John Titor - Time machine

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
Grof
Site Admin

Re: John Titor - Time machine

Post Postao/la Grof »

bertone je napisao/la:@Grofe, sorry... morao sam jer izgleda da nitko nije pročitao što si napisao pface ... odnosno da te u cijeloj toj priči jedino zanima fizika i da li je to moguće
Da, zanimaju me određene fizikalne i psihološke komponente cijele ove priče s John Titorom koje mi se ne uklapaju da bi sebi dokazao kako se radi o najobičnijem hoaxu ili fejku, tim više što cijelu stvar morate sagledati iz perspektive 2000. godine, dakle 15 god. unatrag što nije malo:
  • Priča oko više dimenzionalnog multiverzuma koja se odlično uklapa u M-teoriju struna, a po kojoj je moguće imati paralelne univerzume: Ovime se anuliraju paradoksi i daje mogućnost da svaka vremenska linija postojanja može imati svoj slijed događaja koji nije u koliziji s nekom drugom, jer ne mogu postojati točno dvije vremenske linije koje se izvršavaju u točno istom trenutku
    Da bih ovo preslikao na naš 3D prostor, pokušajte zamisliti da postoji materija koja može u isto vrijeme zauzimati isti prostor. Međutim, ovdje treba razlučiti "gustoću" tog prostora. Ako se materijalna čestica može dijeliti sve finije i finije, time se i razmak između te dvije čestice smanjuje. No, uglavnom kako ne možete staviti svoju ruku U svoju drugu ruku jer ne mogu zauzeti isti prostor, tako je moguće da s dodatkom još jedne vremenske dimenzije imate isti slučaj s vremenskim crtama kojih može biti "n". I sam Titor naglašava da nije problem otići u neko vrijeme, nego je problem s navigacijom kroz vremenske crte, a posebno s povratkom u točno onu liniju događanja koja je vaša, jer morate pogoditi točno isti (ili možda samo dovoljno točno, jer ne znamo koliki je "gap" između vremenskih linija) djelić vremena kada ste otputovali iz ove vremenske linije.
  • Lik u 2000. godini govori kako će CERN jednog dana početi proizvoditi mikro singularitete u LHC-u, što se koliko znam od ove godine i počelo dešavati. Nitko od fizičara ne zna eksperimentalno što će ti singulariteti donijeti novoga u znanost jer ih do sada još nitko nije stvorio. Ako su po teoriji Hawkinga mikro singularnosti postojale prilikom Big Bang-a, te ih LHC zaista može stvoriti, zaista se i lagano stvara motor ovog time-machinea.
    OK, možda treba energije oko 13 TeV-a da se singularitet stvori, ali ga je možda zaista lako održavati "živim" i postojanim, te ga kontrolirati putem relativno slabog elektro-magnetnog polja (kao što stroj zaista i radi). U slučaju iznenadnog kvara stroja singularitet se ne bi pretvorio u crnu rupu i pojeo Zemlju, nego bi ispario, kao što isparavaju u LHC-u.
    E sada, ako imate singularitet kao novu vrstu "pogonskog goriva" s kojom možete upravljati gravitacijom preko malih potreba za energijom (čime onda gosp. Miko Taku nije u pravu sa svojom argumentacijom) i to putem obične interakcije s dvije takve i zaista dobivate Tiplerov sinusoid kao verziju Tiplerovog cilindra onda meni cijela priča dobiva na težini.
  • Ne zaboravite da je uređaj prikazan na fotografijama, na detaljnom i jednostavnom dijagramu i shematskom presjeku, te je stvaranje horizonta događaja prikazano na grafikonima razvoja Tiplerovog sinusoida.
