rudar je napisao/la:Koja je uopće svrha tih 'opasnih' naredaba? Linus i društvo u jednom trenutku pomislili da su dovoljno gradili, pa onda odlučili malo rušiti, za promjenu?
Postoji li neko drugo dobro koje ove naredbe donose? Zašto su uopće nastale?
Uzmi na primjer bušilicu. Ona ima puno korisnih primjena. Zamisli da netko tko ne zna ništa o tome, niti želi barem pročitati upute, uzme bušilicu u ruke i ozlijedi se.
Postoji li kakvo dobro koje donose bušilice? Zašto su uopće nastale?
Umjesto bušilice zamijeni bilo koji alat, prijevozno sredstvo, itd.
Baš sam danas testirao ovo sa rm -rf .* i izbriše nevidljive fajlove u trenutnom folderu i onom iznad. Znači, tu ima još nešto! Moram utvrditi detaljnije kaj se zbilo pa da uspijem rekreirati (iako je i ovo potencijalno sranje ako se izvrši baš u /home ili bilo kojem prvom podfolderu. Iako, ne bi nazvao nikakvo taskvo brisanje veoma sigurnim (eventualno bi mogli diskutirati o dd if=/dev/random of=/dev/sda ali sam siguran da profiči i to izvade).
No, nije istina da su zle. Recimo, ja relativno često vrtim ovo: dd if=/dev/sda of=/dev/zero što generira disk load i korisno je kod zamjene diskova, noi čovjek se može zajebat i okrenuti redosljed pa slučajno staviti if=/dev/zero of=/dev/sda što je onda problem (poznati scenarij, zadnjih 15 minuta smejne i "još samo ovu sitnicu da napravim").
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
rudar je napisao/la:Koja je uopće svrha tih 'opasnih' naredaba? Linus i društvo u jednom trenutku pomislili da su dovoljno gradili, pa onda odlučili malo rušiti, za promjenu?
Postoji li neko drugo dobro koje ove naredbe donose? Zašto su uopće nastale?
Uzmi na primjer bušilicu. Ona ima puno korisnih primjena. Zamisli da netko tko ne zna ništa o tome, niti želi barem pročitati upute, uzme bušilicu u ruke i ozlijedi se.
Postoji li kakvo dobro koje donose bušilice? Zašto su uopće nastale?
Umjesto bušilice zamijeni bilo koji alat, prijevozno sredstvo, itd.
Ovo nije dobra analogija. Naravno da je bušilica korisna, kako inače probiti zid? Običnim svrdlom ide jako teško. Mene samo zanima postoji li još neka konkretna primjena ovih naredaba u neke korisne svrhe, osim razmjerno brzog, jednostavnog i temeljitog uništenja podataka (a ponekad i diska).
Misliš to doslovno takve naredbe ili slično nešto?
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
@shrike: Ponovo sam isprobao i meni ne briše onaj folder iznad. Samo u trenutnom i ispod.
@rudar: naredba rm služi za brisanje datoteka i direktorija (s opcijom -r)
shrike je napisao/la:Misliš to doslovno takve naredbe ili slično nešto?
Pitam doslovno koja je korist od navedenih 'opasnih' naredaba, da ih opet ne ponavljam redom. Ima li nešto dobro u njima, osim što uništavaju podatke i eventualno disk?
shrike je napisao/la:Misliš to doslovno takve naredbe ili slično nešto?
Pitam doslovno koja je korist od navedenih 'opasnih' naredaba, da ih opet ne ponavljam redom. Ima li nešto dobro u njima, osim što uništavaju podatke i eventualno disk?
Opasne su zato što mogu nepažljivim rukovanjem napraviti štetu. Kao recimo naredba dd ili rm. Korisne su ali treba paziti, poput one bušilice.
Zadnja izmjena: jurastublic, dana/u 07 ožu 2016, 21:59, ukupno mijenjano 1 put.
Ne trolam! Lijepo pitam. Dakle, kažeš da se ovako brišu datoteke. Ali, ISO se kopira drukčije, s dd. A ne s rm... I naredba dd sigurno sama po sebi ne može izazvati štetu.