Položaj HDD-a?

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Fugu
Spol: M

Položaj HDD-a?

Post Postao/la Fugu »

Kakvo je vaše mišljenje o "najugodnijem" položaju za HDD?
Da pojasnim. Radim neobično kućište i baš bi mi pasao okomit položaj diskova. Međutim, diskovi koji su tokom godina doma ili na poslu ispustili dušu, "živjeli" su okomito (zapravo na kant). Ima li to ikakve veze ili se baš poklopilo?
Mehanički hdd je najfinija i najpreciznija elektromehanička sprava koju običan čovjek može imati, pa vjerujem da njegov položaj tokom višegodišnjeg rada ima neki utjecaj. Pošto volim svoje podatke, rado bih ih imao što duže.
Skloniji sam vodoravnom smještaju, i to lim gore, elektronika dolje, (te usput jedva čekam normalizaciju ssd cijena).
:mrgreen:
Where there is a gui there's a way.
Slamd64

Re: AW: Položaj HDD-a?

Post Postao/la Slamd64 »

Ja sam diskove drzao okomito godinu dana i nista im nije bilo. Trebalo je navodno time smanjiti vibracije, narocito wd blacka koji se zapravo i jedini cuje.
Kuciste je Soprano RS, losije kuciste u zivotu nisam vidio, a i kostalo me prilicno. U nekom Gembirdu u kojem je prije bio taj disk se uopste nije cuo.

Gesendet von meinem MT11i mit Tapatalk 2
drone
Moderator

Re: Položaj HDD-a?

Post Postao/la drone »

Mislim da nema nikakvog utjecaja. Također, nisam siguran da je itko napravio studiju vezanu uz vijek trajanja diska i njegov položaj. Važno je samo da je dobro pričvršćen, da se ne mrda dok radi. S tim u vezi ja ni to nisam poštovao jer moj hdd visi na debljim gumama za gaće, inače drnda kućište :D

Međutim, neki su uvjereni da diskovi krepavaju ako nisu postavljeni horizontalno. Vjerujem da si već guglao, ima takvih rasprava po netu...
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Meni se ipak čini da je najbitnije da ima dobar protok zraka (da se ne pregrije) i da fizički ne vibrira.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

http://serverfault.com/questions/13839/ ... e-lifespan
Orjentacija diska nema utjecaja na njegov životni vijek.
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Ja sam imao dva HP-ova PC-a i u oba je HDD neobično stajao, odnosno na jednom je imao nosač na prednjoj stranici kejsa tako da su konektori gledali prema dolje a u drugom na desnoj bočnoj stranici u nekakvom mini kavezu za HDD .. tak da nemaš brige, ak valja njima kaj ne bi valjalo i tebi ;)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Ja sam rastavio par diskova i jedini pomični dijelovi koje sam vidio, a da osjete gravitaciju mogu biti pomična ruka s čitačem/pisačem i ploče. Mogli bi hipotetski govoriti da ruka pisača kad nije okrenuta horizontalno, već vertikalno pati od dodatne sile ("g") koja s vremenom može uzrokovati "offset" u smjeru prema dolje i onda ruka ne pogađa "pravu stazu" na ploči. U slučaju ploča nema razlike jer su simetrične pa motoru ne može biti teže vrititi vertikalno nego horizontalno, ali osovina motora u vertikalnom položaju trpi s bočne strane težinu ploča (koje su i najteži dio diska pored samog kućišta) čega u horizontalnom položaju nema (sila težine ploča paralelna je s osi vrtnje) što možda može dovesti do rasklimavanja osovine i "plesanja" prilikom vrtnje.

No realno, proizvođači nigdje ne govore o "ispravnom" položaju diska, pa su vjerojatno mislili i na vertikalnu montažu. Količina šarafa i robusnost tih komponenti tome sigurno ide u prilog -- ni jedan od pomičnih dijelova diska nema nikakav pomak ili "plesanje" čak i nakon par godina korištenja. Tako da bih rekao da položaj ne može igrati neku bitnu ulogu u trajnosti diska... no teoretski sila gravitacije nepovoljnije djeluje na tu mehaniku u vertikalnom položaju (valjda su zato i tako "po defaultu" dizajnirani).
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Fugu

Post Postao/la Fugu »

Ipak vjerujem da nekakav utjecaj postoji, ali tek nakon barem desetak godina korištenja. A tada hdd sigurno više nije baš pouzdan bez obzira na položaj i uvjete montaže. Isto tako nakon tolikih godina kapacitet više nije zanimljiv.
Interesirala su me vaša mišljenja, a pitanje i nije toliko nezanimljivo.

Kad smo već kod HDD-ova. Kakav je utjecaj datotečnog sustava na trajnost diskova. Npr. NTFS i "naši" FS-ovi, ext4 i slično?
Čista znatiželja. :mrgreen:

Inače, nisam neki frik. Diskovi dok rade, rade. Imam backup i svakih par godina kupim pokoji.
Where there is a gui there's a way.
Slamd64

Re: AW: Položaj HDD-a?

Post Postao/la Slamd64 »

4ndY je napisao/la:Ja sam rastavio par diskova i jedini pomični dijelovi koje sam vidio, a da osjete gravitaciju mogu biti pomična ruka s čitačem/pisačem i ploče. Mogli bi hipotetski govoriti da ruka pisača kad nije okrenuta horizontalno, već vertikalno pati od dodatne sile ("g") koja s vremenom može uzrokovati "offset" u smjeru prema dolje i onda ruka ne pogađa "pravu stazu" na ploči. U slučaju ploča nema razlike jer su simetrične pa motoru ne može biti teže vrititi vertikalno nego horizontalno, ali osovina motora u vertikalnom položaju trpi s bočne strane težinu ploča (koje su i najteži dio diska pored samog kućišta) čega u horizontalnom položaju nema (sila težine ploča paralelna je s osi vrtnje) što možda može dovesti do rasklimavanja osovine i "plesanja" prilikom vrtnje.

No realno, proizvođači nigdje ne govore o "ispravnom" položaju diska, pa su vjerojatno mislili i na vertikalnu montažu. Količina šarafa i robusnost tih komponenti tome sigurno ide u prilog -- ni jedan od pomičnih dijelova diska nema nikakav pomak ili "plesanje" čak i nakon par godina korištenja. Tako da bih rekao da položaj ne može igrati neku bitnu ulogu u trajnosti diska... no teoretski sila gravitacije nepovoljnije djeluje na tu mehaniku u vertikalnom položaju (valjda su zato i tako "po defaultu" dizajnirani).
Tacno tako. Obzirom da diskovi nisu tako masivni, mogu da trpe silu g. Malo vise bi trpili na vecoj visini, ali to je mala visina da bi uopce imala ikakav uticaj.

Gesendet von meinem MT11i mit Tapatalk 2
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

drone je napisao/la:...moj hdd visi na debljim gumama za gaće, inače drnda kućište :D
:lulz
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Odgovori