Problem s GRUB učitavanjem Windows 7
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Problem s GRUB učitavanjem Windows 7
Pozdrav ljudi,
Imam problem s boot-anjem Windows7 u GRUB meniju. Imao sam na laptopu instaliran Windows7, a zatim sam odredio prostor na kojem sam instalirao Linux MINT 17 MATE. Međutim kada sam restartao laptop sam primijetio da mi hoće bootati samo Linux Mint, a Windows7 ne. Windows7 vidim na popisu, no gada stisnem na njega neće se učitati. Može li mi netko pomoći? Bio bi jako zahvalan.
LP
Imam problem s boot-anjem Windows7 u GRUB meniju. Imao sam na laptopu instaliran Windows7, a zatim sam odredio prostor na kojem sam instalirao Linux MINT 17 MATE. Međutim kada sam restartao laptop sam primijetio da mi hoće bootati samo Linux Mint, a Windows7 ne. Windows7 vidim na popisu, no gada stisnem na njega neće se učitati. Može li mi netko pomoći? Bio bi jako zahvalan.
LP
- vision
- Spol: ♂
Re: Problem s GRUB učitavanjem Windows 7
odradi:
pa provaj ponovo,
Kod: Označi sve
sudo update-grubRe: Problem s GRUB učitavanjem Windows 7
Hey @vision pokušao sam to upravo sada, ali nije uspjelo. Imaš li još neki prijedlog? Hvala.
- Suko
- Site Admin
- Spol: M
Što ti javi kad napišeš sudo update-grub ?
Kakve sve particije imaš na tom računalu?
I da li si obrisao kod instalacije neku Windows particiju pa ti se sad neće dignuti Windowsi?
I još jedna stvar. Bila je prije par mjeseci neka rasprava na forumu gdje se Windowsi nisu htjeli dići nakon instalacije Linuxa jer nisu bili pravilno ugašeni već su ugašeni na silu pa se nešto kod njih poremetilo. Ne sjećam se na žalost kako se to riješilo.
Kakve sve particije imaš na tom računalu?
I da li si obrisao kod instalacije neku Windows particiju pa ti se sad neće dignuti Windowsi?
I još jedna stvar. Bila je prije par mjeseci neka rasprava na forumu gdje se Windowsi nisu htjeli dići nakon instalacije Linuxa jer nisu bili pravilno ugašeni već su ugašeni na silu pa se nešto kod njih poremetilo. Ne sjećam se na žalost kako se to riješilo.
@Suko nakon sudo update-grub mi javlja da je sve updejtano, no particiju sda1 na kojoj su windowsi zadnju tek pronađe. Imam dvije particije NTFS (na C: je instaliran windows7, a na D: sam shrinkao prostor da osolobodim dovoljno prostora cca. 25 GB za linux).
Napravio sam za linux:
/ - primary partition - root
swap prostor - logical partition
/home - primary partition
I nisam išao na onu opciju "install alongside windows7" nego na "other" jer nisam htio da mi linux bude na C: particiji.
Stvarno neznam kako sam uspio zaribati taj dio, jer sam istim postupkom već instalirao na drugom laptopu i tamo dual-boot potpuno ispravno funkcionira.
Nisam siguran da li je laptop prije toga na silu gašen ili normalno, samo sam ga ugašenog bootao Live CD-om odnosno setup-om linux minta s USB-a.
Napravio sam za linux:
/ - primary partition - root
swap prostor - logical partition
/home - primary partition
I nisam išao na onu opciju "install alongside windows7" nego na "other" jer nisam htio da mi linux bude na C: particiji.
Stvarno neznam kako sam uspio zaribati taj dio, jer sam istim postupkom već instalirao na drugom laptopu i tamo dual-boot potpuno ispravno funkcionira.
Nisam siguran da li je laptop prije toga na silu gašen ili normalno, samo sam ga ugašenog bootao Live CD-om odnosno setup-om linux minta s USB-a.
- Cooleech
- Moderator
Za početak daj ispis ove naredbe:
fdisk -l /dev/sda (malo L, ne veliko i)
pa ćemo dalje po potrebi.
fdisk -l /dev/sda (malo L, ne veliko i)
pa ćemo dalje po potrebi.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
@Cooleech
Upravo sam to pokušao, točno tu naredbu sam prepisao, ono što je izbacilo je poruka:
"Cannot open /dev/sda"
Što dalje? :/
Upravo sam to pokušao, točno tu naredbu sam prepisao, ono što je izbacilo je poruka:
"Cannot open /dev/sda"
Što dalje? :/
- Cooleech
- Moderator
Dodaj sudo ispred svega pa pokušaj ponovo.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Evo što mi kaže. Kako dalje?
- Privitak/ci
-
- Prikaz_zaslona.jpg
- (129.94 KiB) Preuzeto 6 puta.
- Cooleech
- Moderator
Ok, prva particija (/dev/sda1) ti je bootabilna. To je ok. Linux ti je na kraju diska što baš i nije poželjno, ali ajd'. Recimo da si dobro isparticionirao disk.
Sad provaj ovako: digni DVD windoza 7, pokreni instalaciju do dijela gdje te pita kako ćeš particionirat disk (odmah pri početku instalacije) i tu stani (ne diraj particije!!!).
Restartaj komp. Trebao bi moći dignut win7, ali ne i linux. Linux ćeš oporavit preko live CD-a/DVD-a (ima negdje na forumu kako se vraća GRUB natrag) što bi ti ovaj put trebalo raditi kako inače radi svima.
Sad provaj ovako: digni DVD windoza 7, pokreni instalaciju do dijela gdje te pita kako ćeš particionirat disk (odmah pri početku instalacije) i tu stani (ne diraj particije!!!).
Restartaj komp. Trebao bi moći dignut win7, ali ne i linux. Linux ćeš oporavit preko live CD-a/DVD-a (ima negdje na forumu kako se vraća GRUB natrag) što bi ti ovaj put trebalo raditi kako inače radi svima.