Canonical zaključava Ubuntu repoe i utjecaj na Mint
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Canonical zaključava Ubuntu repoe i utjecaj na Mint
S obzirom da sam bio preko vikenda u beogradu, budite sretni što nisam napisao „kanonikal”.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Mozda u nekim mojim predviđanjima. Upravo sam to bio prognozirao tadablast beat je napisao/la:Ja sam negde pročitao to o zatvaranju repoa. Ima sigurno par meseci, samo se ne sećam gde. Tako da nije to samo pričanje u prazno.
- blast beat
- Spol: M
Neko je na temi LMDE temi gde je početa rasprava našao gde sam pročitao, a to je bilo u nedeljniku Distrowatch-a, nisam mogao odmah da se setim.Grof je napisao/la:Mozda u nekim mojim predviđanjima. Upravo sam to bio prognozirao tadablast beat je napisao/la:Ja sam negde pročitao to o zatvaranju repoa. Ima sigurno par meseci, samo se ne sećam gde. Tako da nije to samo pričanje u prazno.
-
rapha
Da se radi o nekoj drugoj distribuciji možda ne bih verovao ili bi mi trebao jak dokaz da poverujem. Obzirom na to da se radi o Cannonical-u, nije mi teško da poverujem i da pomislim na to čak i kada nema dokaza.
Isto su pričali pre par godina da ne mogu bez zajednice pa evo, dočekali smo da ne fermaju zajednicu ič..
Pričali su da nikada ne bi "špijunirali" svoje korisnike i stavljali spyware u svoj sistem pa smo i to dočekali. Pričali su da su GNU/Linux distribucija pa nigde više nema ni toga.
Kao što sam već napisao, sve ide u tom pravcu. Imaju svoje okruženje, imaju/imaće svoj X server.. Šta je sledeće? Zaključavanje repoa i komercijalizacija sistema. Jedino logično. Kako ja shvatam, zajednica je sve ove godine služila kao test poligon, ništa manje, ništa više.
Isto su pričali pre par godina da ne mogu bez zajednice pa evo, dočekali smo da ne fermaju zajednicu ič..
Kao što sam već napisao, sve ide u tom pravcu. Imaju svoje okruženje, imaju/imaće svoj X server.. Šta je sledeće? Zaključavanje repoa i komercijalizacija sistema. Jedino logično. Kako ja shvatam, zajednica je sve ove godine služila kao test poligon, ništa manje, ništa više.
Logičan potez od Canonicala je da ograniči mogućnost da Ubuntuovi derivati postanu konkurencija Ubuntuu na komercijalnom tržištu, ne plaća Canonical svoje developere i servere da bi konkurent, uz to i deriviran od Ubuntua, eventualno napravio im neki problem. Canonical je uložio previše novca i rada da se ugura na OEM tržište (predinstalirani Ubuntu na Dellovim i HPovim laptopima) i općenito na tržište desktopa, da se ugura na tržište servera, a sada i na mobilno tržište, da bi riskirao da im njihov derivat postane konkurencija.With these thoughts in mind I contacted Canonical and asked if they could shed any light on the issue. At the time of writing I have not received a reply. An e-mail to the Linux Mint project asking for details yielded much better results. Clement Lefebvre responded the following day and, while he wasn't able to go into specific details as talks with Canonical are still on-going, he was able to share a few pieces of information. When asked if Canonical was hoping to collect a fee for using their binary packages, Clem responded, "Money isn't a primary concern. Although the original fee was in the hundreds of thousands pounds, it was easily reduced to a single digit figure. The licensing aims at restricting what Mint can and cannot do, mostly in relation to the OEM market, to prevent Mint from competing with Canonical in front of the same commercial partners."
Clem went on to indicate Canonical has not offered any threats nor discussed enforcing any licensing terms. When I asked what Mint's plans were concerning the licensing deal Clem answered, "We don't think the claim is valid (i.e. that you can copyright the compilation of source into a binary, which is a deterministic process). With that said, Ubuntu is one of Mint's major components and it adds value to our project. If we're able to please Canonical without harming Linux Mint, then we're interested in looking into it. As negative as this may sound, this is neither urgent nor conflictual. It's a rare occasion for Canonical and Linux Mint to talk with one another and although there are disagreements on the validity of the claim, things have been going quite well between the two distributions and both projects are looking for a solution that pleases all parties."
