Život nakon Desetke - konzultacije :D

Igranje pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
Yorkin
Spol: M

Život nakon Desetke - konzultacije :D

Post Postao/la Yorkin »

Dvoje mojih najstarijih nećaka su (okorjeli) gejmeri i jako ih muči što će biti sa životom nakon 14.10.2025., kada Desetki prestaje podrška. Na 11 ne bi išli jer, po njima, 11 je još veći špijun od Desetke, a i morali bi nadograditi kompove. Radije bi te pare uštedjeli za maturalce iduće ljeto pa su me pitali za savjet: koju Linux distru uzeti? Imaju nešto osnovnog iskustva s Linuxom, moj stari laptop sa XFCE-om i MX Linuxom im nije stran.

Nakon kopanja po netu, nekako mi se izbor sveo na četiri mogućnosti: Ubuntu, Zorin (jer je "najprozorskiji"), te Nobara (gaming spin-off Fedore) i Pop!_OS (ubuntoid). Za ova dva posljednja tvrde da imaju dosta dobru podršku za NVidiu, ali nisam s njima nikad radio. Oba kompa imaju AMD Ryzen 5 3600 i NVIDIA GTX 1660 u svojoj konfiguraciji, za ostalo nisam siguran.

Ono kaj me još muči je da jedan komp ima dva SSD-a (120 i 240 GB) i jedan HDD (1 TB). Kako raspodijeliti "mounting" točke? Na ovom drugom sa jednim SSD-om, SSD bude /root, a HDD /home. A treća točka? :D

Kaj se igara tiče, uglavnom igraju naslove od 2021. i ranije. Kaj vi mislite o svemu ovome?
In their respective beginnings, Linux, Olympics and Esperanto had one thing in common - good will.
Cooleech
Moderator

Re: Život nakon Desetke - konzultacije :D

Post Postao/la Cooleech »

Distre:
Ubuntu - ni u ludilu
Zorin - meh
Noobara - nikad koristio ali je hvaljena distra
Pop!_OS (kao i Zorin) - meh
Linux Mint - vjerojatno najpopularniji i najbolji izbor za početnika.

Diskovi:
najmanji /
srednji /home
najveći /data

Na ovu /data particiju tj. disk trpaš sve i svašta.

Moja 2.5 euro-centa.
Arch Linux Install Script (BIG update, BETA verzija)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Mrzli ti je sve napisao i objasnio :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: dio kolekcije

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
rudar

Post Postao/la rudar »

Ne bih bio toliko kategoričan u preporuci distri. Svatko od nas može ponuditi više argumenata u prilog svoje omiljene distre.

Konkretno, Linux Mint s Mate radnim okruženjem ne može preimenovati odjednom više fajlova u istom folderu. Htio sam tako preimenovati stotinu fotografija u obične brojeve od jedan do stotinu, pa nisam nikako uspijevao. Tek sam na nekom forumu pročitao da Mate ima bug koji razvijatelji nisu ispravili. Onda sam taj folder prenio na drugo računalo na kojem je instaliran Kubuntu i postigao sam što sam htio smjesta. Možda ste mislili na LM s Cinnamonom kao radnim okruženjem, pa s njime mojeg navedenog problema ne bi bilo, no vjerojatno bi se javio neki drugi.

Moja je preporuka da korisnik sam isproba više distri i izabere što želi. Sad postoji program Ventoy kojim se nekoliko distri lako može snimiti na isti butabilni USB stick i još lakše potom pokrenuti u live načinu rada. Osobno iskustvo je najvažnije.
Yorkin

Post Postao/la Yorkin »

S obzirom na "bezbroj" distribucija koje danas postoje i još bezbrojnija individualna iskustva, malo kategoričnosti i tuđih argumenata nije na odmet. Isprobati više distribucija - to je problem, koje? Međutim, mogao bih ispasti sitničav. Nema čak ni potrebe odmah za multi-bootom, može čovjek otići na distrosea točka com i vidjeti kako koje distribucije izgledaju, onako na prvu ruku.

Ali skrećem s teme sad.

S obzirom da ima još vremena, pretpostavljam da ću iskombinirati da ovi moji gejmeri isprobaju Pop, Noobaru i eventualno Zorin. A možda i još koju distribuciju, ako ju otkrijem. Na kraju krajeva, svaka distra se može prekrojiti uzduž i poprijeko. Nećkam se jer ovaj put radim to za nekog drugog, a ne za sebe, ehehehe.

Hvala za savjet oko "mount" točaka. :D
In their respective beginnings, Linux, Olympics and Esperanto had one thing in common - good will.
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Yorkin je napisao/la: 17 ruj 2025, 16:55S obzirom da ima još vremena, pretpostavljam da ću iskombinirati da ovi moji gejmeri isprobaju Pop, Noobaru i eventualno Zorin. A možda i još koju distribuciju, ako ju otkrijem.
Pogledaj https://bazzite.gg
Yorkin je napisao/la: 17 ruj 2025, 16:55 Hvala za savjet oko "mount" točaka. :D
I drugi put. :-D
Arch Linux Install Script (BIG update, BETA verzija)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
Odgovori