GNOME koristi Elliot, KDE koristi Tyrell... sve jasnoshrike je napisao/la: Problem je u tome što je gnome antiteza KDE. KDE daje da prčkaš po svemu, no gnome nema ni bazine stvari koje bi trebao imati tako i tako jer su, ako se dobro sjećam, proglašene hakerskim featurima (tipa minimize, to koriste samo hakeri).
TOP TEMA: Ubuntu fan club
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: TOP TEMA: Ubuntu fan club
Da ja tako mislim o Gnomeu, ja ga nikada u životu ne bih upotrijebio. Ako te Gnome toliko smeta, odluči se za neki drugi DE.JH-IM je napisao/la: Promašio si poantu, svaki desktop mora imati neke sane defaults da bude upotrebljiv, intuitivan i pregledan out of the box, Windowsi to imaju, KDE to ima, Gnome to nema,
Dakle, ljudi koji stvaraju Gnome, a još više oni koji ga koriste, su idioti, neznalice, slijepi kod zdravih očiju itd.?JH-IM je napisao/la: vanilla Gnome je neintuitivan, nepregledan i ergonomija mu je nikakva.
Ne vidim u čemu je problem. Evo, odeš recimo na omgubuntu i već na prvoj stranici:JH-IM je napisao/la: Ako je već takav onda bi barem trebao biti podesiv prema željama ali ni toga nema kod Gnomea bez hrpe extensiona i upotrebe dconf-editora.
http://www.omgubuntu.co.uk/2017/04/easi ... ome-layout
http://www.omgubuntu.co.uk/2017/04/syst ... eme-ubuntu
http://www.omgubuntu.co.uk/2017/04/orga ... categories
Zadnja izmjena: iStop, dana/u 28 tra 2017, 16:54, ukupno mijenjano 1 put.
Dok radi, ne diraj!
(If it ain't broken, don't fix it)
Slažem se.shrike je napisao/la: Problem je u tome što je gnome antiteza KDE. KDE daje da prčkaš po svemu, no gnome nema ni bazine stvari koje bi trebao imati tako i tako jer su, ako se dobro sjećam, proglašene hakerskim featurima (tipa minimize, to koriste samo hakeri).
Ali ljudi su odabrali svoj smjer i drže se toga. I imaju milijune zadovoljnih korisnika.
Nisu kao KDE koji se pokušava dopasti baš svima.
Dok radi, ne diraj!
Radi takvoga stava Linux desktop je danas u stanju kakvom jest, ljudi radije promijene distribuciju ili desktop environment nego da pokušaju utjecati na poboljšavanje istih.iStop je napisao/la: Da ja tako mislim o Gnomeu, ja ga nikada u životu ne bih upotrijebio. Ako te Gnome toliko smeta, odluči se za neki drugi DE.
Tko god je odgovoran za koncept Gnomea 3 je definitivno idiot, profesionalni UI dizajner ne bi nikada napravio nešto kao Gnome 3. Korisnici upotrebljavaju što misle da im je dobro, što se mene tiče mogu i konzolu i Lynx. Upravo "vrhunski" UI dizajn Gnomea 3 je pokrenuo lavinu migracija na razne druge desktope, forkove i ostalo. Otkada je izašao Gnome 3 sam Gnome je izgubio gomilu korisnika, a nekada je bio 1:1 desktop sa KDEom i njih dvoje su većinom vladali Linux desktopom. Danas imamo mnoštvo desktop environmenta najviše zbog Gnomea 3 i KDEa 4+ kada je KDEu počela padati kvaliteta. Sam Gnome 3 je na kraju ispao kontradiktoran njihovim vlastitim idejama o desktopu.Dakle, ljudi koji stvaraju Gnome, a još više oni koji ga koriste, su idioti, neznalice, slijepi kod zdravih očiju itd.?