  • Nadalje, ako je istinita priča oko bezbroj vremenskih linija i beskonačno (ili konačno koliko je konačan i naš 3D svemir) mnogo vremenskih slijedova događaja, te ako se to čak poveže i s nekim teoretiziranjima kako bi svemir možda mogao biti i hologram onda meni priča stoji sve bolje i bolje. Pogledajte: Imate Titorovo predviđanje da će CERN početi raditi singularitete i očito je tu pogodio u sridu, no ove grozne stvari se nisu desile. Moguće da je netko opet intervenirao u našoj vremenskoj liniji nakon njega i opet stvorio novi vremenski slijed kojeg iz nekog razloga NAŠA SVIJEST prati ili je NAŠA SVIJEST podešena na baš tu vremensku liniju. Jer, ako zaista postoji n vremenskih linija u kojima postoji i n nas samih, kako to da smo svjesni samo jedne ili bolje, kako to da smo ugođeni samo na jednu svjesnost, a ne i na svjesnosti ostalih "nas samih" koji nedvojbeno postoje u ovakvoj konstrukciji multiverzuma.
    Dati ću vam jedan primjer koji mi se desio u životu, pa se često pitam nije li se tu desilo nešto slično. Vozio sam se sa tada curom, a danas suprugom iz vikendice doma. Tada baš jedno 15 godina mlađi vrlo sam neoprezno išao u pretjecanje jednog traktora za kolonom i došao do trenutka kada je frontalni sudar s autom iz suprotnog smjera postao neizbježan. U tom djeliću sekunde mislio sam da smo gotovi. ali - nismo! Lik je skrenuo na bankinu i izbjegao sudar u istom tom djeliću. Sada imam neki osjećaj da se taj sudar zaista i desio u nekom vremenskom slijedu, no svijest mi se "preswitchala" na drugu, povoljniju vremensku liniju u kojoj ostajemo čitavi. Naravno, ovo je samo moje filozofsko naklapanje, no isto tako je moguće da snovi koje sanjamo zapravo prebacuju našu svijest u neke druge "nas" na drugim vremenskim linijama i mi malo škicamo u te naše druge svjesnosti. Mi ne možemo dokučiti što svjesnost jest i što nas čini svjesnima. Znamo samo posljedice toga gledajući rad mozga i neurona na 3D skali. Isto kao da gledate kako putuju impulsi između raznih chipseta na računalu, ali iz toga ne zaključujete što i zašto sam program na računalu radi, a kamoli napraviti reverse engineering programa koji uzrokuje te impulse između čipova!
    Ne možemo dokučiti našu svijest jer mi taj "program" nismo pisali i lako je moguće da je i naša svjesnost produkt više od 3+1D prostora.
  • Čak i priča o problemu s UNIX-om i onim prastarim IBM-om dobiva na kredibilitetu, ako je pogledate iz prizme događaja koji su opisani u prvom dijelu ove brošure gdje je netko čerečio cijelu tu stvar s Titorom (pročitajte si malo, npr. do Yellowstonea)
  • I na kraju ostaje činjenica kako je taj Titor negdje u prvim mjesecima 2001. nestao iz našeg vremena. Zar bi netko psihotičan samo tako odustao od cijelog svog konstrukta kojeg je tako detaljno gradio?? Psihotični ljudi stalno imaju potrebu dokazivati svoje tvrdnje i uvjeravati okolinu (kao što je to radio onaj Icke)
Eto, aako hoćete raspravljati isključivo o ovim natuknicama koje sam vam gore dao, onda ću rado učestvovati u daljnjem razvoju ove tematike, a ako ćemo trekljati po kojekakvim teorijama zavjere, onda odoh, tužan i jadan u što se forum pretvorio.

