ladaJH-IM je napisao/la:Nijedan user nije sudoLeptiric je napisao/la:sudo27:
Što ti ovo kaže? To će pokazati listu usera.Kod: Označi sve
awk -F'[/:]' '{if ($3 >= 1000 && $3 != 65534) print $1}' /etc/passwd
Oracle VM Virtualbox
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Oracle VM Virtualbox
1-Rebootaj i u grub meniju odaberi recovery mode. Pretpostavljam da imaš dual boot, ako nemaš onda drži shift prilikom boota.Leptiric je napisao/la:
lada
2-Kada ti se pojavi meni odaberi drop to root shell prompt.
3-Kada dobiješ konzolu:
Kod: Označi sve
mount -o rw,remount /Kod: Označi sve
adduser lada sudoKod: Označi sve
exitRe: Oracle VM Virtualbox
ne mogu uc u recovery putem shifta. probala sam nekoliko puta, ali ne ide. ima li koji drugi nacin?JH-IM je napisao/la:1-Rebootaj i u grub meniju odaberi recovery mode. Pretpostavljam da imaš dual boot, ako nemaš onda drži shift prilikom boota.Leptiric je napisao/la:
lada
2-Kada ti se pojavi meni odaberi drop to root shell prompt.
3-Kada dobiješ konzolu:
4-Nakon toga:Kod: Označi sve
mount -o rw,remount /
5-Nakon toga:Kod: Označi sve
adduser lada sudo
I odaberi resume normal boot. Vjerovatno ćeš nakon bootanja morati obaviti još jedan reboot jer će ti grafika biti u niskoj rezoluciji.Kod: Označi sve
exit
Jesi držala shift tamo negdje od splash screena na računalu? Moraš ga pritisnuti i držati prije nego se pojavi Ubuntu logo.Leptiric je napisao/la: ne mogu uc u recovery putem shifta. probala sam nekoliko puta, ali ne ide. ima li koji drugi nacin?
jesam nekoliko puta i nistaJH-IM je napisao/la:Jesi držala shift tamo negdje od splash screena na računalu? Moraš ga pritisnuti i držati prije nego se pojavi Ubuntu logo.Leptiric je napisao/la: ne mogu uc u recovery putem shifta. probala sam nekoliko puta, ali ne ide. ima li koji drugi nacin?
Lijevi shift bi trebala, probaj umjesto držanja kontinuirano pritiskati brzo lijevi shift.Leptiric je napisao/la: jesam nekoliko puta i nista
- Cooleech
- Moderator
- Spol: M
Khm, khm..JH-IM je napisao/la:Nije, sudo su prebacuje u root ovlasti, a root account kao takav se mora posebno aktivirati.Cooleech je napisao/la:.. root je na Ubuntuu disejblan, afaik.![]()
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
To sam i napisao ali sam se možda nespretno izrazio, ono što sam ja htjeo reći je da nije disablean root pristup sustavu na klasični način koristeći sudo su.Cooleech je napisao/la:Khm, khm..JH-IM je napisao/la:Nije, sudo su prebacuje u root ovlasti, a root account kao takav se mora posebno aktivirati.Cooleech je napisao/la:.. root je na Ubuntuu disejblan, afaik.![]()
uspila jedva iz ko zna kojeg puta.JH-IM je napisao/la:Lijevi shift bi trebala, probaj umjesto držanja kontinuirano pritiskati brzo lijevi shift.Leptiric je napisao/la: jesam nekoliko puta i nista
ali ne ide.
kad upisem ovo prvo sto si mi napisao kaze: special device remount does not exist
Pazi da nemaš razmak između zareza i remount na rw,remount.Leptiric je napisao/la:
uspila jedva iz ko zna kojeg puta.
ali ne ide.
kad upisem ovo prvo sto si mi napisao kaze: special device remount does not exist