Imam instaliran Hardya na jednu particiju još od samih početaka mojeg bavljenja Linuxom.
Na drugim particijama Fedora.Jedna GNOME, jedna KDE.
Problem mi je što mi je sistemski sat na Ubuntuu podešen na dva sata unaprijed. I ako ga namjestim, sve druge distre će mi pokazivati krivo vrijeme.
Uglavnom koristim Fedoru, ali za neke zahtjevnije stvari često se vratim na Hardya.
I tako, svakih nekoliko dana štelam vrijeme.
Jel zna netko kako mogu podesiti taj sat na Ubuntuu da se poklopi sa svim drugim OS-ovima? Nije neki ogroman problem, ali zna iritirati na duge staze ...
[RJEŠENO] Više distri na hardu i točno vrijeme
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
- Suko
- Site Admin
- Spol: M
[RJEŠENO] Više distri na hardu i točno vrijeme
Zadnja izmjena: Suko, dana/u 11 srp 2009, 22:51, ukupno mijenjano 2 puta.
Re: Više distri na hardu i njihovo viđenje točnog vremena
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
- Suko
- Site Admin
Nisam ja hardcore korisnik.zole052 je napisao/la:Za kakve zahtjevnije stvari se vratis na hardya? Cisto sam znatizeljan
Meni je zahtjevna stvar npr. obrada videa s ljetovanja. Kodeci mi općenito bolje rade na Hardyu. Zašto, pojma nemam. Pa to uključuje i gledanje filmova, kad Fedora odluči da će joj nakon današnjeg updatea video štucati. Sigurno bi se to dalo nekako srediti, ali nije mi to sada jako važno. U 90% skučajeva kodeci rade dobro i na Fedori.
Pa, onda Virtualbox. Na Ubuntuu mi je tako fino posložen XP, a lijen sam ga složiti tako fino i na Fedori.
Pa, ne znam, neki fileovi su mi ostali na Ubuntuu...
Da ne filozofiram, Hardy je tu jer mi treba stabilni sustav u kojeg se mogu 100% pouzdati. Uglavnom ga ne koristim, ali volim znati da je tu.
Isto kao što neki vole imati XP za svaki slučaj instaliran.
- 4ndY
- Moderator
- Kontakt:
Uglavnom, tvoj problem je u "UTC" vremenu (Coordinated Universal Time).
Ako si primjetio, Fedora te prilikom instalacije pita želiš li koristiti UTC vrijeme na glavnom satu (sistemsko vrijeme, ono koje se sprema u BIOS) ili želiš koristiti lokalno vrijeme (ono koje ti vidiš) na glavnom satu.
E sad, praksa je sljedeća:
- najbolje je koristiti UTC vrijeme, jer to je standard, a OS ti po lokalnim postavkama izračuna koliko treba sati dodati ili oduzeti (u što se ubacuje i ono ljetno računanje vremena)
- MEĐUTIM, naši dragi Windowsi koriste lokalno vrijeme - koliko staviš "vuru" u Windowsima na toliko on stavi sistemsko vrijeme. U tom slučaju je jedina mogućnost stavii i Fedoru na lokalno vrijeme, tako da i Windowsi i Fedora koriste isto vrijeme i pokazuju isto vrijeme.
Sad ne znam kakva je stvar s Ubuntuom prilikom instalacije (da li isto možeš birati UTC vrijeme ili ne), no da bi riješio svoj problem moraš staviti u svim OS-ovima da koriste lokalno vrijeme ili UTC, na tebi je da odlučiš kad nemaš Windowse da odluče umjesto tebe.
U Fedori tu postavku promijeniš na Administration > Date & Time > Time Zone > System clock use UTC.
kava
btw možeš shareat iste WinXP u VirtualBoxu između svih sustava... barem mi je to logično kad VBox koristi image virtualnog sustava.
Ako si primjetio, Fedora te prilikom instalacije pita želiš li koristiti UTC vrijeme na glavnom satu (sistemsko vrijeme, ono koje se sprema u BIOS) ili želiš koristiti lokalno vrijeme (ono koje ti vidiš) na glavnom satu.
E sad, praksa je sljedeća:
- najbolje je koristiti UTC vrijeme, jer to je standard, a OS ti po lokalnim postavkama izračuna koliko treba sati dodati ili oduzeti (u što se ubacuje i ono ljetno računanje vremena)
- MEĐUTIM, naši dragi Windowsi koriste lokalno vrijeme - koliko staviš "vuru" u Windowsima na toliko on stavi sistemsko vrijeme. U tom slučaju je jedina mogućnost stavii i Fedoru na lokalno vrijeme, tako da i Windowsi i Fedora koriste isto vrijeme i pokazuju isto vrijeme.
Sad ne znam kakva je stvar s Ubuntuom prilikom instalacije (da li isto možeš birati UTC vrijeme ili ne), no da bi riješio svoj problem moraš staviti u svim OS-ovima da koriste lokalno vrijeme ili UTC, na tebi je da odlučiš kad nemaš Windowse da odluče umjesto tebe.
U Fedori tu postavku promijeniš na Administration > Date & Time > Time Zone > System clock use UTC.
kava
btw možeš shareat iste WinXP u VirtualBoxu između svih sustava... barem mi je to logično kad VBox koristi image virtualnog sustava.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Ako se odlucis da neces utc onda probaj u ubuntu podesiti Time Zone na prvu ( na debianu je to: Africa/Abidjan pa predpostavljam da je tako i u ubiju).
"Ništa nije sveto, sve je bruto i neto, sve je zabava ..."
- Suko
- Site Admin
Aha! Shvatio sam gdje griješim.
Greška je što sam na Fedori prilikom instalacije odabrao da ne koristi UTC.
Ubuntu nema tu opciju, pa valjda koristi UTC standardno.
Sad je sve OK.
Sva tri sata pokazuju isto.
Inače, nisam znao da Virtualbox može koristiti iste virtualne diskove.
To je isto dobar savjet.
Thanks!
Što se mene tiče, može lock.
Problem rješen.
Greška je što sam na Fedori prilikom instalacije odabrao da ne koristi UTC.
Ubuntu nema tu opciju, pa valjda koristi UTC standardno.
Sad je sve OK.
Sva tri sata pokazuju isto.
Inače, nisam znao da Virtualbox može koristiti iste virtualne diskove.
To je isto dobar savjet.
Thanks!
Što se mene tiče, može lock.
Problem rješen.