Fail. Malo bi desktop za početnike, malo za napredne i onda malo za ove srednje, na kraju su dobili desktop kojega velika većina naprednih i srednjih korisnika smatra promašenim i nefunkcionalnim bez hrpe extensiona i tweakova. Reakcija početnika na Gnome 3 je zbunjenost i strah od Linuxa kao pretjerano apstraktnog i zbunjujuće kompleksnog. Unity i KDE ljudi bi pohvatali u pola sata kada bi im pokazao, sve je dostupno vrlo brzo i lako je vidljivo, Gnome 3 im je bio krajnje zbunjujući i trebalo im je puno vremena da se naviknu, većina je poslije brzo odustala od njega i prešla na neki drugi desktop. Toliko im je dobar koncept da su bili prisiljeni uvesti flashback session da bi podsjećao na Gnome 2.Design a self-teaching interface for beginners, and an efficient interface for advanced users,
but optimize for intermediates
Fail. Gnome 3 shell zahtijeva najviše pozornosti, rada mišem i najveći broj klikova od bilo kojega desktopa. Previše se unosi u lice korisnicima.Less is More
- Reduce Visual, Memory, Intellectual, and Motor work (and complexity)
Fail. Boldano-mislio sam i prije da su Gnome 3 shell osmislili diletanti koji nemaju veze sa dizajnom, ali nakon ovoga imam nesumnjivu potvrdu, quality isnt job oneDelight the user
• Better default experience, more consistency, more fun!
• Coherence leads to comfort
◦ Incoherence - inconsistency - confusion - discomfort ➤ judgements of
incompetence
• Promote a brand identity
• Be aesthetically pleasing
• "Quality isn't job one. Being totally fucking amazing is job one." gapingvoid.com
• Provide a consistent experience for all users so that knowledge may be shared and
expectations may be stable and deterministic
• Provide a few isolated but highly expressive places for personalization
Mogao bi nastaviti secirati taj Gnome dokument, ali ovo je sasvim dovoljno.
Ja nigdje nisam rekao da se Gnome ne može podesiti nego da je podešavanje skriveno na nekoliko mjesta koja nisu poznata prosječnom korisniku koji nema naviku puno istraživati, pogotovo novom korisniku Linuxa koji ne zna ni da Tweak Tool i dconf-editor i postoje i čemu služe. To nije niti malo user friendly i doprinosi lošem out of the box iskustvu korisnika sa Gnome 3 shellom, a njihov dokument spominje kako treba oduševiti korisnika, sa čime ga to planiraju oduševiti? Prevelikim buttonima na Adwaita temi i nepotrebnom gomilom animacija? Beskrajnim kruženjem miša po desktopu i tray ikonama skrivenim u donjem lijevom panelu? Launcherom koji previše smanjuje ikone kada ih ima puno? Stvari za pohvalu.Ne vidim u čemu je problem. Evo, odeš recimo na omgubuntu i već na prvoj stranici:
http://www.omgubuntu.co.uk/2017/04/easi ... ome-layout
http://www.omgubuntu.co.uk/2017/04/syst ... eme-ubuntu
http://www.omgubuntu.co.uk/2017/04/orga ... categories
KDE nije promijenio UI paradigmu otkada postoji.iStop je napisao/la:
Nisu kao KDE koji se pokušava dopasti baš svima.
Od ovih priča sam odlučio staviti LXDE. Sasvim Ok radi. Lagan, konfigurabilan nenametljiv.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- blast beat
- Spol: M
E to je i problem. Što ti na GNOME-u treba mnogo više vremena i živaca da bi odradio neke najjednostavnije stvari. Pogledaj npr. Mint u XFCE, Cinnamon ili MATE verziji. Sve logično, na svom mestu, da postaviš početnika za komp da se snađe za par minuta. Ja na GNOME-u ne mogu da spustim prozor, nemam tray, džinovski razmak među ikonicama u nautilusu koji ne mogu promeniti, itd... Previše primaš k srcu kritiku. Niko od nas ovde ne kritikuje GNOME jer ga mrzi, naprotiv, svi smo ga mi manje ili više koristili u verziji 2. Ovo što sada rade utiče na nas kao krajnje korisnike, posebno od kada se najpopularniji distro odlučio da ga uzme kao default okruženje.iStop je napisao/la:A možda ih to uopće ni ne zanima? Možda Linux koriste da odrade konkretan posao ili pogledaju neki film, a ne za glancanje ikonica? Uostalom, da žele podešavati sve i svašta, vjerojatno bi se u startu odlučili za KDE.JH-IM je napisao/la:puno ljudi ne zna što im sve treba za to, ni što su extensions, ni gdje se podešavaju, ni što je dconf-editor.
