TOP TEMA: Ubuntu vijesti

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

JH-IM
Spol: M

Re: TOP TEMA: Ubuntu vijesti

Post Postao/la JH-IM »

http://phoronix.com/scan.php?page=news_ ... and-GUADEC
At GUADEC the Ubuntu developers along with upstream GNOME developers were able to figure out more about what their default plans are. This also includes moving the window controls back to the right of the window, rather than the left as it's been the past few years on Ubuntu with Unity. Didier commented, "Also, the default session will have our Ambiance GTK theme (including Shell), icon theme and ubuntu font by default. Applications control buttons will be …drum rolls… on the right1, with a minimize, maximize and close buttons! This vision is more compatible with having a dock always visible by default, while following more closely GNOME design for button placement. We want to keep those behavior changes like nautilus showing icons on the desktop as minimal as possible, and we are working upstream discussing all this, porting some of the changes and benefits discussed in the Unity experience back to GNOME when desired."

The Ubuntu changes will also be implemented as a GNOME Shell mode so users can switch to another session if preferring a more "upstream" or "stock" experience.

In regards to Wayland by default, the Canonical developer commented, "Oh, one last thing… we are going to switch over Wayland by default on 17.10. The Xorg session will still be available alongside. This enables us to get some good set of feedback to be ready and make our final decision for our next LTS, 18.04."
Ubuntu 17.10 će uključivati Ambiance GTK i Shell temu, Ubuntu fontove i ikone kao i prozore sa kontrolama na desnoj strani umjesto na lijevoj strani kao na Unityju, također po defaultu će biti dodani minimize i maximize buttons. Promjene će biti implementirane u Gnome Shell tako da tko želi čisti upstream Gnome moći će ga lako dobiti. Razni features sa Unityja su u procesu dogovora sa Gnome developerima kako ih implementirati u Gnome.

Wayland će biti default na Ubuntuu 17.10 sa X.orgom kao opcijom uz Wayland, to će biti testni period da na osnovi iskustava korisnika se donese konačna odluka za 18.04 LTS da li će imati Wayland kao default ili ne.

Dobro je da će imati uobičajeni Ubuntu izgled, nadam se da će i zamijeniti launcher button za onaj sa Ubuntu logom.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

http://phoronix.com/scan.php?page=news_ ... 6.04.3-LTS
But at the same time this also means temporarily the AMDGPU-PRO stack is broken for Ubuntu Xenial users who upgrade to this new stack... Hopefully AMD will be out soon with an updated AMDGPU-PRO hybrid driver that properly supports the newer kernel, etc. This then spells good news too for users running Ubuntu 17.04 that want to run AMDGPU-PRO for Vega support, HDMI/DP audio, and more via its DC/DAL display code being part of the hybrid driver's DKMS module.
Izašao je Ubuntu 16.04.3 LTS sa 17.04 hardware enablement stackom.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

https://insights.ubuntu.com/2017/08/03/ ... apd-recap/

Novosti i planovi u vezi sa snap paketima.
iStop

Post Postao/la iStop »

iStop je napisao/la:Meni je, naime, sve ove godine koliko sam na linuxu Ubuntu Gnome uvijek radio bez ikakvih problema, a (...) zadnjih dvadesetak dana, najednom su mi se počele javljati nekakve poruke o greškama (...), što mi se nikada nije događalo na ovom pc-u a imam ga već 5-6 godina upravo s Ubuntu Gnomeom. I da ne duljim, prešao sam na Fedoru (Gnome 3, naravno) i ponovo sve savršeno radi (inastalacija čak lakša nego na Ubuntu), ne traže nikakve dodatne drajvere niti išta drugo. (...) Uglavnom, između Ubuntua i Gnomea 3, biram vanila Gnome 3.
Vrag mi nije dao mira i instalirao sam si (prvo maknuo Fedoru) Ubuntu 16.04.3 LTS (dakle, s Unityem) na taj isti kompjutor i evo već treći dan sve radi k'o zmaj, bez greške. Pa sam htio pitati, gdje je taj pepeo da se pospem s njim? :)
Dok radi, ne diraj!
(If it ain't broken, don't fix it)
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

iStop je napisao/la:
iStop je napisao/la:Meni je, naime, sve ove godine koliko sam na linuxu Ubuntu Gnome uvijek radio bez ikakvih problema, a (...) zadnjih dvadesetak dana, najednom su mi se počele javljati nekakve poruke o greškama ... :)
Poruke o greškama? Možda ti je računalo javilo nešto u smislu: "Ima puno grešaka dok učitavam s diska, molim te pregledaj particiju s fsck. Please!"
Poruke su dobra stvar. I logovi također.
iStop

Post Postao/la iStop »

jurastublic je napisao/la:Poruke su dobra stvar. I logovi također.
:thmb-up
Dok radi, ne diraj!
blast beat

Post Postao/la blast beat »

iStop je napisao/la:....I da ne duljim, prešao sam na Fedoru (Gnome 3, naravno) i ponovo sve savršeno radi (inastalacija čak lakša nego na Ubuntu), ne traže nikakve dodatne drajvere niti išta drugo.....
Ček, Fedorina instalacija je lakša? :-D Vala po meni jedna od najkompliciranijih instalacija poslednjih par godina, ovaj instaler od pre par godina što su uveli je čist promašaj.
iStop

Post Postao/la iStop »

blast beat je napisao/la: Ček, Fedorina instalacija je lakša? :-D Vala po meni jedna od najkompliciranijih instalacija poslednjih par godina, ovaj instaler od pre par godina što su uveli je čist promašaj.
Ja ne znam kako je tebi tako komplicirana... Možda si je sam sebi otežao?

Ja sam ubacio dvd s Fedorom i cijelo vrijeme stiskao "next", i za upola manje vremena nego što mi treba za Ubuntu Gnome ili Xubuntu – imao s Fedoru na kompjutoru. Naravno, tamo gdje treba upisao sam nick, zaporke itd. Vjerujem da bi to mogao odraditi i netko tko je tek prije dan-dva sjeo za komjutor.

I RPM Fusion sam instalirao u svega nekoliko sekundi, izravno iz Firefoxa, baš kako piše (link: https://rpmfusion.org/Configuration) na njihovim stranicama:
"Once you clicked on above link Firefox will ask you how to Open the file. Here you can simply use the default and open the file with the default application Package Installer. Then Firefox will call Package Kit, which asks Do you want to install this file ?. Click OK to begin install;"

Dakle, samo treba slijediti ono što piše. Mislim da to uopće nije teško. Ili?

Lijep pozdrav
Dok radi, ne diraj!
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

http://news.softpedia.com/news/canonica ... 7425.shtml