I da, ako ima voljnih za ovu tematiku, dajte pročitajte i te linkove na koje se referiram, jer meni tu ima previše dima, a da ne bi bio i pokoji jezičac plamena. ;)
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Koliko znam, crvotočine su jedini način za putovanje kroz vrijeme, ali po ovome (pogledajSchwarzschild wormholes dio) https://en.wikipedia.org/wiki/Wormhole to bi trebalo biti više u stilu kako je opisano u filmu interstellar, a ne ovo sa autom koji je više back to the future/delorean stil. Što se toga tiče, to je poznato sve već neko vrijeme, tako da netko tko je dovoljno pametan je mogao „dizajnirati“ takav set uređaja di nitko ne bi mogao previše reći da ili ne, jednostavno jer nitko nije stvorio crvotočine (tu sada još fali egzotična materija, negativna energija, puna kita stvari). Ponovit ću opet dio o putovanju kroz vrijeme sa perspektive relativističke fizike, za koju puno više znamo kako radi i koji ste svi izignorirali:

Putovanje kroz vrijeme ne utječe na budućnost instantno, to iz nekog razloga svi ignoriraju. Recimo da otvoriš crvotočinu do Gliese 229 (19 svjetlosnih godina udaljine), tamo razneseš tu zvijezdu i odmah se vratiš. Nipošto ne možeš očekivati da tu zvijezdu više nećeš vidjeti teleskopom jer svjetlo ne putuje instantno, moraš pričekati još 19 godina da informacija dođe do tebe. IDENTIČNO je sa vremenom. Morao bi putovati crvotočinom 19 godina u prošlost i do tamo (a ne samo prostorno putovanje). Otvoriš istu tu crvotočinu u 1933 i ubiješ Hitlera, no po povratku nema nikakve promjene. Zašto? Zato jer je Hitler ubijen, ali propagacija nije instantna jer bi to zahtijevalo beskonačnu energiju da rekonfiguriraš čitavi kozmos na svaku promjenu (isto kao da očekuješ da je svjetlost instantno prešla bilo koju udeljenost u svemiru). Vrijeme je poput špage, događaji su valovi koji putuju fiksnim brzinama a ne beskonačnim. Kada ubiješ Hitlera, to je drugačiji val koji putuje fiksnom brzinom na istoj toj špagi i 60 kilometara dalje će trebati neko vrijeme da se išta desi. Znači, ako bi dobauljao preko Einstein-Rosen mosta u daleku budućnost, ne bi došao u paralelni svemir već bi došao u isti svoj sa time da paralelne vremenske linije ne bi smjele postojati na način da se stvaraju svakom promjenom jer bi to značilo instant kreiranje čitavog svemira (tako da postoje 2 ili više), što je energetski apsurdno suluda ideja.

Što se M-teorije tiče, ako si čitao od Briana Greena "the elegant universe", to je zapravo trenutno teorija kako ju laici razumju, tj. najobičnije nagađanje ili bolje rečeno pokušaj nagađanja, a ne znanstvena teorija (što ekipa brka sa hipotezom). Tehnički M-teorija uopće nije znanost, i to jednostavno jer nije falsifibilna. Koliko znam ostale teorije struna nisu pretjerano daleko od ovoga. Specifično je problem što ne daje lijepa predviđanja, već čitavi niz. Tipa, ako bi htio izračunati m-teorijom gdje i kada češ ispasti iz crvotočine, odegovor bi bio "bilo kada od početka do kraja svemira, i bilo gdje u njemu", što znači da ju nemreš testirati jer će uvijek biti u pravu ma što god da se desilo. Falsifibilan odgovor bi bio da ti da točne koordinate u prostor-vremenu.

Osobno ne bi rekao da je netko tko bi to sve izmislio psihotičan, jer se tu stvara lažna dihotomija (ili je lud ili je u pravu) što je oblik logičke greške. Ja sam dao prije konkretan primjer da je izrazito lako moguće da je John Titor samo psihološki eksperiment neke osobe ili skupine, zezancija nekoga tko ima ozbiljno previše vremena itd.