GNOME3 je napravljen od strane Red Hata da bi svojim poslovnim klijentima pružili DE sa što manjim troškovima održavanja. Kako inače objasniti da za opcije uređivanja DE-a trebaš aplikaciju treće strane. To nema smisla. Daj im samo minimalno, a tko hoće više, neka si instalira i tako im je najjeftinije. Miču sav code i sve opcije samo da je njima jeftinije usluživati svoje klijente.
Desni klik na desktop ili na Nautilus ne daje opciju 'Create new document', u Nautilusu nema 'detail view' i ne možeš kliknuti na prazan prosto da npr. odselektiraš već selektirani file, itd itb
Uređivanje menija na KDE-u je intuitivno. Desni klik na desktop, create new menu, odvuci ga gore dolje, lijevo, desno, na drugi monitor. Na drugom monitoru na meniju u task manageru mogu prikazivati prozore samo s tog monitora, mogu odrediti u KWinu da se određeni program tj. njegov prozor otvara u točno određenom dijelu ekrana itd itb.
GNOME me otjerao na KDE, bugovit KDE, ali i dalje puno bolji od svaki dan sve više okljaštrenijeg GNOME-a. I te priče da je KDE težak i gladan resursa. 400MB u praznom hodu. Iako to uopće nije bitno, jer OS nije sam sebi svrha.
*I što je najbolje, zapravo slušaju korisnike. Npr. implementirali su moju ideju editiranja menija u Kickoffu u verziji 5.9
https://forum.kde.org/viewtopic.php?f=17&t=131914
Desni klik na desktop ili na Nautilus ne daje opciju 'Create new document', u Nautilusu nema 'detail view' i ne možeš kliknuti na prazan prosto da npr. odselektiraš već selektirani file, itd itb
Uređivanje menija na KDE-u je intuitivno. Desni klik na desktop, create new menu, odvuci ga gore dolje, lijevo, desno, na drugi monitor. Na drugom monitoru na meniju u task manageru mogu prikazivati prozore samo s tog monitora, mogu odrediti u KWinu da se određeni program tj. njegov prozor otvara u točno određenom dijelu ekrana itd itb.
GNOME me otjerao na KDE, bugovit KDE, ali i dalje puno bolji od svaki dan sve više okljaštrenijeg GNOME-a. I te priče da je KDE težak i gladan resursa. 400MB u praznom hodu. Iako to uopće nije bitno, jer OS nije sam sebi svrha.
*I što je najbolje, zapravo slušaju korisnike. Npr. implementirali su moju ideju editiranja menija u Kickoffu u verziji 5.9
https://forum.kde.org/viewtopic.php?f=17&t=131914
bome je kubuntu KDE dosta bugovit. debianov je puno ispoliraniji ali i dosta stariji.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Meni je na Gnome 3 sve logično a drugi DE samo nepotrebno kompliciraju. Malo karikiram, ali ako mogu uraditi neku stvar na jedan način, dva dodatna načina da se to isto uradi, samo smetaju.blast beat je napisao/la: E to je i problem. Što ti na GNOME-u treba mnogo više vremena i živaca da bi odradio neke najjednostavnije stvari. Pogledaj npr. Mint u XFCE, Cinnamon ili MATE verziji. Sve logično, na svom mestu, da postaviš početnika za komp da se snađe za par minuta.
Međutim, Gnome 3 treba ostati Gnome 3 a ne biti KDE 2 ili Cinnamon 2 ili već što.
Pa je li to doista toliko bitno, npr. za pisanje dopisa, uređivanje fotografije, izradu neke sheme ili obradu nekog videa?blast beat je napisao/la: Ja na GNOME-u ne mogu da spustim prozor, nemam tray, džinovski razmak među ikonicama u nautilusu koji ne mogu promeniti, itd...
Istina, ali jesam li ja (i milijuni drugih ljudi) idiot zbog toga što koristim Gnome 3? Po ovome što piše ovdje na forumu, ispada da jesmo.blast beat je napisao/la:Previše primaš k srcu kritiku.
Zar se ne može jednostavno dopustiti mogućnost da nekome savršeno odgovara minimalistički, poslovno usmjereni pristup Gnomea 3 i da mu je, na primjer, posve nebitno koje je boje mačka sve dok je ona najbolji lovac miševa u cijelom gradu?
Dok radi, ne diraj!