjeriti za druge popularne distre, link je https://lucaschess.pythonanywhere.com/ ). Preuzeo sam s te stranice novu verziju, ali program se nije mogao pokrenuti (uobičajeni postupak je

Kod: Označi sve

sh ./LucasChess
uz verziju koja se instalira, primjerice

Kod: Označi sve

sh ./LucasChessR2_20c_LINUX.sh
za predzadnju objavljenu verziju. Tada sam preuzeo spomenutu predzadnju verziju i pokušao je nadograditi (ta mogućnost postoji unutar samog programa, jednom kad je već instaliran), ali sve je nestalo. Na to sam se obratio samom autoru i opisao mu problem uz svoj operativni sustav, radno okruženje i verziju samog programa Lucas Chess. Čovjek mi je odgovorio da je instalirao Debian 13 u virtualci i također nije uspio uz Plazmu 6.3, pa mi je savjetovao da umjesto Wayland protokola, koji je zadan u novoj verziji Debiana, prijeđem na stari X11. Poslušao sam ga i potom nije više bilo teškoća, Lucas Chess se s lakoćom nadogradio na zadnju inačicu.

U relativno kratkom razdoblju otkako sam instalirao Debian 13 nisam zapazio nikakvih teškoća, ali ni poboljšanja u odnosu na ranije verzije. Stoga zaključujem da ostaje kao čvrst oslonac, pa prepuštam riječ kritici!
NoMaam

Re: Debian 13 Trixie, nastavak stare priče

Post Postao/la NoMaam »

Ja sam svoju 12-sku(KDE) nadogradio na 13-sku(KDE). Kao što si i rekao manje više sve je stabilno. Malo "Wine" zeza ali uglavnom radi kao i prijašnja verzija.
Izbornik postavki je "izmješan" :-D naspram stare verzije ali se brzo snađem.

Iskreno trenutno ne vidim neku razliku Wayland-X. Na drugom disku imam Kubuntu koji je nadograđen s 24.04 na 25.04 i također je sve stabilno.
Uglavnom koristim Kubuntu ali nema neke velike razlike između Kubuntu-Debian(kde).

Na laptopu držim do daljnjeg Kubuntu 24.04. Prede ko maca :-D

Pozz
Ok i što sad?
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Nemam pozitivno iskustvo nadogradnje s 12 na 13. Na poslu imamo stari MSGW (Asusova H81 ploča, 4 GB DDR3 RAM-a, 64 GB SSD) kojeg koristimo za testiranje POS opreme. Na tom kompu je prvo bio Arch + Xfce i godinama je radio uredno bez ikakvih problema. Kad je izašao Debian 12 odlučio sam staviti to umjesto Archa, nisam želio da jednog dana Arch se poremeti (iako nije niti jednom u nekoliko godina, a nadograđivan je gotovo svakodnevno). Debian je radio odlično (također sam odabrao Xfce DE), sve do nadogradnje na 13-icu.
U sources.lists datoteci promijenio sam riječ bookworm u stable u samom početku korištenja Debiana 12, sve su nadogradnje radile bez problema. Izlaskom Debiana 13, stable je dobio štošta novog i rekoh idem to nadogradit pa da imamo 13-ku. Ali, ovaj put se broj 13 pokazao u pravom svjetlu; nakon završene nadogradnje koja je potrajala, napravio sam reboot i od tada više nije radio NetworkManager (ma što probao nije radio, niti sam uspio iz terminala podići ethernet adapter iako se uredno izlistavao) i nestao je zenity o kojemu ovise skoro pa sve moje skripte koje smo koristili za testiranje opreme.
Nakon 2 dana petljanja po Debianu, vratio sam Arch ali ovaj put s KDE-om. Kolege oduševljene. Ja sretan. :-D
Arch Linux Install Script (BIG update, BETA verzija)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
rudar

Post Postao/la rudar »

Nedavno sam pročitao da su slažući Debian 13 izbacili gotovo 15 posto paketa iz prethodne stabilne verzije. To je vrlo odgovoran korak i može izazvati razne nevolje. Upozorili su korisnike na to, ali odluku nisu mijenjali.

Jučer sam pak na Distrowatch vidio izljeve ogorčenja jednog korisnika koji nije mogao naći drivere za novu grafičku, čak niti kroz Backports, a tvrdi da nekoliko drugih distri ima njemu potrebne drivere, pa zato nakon više godina mora napustiti Debian.

Osobno me i dalje veseli što "pripadam" svijetu Debiana, iako moram priznati, poput @NoMaama, da me Kubuntu baš dobro služi. Igrom slučaja imam na raspolaganju tri desktopa, jedan Mini PC i dva laptopa, na njima su Debian, Kubuntu i Linux Mint, a najviše koristim Kubuntu. Tri ili već četiri godine, prvo 20.04 LTS, pa 24.04 LTS. Prihvatio sam @Dedovu preporuku iz jedne stare recenzije i baš je dobro ispalo.

Teško mi je zapravo i razlikovati Kubuntu od Debiana s Plasmom, osim po repozitorijima. Iz načelnih razloga, istina, dao bih uvijek prednost Debianu jer iza njega ne stoji tvrtka nego široka zajednica, ali u praksi razliku ne vidim. Sad zaključujem uz napomenu da sam nadogradio Debian 12 na Debian 13 na isti način koji spominje @Cooleech: prvo obnovio sve što se moglo unutar Debian 12, a zatim promijenio repozitorije s Bookworm na Stable, pokrenuo total-upgrade i pričekao desetak minuta na rezultate. Nemam prigovora, no možda sam malo više očekivao.
Spider

Post Postao/la Spider »

Meni je upgrade na 2 stroja prošao normalno. Doduše nisam koristio total-upgrade.

Prvo sam napravio update pa upgrade te full-upgrade, maknuo a autoremove što je trebalo promijenio iz bookworma u trixie te update pa full-upgrade, reboot i to je to.

Proxmox me jedino zezao. Tamo mi se izgubio boot ali riješio sam i to.
rudar

Post Postao/la rudar »

Full-upgrade, da. Krivo sam se prethodno izrazio, isprika.
Odgovori