Eto, nadam se da se ovo neće shvatiti kao trol, te mi je nadasve žao što mnogi smatraju da je sve svađa i flamerat ako se odmah ne slažemo.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

shrike je napisao/la:Vrijeme je poput špage, događaji su valovi koji putuju fiksnim brzinama a ne beskonačnim. Kada ubiješ Hitlera, to je drugačiji val koji putuje fiksnom brzinom na istoj toj špagi i 60 kilometara dalje će trebati neko vrijeme da se išta desi. Znači, ako bi dobauljao preko Einstein-Rosen mosta u daleku budućnost, ne bi došao u paralelni svemir već bi došao u isti svoj sa time da paralelne vremenske linije ne bi smjele postojati na način da se stvaraju svakom promjenom jer bi to značilo instant kreiranje čitavog svemira (tako da postoje 2 ili više), što je energetski apsurdno suluda ideja.
Sorry što upadam, ne znam baš puno o ovome pa se nadam da ćeš mi možda ti ili netko drugi objasniti ovo boldano :D Nije li to samo jedna od "teorija" o vremenu? Ili je općeprihvaćeno da je vrijeme baš to/takvo? Čini mi se da sam jednom čitala o mogućnosti opisivanja/shvaćanja vremena na druge načine, što onda izravno utječe i na mogućnosti teleportacije i putovanja kroz vrijeme. Ali ne znam koliko toga je fikcija, a koliko je znanstveno utemeljeno/potvrđeno/provjereno... :hmm
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Abzeenth je napisao/la:
shrike je napisao/la:Vrijeme je poput špage, događaji su valovi koji putuju fiksnim brzinama a ne beskonačnim. Kada ubiješ Hitlera, to je drugačiji val koji putuje fiksnom brzinom na istoj toj špagi i 60 kilometara dalje će trebati neko vrijeme da se išta desi. Znači, ako bi dobauljao preko Einstein-Rosen mosta u daleku budućnost, ne bi došao u paralelni svemir već bi došao u isti svoj sa time da paralelne vremenske linije ne bi smjele postojati na način da se stvaraju svakom promjenom jer bi to značilo instant kreiranje čitavog svemira (tako da postoje 2 ili više), što je energetski apsurdno suluda ideja.
Sorry što upadam, ne znam baš puno o ovome pa se nadam da ćeš mi možda ti ili netko drugi objasniti ovo boldano :D Nije li to samo jedna od "teorija" o vremenu? Ili je općeprihvaćeno da je vrijeme baš to/takvo? Čini mi se da sam jednom čitala o mogućnosti opisivanja/shvaćanja vremena na druge načine, što onda izravno utječe i na mogućnosti teleportacije i putovanja kroz vrijeme. Ali ne znam koliko toga je fikcija, a koliko je znanstveno utemeljeno/potvrđeno/provjereno... :hmm
Ovo sam prije gro godina pročitao od nekog fizičara (nemrem se sjetiti ni pod razno kojeg) kao analogiju vremena u odnosu na prostor. Ideja je bila ta da si više "grafički" ilustrira da jednako kao što u prostoru nemreš imati instantni događaj, tako se nešto ni u vremenu nemre dogoditi „instantno“. Time rješavaš i problem čitavog niza paradoksa (tipa onaj kada bi ubio vlastitog djeda u koljevci itd), ali i objašnjava problem toga od kuda energija da se onda trenutno rekonfigurira čitavi svemir sa te točke na dalje. Meni je osobno ovo imalo dosta smisla jer rješava jako puno problema i bazirano je na više poznatim stvarima, ali da li je točno i da li sam dobro to sve shvatio je drugo pitanje :D Ako sam dobro shvatio čitavu problematiku vremena, nitko to ne razumije previše dobro...
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Molim sve da se strogo drže teme, a za sve ostalo pošaljite privatnu poruku.
jurastublic
Spol: M

Post Postao/la jurastublic »

Nemrem spavat pa čitam ovo. :sokiran
Grofe, ne znam za tog Titora ali evo ti par brzinskih pojašnjenja oko fizike.

