Dakle, nova instalacija Debian 13 Trixie na prikladno trinaest godina starom laptopu Lenovo G500, uz KDE Plasma 6.3.
Na tom laptopu sam nekoliko tjedana zadržao AntiX i nije se pokazao nimalo loše, iako je IceWM kao "upravitelj prozorima" (Window manager...) bio neobičan i čak avangardan ovom korisniku koji je navikao na klasična radna okruženja. Složio sam sve kako sam htio i uvjerio se da je stabilan i već karakteristično bogat raznim programima, ali napustio sam ga iz jednog načelnog razloga: nije mi se svidjelo što razvijatelji kroz AntiX promiču političku poruku. Netko će se s tim sadržajem složiti i podržati ga, nečije stajalište bit će posve suprotno, ali čvrsto vjerujem da GNU/Linux kao univerzalni operativni sustav ne treba promicati političke poruke. To je u novoj verziji AntiX-a postalo baš izrazito, pa sam ga zato eliminirao.
Instalirajući Debian izabrao sam uobičajeno Live verziju, želeći ga na brzinu provjeriti prije same instalacije. Primjetno je "teži" s resursima i zahtjevniji nego AntiX, ali stari laptop ga još uvijek dobro nosi. Bilo je sitnih teškoća s nestajanjem ikona, kad sam umjesto zadanih Breeze izabrao i učitao Humanities. O tome je još pisao @Dedoimedo na svojem blogu i ponudio dva rješenja, predlažući čak ručno namještanje svake problematične ikone. Ja sam uspio riješiti problem na puno jednostavniji način: privremeno bih aktivirao Breeze ikone, pa bih se zatim vratio na Humanities. I ikone bi odmah došle na svoje mjesto.
Druga teškoća bila je vezana uz Lucas Chess, program koji se ne nudi u repozitorijima, nego se instalira s vlastite web stranice. Projekt traje godinama, prilagođen je GNU/Linuxu i koristio sam ga jednako uspješno s Debianom, Mintom i Kubuntuom (želi li netko provjeriti za druge popularne distre, link je https://lucaschess.pythonanywhere.com/ ). Preuzeo sam s te stranice novu verziju, ali program se nije mogao pokrenuti (uobičajeni postupak je
Kod: Označi sve
sh ./LucasChess
Kod: Označi sve
sh ./LucasChessR2_20c_LINUX.sh
U relativno kratkom razdoblju otkako sam instalirao Debian 13 nisam zapazio nikakvih teškoća, ali ni poboljšanja u odnosu na ranije verzije. Stoga zaključujem da ostaje kao čvrst oslonac, pa prepuštam riječ kritici!