Nije to zlobno već jednostavno komercijalni interes. Canonical vjerovatno neće ograničavati Mint u smislu pristupa Ubuntuovoj bazi i repositoryjima ali će vjerovatno urediti taj odnos da derivati nemaju mogućnost da postanu OEM konkurencija. To se vjerovatno najviše odnosi na Ubuntu Touch. Mint nema nikakve ambicije u tom području ali izgleda da će se Canonical osigurati da se to ni ne dogodi. Derivati će vjerovatno morati potpisati sa Canonicalom ugovor da ne smiju iskoristiti Ubuntu bazu za bilo kakav komercijalan proizvod. Mir je napravljen upravo zato da se Ubuntu što više odvoji od derivata. Vlastiti display server, vlastiti desktop environment, pa će biti u budućnosti i click paketi, SDK već postoji. Ubuntu će najvjerovatnije biti ekosustav sličan Appleovim proizvodima. Kompatibilan i dalje sa Linuxom i deb paketima ali sa puno toga svojeg što ostale distribucije neće imati.
- bikerbj
ili drugim riječima za nas obične korisnike će opet biti sve isto.....
- Daniel4m
Pa da, upravo ono cemu smo se i nadali. I ja se sada iskreno nadam da ce Mint uskoro potpuno napustiti ovaj pr****ti ubuntu. Samo sto ce mi nedostajati neke stvari, ali otom potom.JH-IM je napisao/la:Logičan potez od Canonicala je da ograniči mogućnost da Ubuntuovi derivati postanu konkurencija Ubuntuu na komercijalnom tržištu, ne plaća Canonical svoje developere i servere da bi konkurent, uz to i deriviran od Ubuntua, eventualno napravio im neki problem. Canonical je uložio previše novca i rada da se ugura na OEM tržište (predinstalirani Ubuntu na Dellovim i HPovim laptopima) i općenito na tržište desktopa, da se ugura na tržište servera, a sada i na mobilno tržište, da bi riskirao da im njihov derivat postane konkurencija.With these thoughts in mind I contacted Canonical and asked if they could shed any light on the issue. At the time of writing I have not received a reply. An e-mail to the Linux Mint project asking for details yielded much better results. Clement Lefebvre responded the following day and, while he wasn't able to go into specific details as talks with Canonical are still on-going, he was able to share a few pieces of information. When asked if Canonical was hoping to collect a fee for using their binary packages, Clem responded, "Money isn't a primary concern. Although the original fee was in the hundreds of thousands pounds, it was easily reduced to a single digit figure. The licensing aims at restricting what Mint can and cannot do, mostly in relation to the OEM market, to prevent Mint from competing with Canonical in front of the same commercial partners."
Clem went on to indicate Canonical has not offered any threats nor discussed enforcing any licensing terms. When I asked what Mint's plans were concerning the licensing deal Clem answered, "We don't think the claim is valid (i.e. that you can copyright the compilation of source into a binary, which is a deterministic process). With that said, Ubuntu is one of Mint's major components and it adds value to our project. If we're able to please Canonical without harming Linux Mint, then we're interested in looking into it. As negative as this may sound, this is neither urgent nor conflictual. It's a rare occasion for Canonical and Linux Mint to talk with one another and although there are disagreements on the validity of the claim, things have been going quite well between the two distributions and both projects are looking for a solution that pleases all parties."
Nije to zlobno već jednostavno komercijalni interes. Canonical vjerovatno neće ograničavati Mint u smislu pristupa Ubuntuovoj bazi i repositoryjima ali će vjerovatno urediti taj odnos da derivati nemaju mogućnost da postanu OEM konkurencija. To se vjerovatno najviše odnosi na Ubuntu Touch. Mint nema nikakve ambicije u tom području ali izgleda da će se Canonical osigurati da se to ni ne dogodi. Derivati će vjerovatno morati potpisati sa Canonicalom ugovor da ne smiju iskoristiti Ubuntu bazu za bilo kakav komercijalan proizvod. Mir je napravljen upravo zato da se Ubuntu što više odvoji od derivata. Vlastiti display server, vlastiti desktop environment, pa će biti u budućnosti i click paketi, SDK već postoji. Ubuntu će najvjerovatnije biti ekosustav sličan Appleovim proizvodima. Kompatibilan i dalje sa Linuxom i deb paketima ali sa puno toga svojeg što ostale distribucije neće imati.
Mint ne ide nikuda od Ubuntua, to ti je izjavio i Clement u jednom od nedavnih intervjua, Mint jednostavno nema manpower da dovoljno usavrši i održava kako treba LMDE koji neki vide kao zamjenu. Zato je on i izjavio da se nada da će postići rješenje koje zadovoljava i Canonical i njih, Mint će potpisati neki agreement o komercijalnoj primjeni i ništa bitno se ne bude promijenilo.Daniel4m je napisao/la:Pa da, upravo ono cemu smo se i nadali. I ja se sada iskreno nadam da ce Mint uskoro potpuno napustiti ovaj pr****ti ubuntu. Samo sto ce mi nedostajati neke stvari, ali otom potom.