Što se tiče mikro crnih rupa i CERN-a, postoji puno jači izvor zračenja od CERN-ovog sudarača tako da ti CERN ne treba da bi ih stvorio. Obično kozmičko zračenje koje stalno dolazi na Zemlju ima komponente koje su milijunima puta veće energije od CERN-a. Ljudi su napravili sudarače da imaju kontrolu nad takvim zračenjima u cilju lakšeg proučavanja.

Što je crna rupa manja, to se prije dezintegrira (ispari poput rose), tako da mikro crne rupe ne traju ni djelić pikosekunde i nemaju utjecaja na svijet oko sebe.

Što se singulariteta tiče, to ti je kao dijeljenje s nulom, tj. rezultat može biti apsolutno bilo šta, šta god ti padne na pamet. Tako da su izrazi "singularitet omogućava to i to" i "Bog omogućava to i to" ista stvar. To znači i da zakoni fizike ne važe u singularitetu.

Što se tiče putovanja kroz vrijeme, mi stalno putujemo kroz vrijeme, tj. kroz prostor-vrijeme i to tako da je zbroj brzine putovanja kroz prostor i brzine putovanja kroz vrijeme jednak brzini svjetlosti. Što znači da što brže putuješ kroz prostor, to sporije putuješ kroz vrijeme, tj. vrijeme sporije teče onome tko se brže giba.
Što znači da možeš putovati u budućnost ali nažalost ne i u prošlost.

Što se tiče vremena kao špage - nije mi to jasno bez pravog konteksta. Vjerojatno je mislio na "svjetlosni konus" što je područje prostora i vremena u kojem određeni događaj može imati utjecaja na druge događaje, jer se sam taj utjecaj može prenositi maksimalno brzinom svjetlosti. Ta brzina je, iako nama izgleda velika, u stvari prilično mala u svemirskim mjerilima. Za one izvan tog područja utjecaja, taj događaj kao da i ne postoji.
A unutar tog svjetlosnog konusa, svi se sudionici slažu s time što je uzrok a što posljedica nekog događaja, tako da tu nema nekakvih stvarnih paradoksa iako se ti sudionici mogu kretati različitim brzinama kroz prostor ili kroz vrijeme.

Što se tiče teleportacije, ona se u laboratorijima provodi već godinama ali se trenutno teleportiraju samo fotoni.
"Hodor bre foobar"
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

jurastublic je napisao/la:Nemrem spavat pa čitam ovo. :sokiran
Grofe, ne znam za tog Titora ali evo ti par brzinskih pojašnjenja oko fizike.
...
E, pa da... takvi me odgovori zadovoljavaju! :)

hvala @jurastublic
binarni

Post Postao/la binarni »

Tema mi je zanimljiva pa pratim iz sjene. Nemam nekakav poseban stav o temi, iskreno prvi put čujem za tog lika, tog Titora. Kao što rekoh tema mi se učinila zanimljivom za ubiti po sata čitajući. Čak sam se i nasmijao. Netko je započeo odgovor sa "Koliko znam, crvotočine su jedini način za putovanje kroz vrijeme..." i meni je to bilo onako malo smiješno. Veselim se nastavku teme. Pozdrav!
PunkBastard

Post Postao/la PunkBastard »

A ja se već ponadao da je neki govor od Steins;Gate animeu kada sam naslov vidio :-D
btw, on-topic, meni odgovara ona teorija da postoji beskonačan broj svemira (iliti multiverse, ili više multiversea), pa onda ako se vratiš u prošlost i nekim događajem "promijeniš" budućnost, mijenjaš je samo za sebe jer si već vidio budućnost a nakon promjene ćeš nastaviti drugim putem iliti novim svemirom. (Mislim da sam na Discoveryu čak i gledao nešto tako o vremenu i multisvemirima).
edit: čitajući Grofove postove, shvatio sam da je to zapravo to na što ja mislim.
I don't want to be a human. I want to see gamma rays, I want to hear x-rays and I want to smell dark matter. I want to reach out with something other than this prehensile paws and feel the solar wind of a super nova flowing over me.
Odgovori