freeOpen.net / Aquaticy

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
gMajstor

freeOpen.net / Aquaticy

Post Postao/la gMajstor »

freeopen1.jpeg
(20.81 KiB) Preuzeto 3510 puta.
freeOpen.net je nova društvena mreža, namenjena prvenstveno GNU/Linux korisnicima i developerima, ali takođe su dobrodošli svi koji na bilo koji način podržavaju slobodan i otvoren softver.
Osmišljena je tako da pruži potpunu slobodu prilikom prezentacije vaše distribucije (blog, video ...). Stranice namenjene distribuciji ili blog se jako brzo kreiraju, dovoljno je samo copy-paste sadržaja ukoliko posedujete svoj sajt ili blog. FreeOpen.net je trenutno u beta testnoj fazi, pa je svaka pomoc, sugestija, predlog, kritika, dobrodošla.
Ukratko, osnovna namena ove društvene mreže je da direktno pretstavi nove distribucije, kao i da omogući najave novih izdanja vec postojecih distribucija ... Takođe, ukoliko ne posedujete svoju distribuciju, ali volite da testirate distribucije, slobodno pišite recenzije distribucija, lična iskustva (poželjno u delu blog), ukoliko posedujete svoje snimke svojih distribucija na youtube (svoj kanal) prijavite ga na našu listu kako bi svaki vaš novi snimak bio automatski dodan na listu ... Dakle, pišite, pretstavite, kritikujte, podelite, povežite se, ćaskajte, gledajte ... i nađite svoju omiljenu distribuciju.
I da osnovno pitanje,, koje nam najčešće postavljaju je koje je pitanje između User i Active User . User je krajnji korisnik, dok je Active User aktini korisnik distribucija, dakle developer, kriticar, bloger, vlasnik sajta, foruma, portala ... vezanih za slobodan softver itd. Za sad su obe opcije slobodne za registraciju, kasnije će Active User morati da nakon registracije da dobije odobrenje (kako ne bi dolazilo do zloupotrebe) ili ako se neki User istakne svojim pozitivnim aktivnostima, biće automatski prebačen u ovu grupu.
Dozvoljeno je linkovanje, svaki tekst moze da bude i reklama za distribuciju, da vodi do vaših stranica itd. Poželjno je postavljati linkove za download distribucije o kojoj se priča na stranici (kasnije će to da bude uvedeno kao obavezno).
E da i još jedna napomena, za sad su poželjni tekstovi da budu na engleskom.
Takođe pozivam i LinuxZaSve da otvori svoj nalog kao Active User ... i da prestavi svoj portal i forum.
Par slika kako izgleda iznutra, ako nekoga mrzi da se registruje.
Ukoliko imate svoje profile po ostalim inostranim forumima, bili bi smo jako zahvalni ako bi ste pozvali i ostale da se pridruže. http://www.freeopen.net
Privitak/ci
freeopen9.jpeg
(20.5 KiB) Preuzeto 3510 puta.
freeopen8.jpeg
(34.78 KiB) Preuzeto 3510 puta.
freeopen7.jpeg
(34.73 KiB) Preuzeto 3510 puta.
freeopen6.jpeg
(33.41 KiB) Preuzeto 3510 puta.
freeopen5.jpeg
(20.32 KiB) Preuzeto 3510 puta.
freeopen4.jpeg
(21.17 KiB) Preuzeto 3510 puta.
freeopen3.jpeg
(23.42 KiB) Preuzeto 3510 puta.
freeopen2.jpeg
(22.44 KiB) Preuzeto 3510 puta.
iweb
Site Admin
Spol: M

Re: freeOpen.net

Post Postao/la iweb »

Radimo na nečemu sličnom za LZS :zvizdi
gMajstor

Dakle, zanima me, pošto vidim da se dosta registrovalo, kakvi su vaši prvi utisci? Šta bi ste promenili? Dodali. Kako vam izgleda u estetskom smislu ... dakle ukratko vaše misljenje koje ste stekli što se kaže na prvu loptu.
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Korisničko sučelje je glavna boljka, sve je nekako zbrda-zdola i nije lako snaći se. Trebalo bi to puno bolje organizirati. Također, ljepši dizajn bi bio dobra stvar.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

iv@n je napisao/la:Korisničko sučelje je glavna boljka, sve je nekako zbrda-zdola i nije lako snaći se. Trebalo bi to puno bolje organizirati. Također, ljepši dizajn bi bio dobra stvar.
Potpisujem. Stranica je jako kaotična. Dizajn (u smislu odabira boja, fontova i sl.) nije toliko loš, ne bih rekla da je "nelijep", samo treba srediti taj layout. I na početnoj i na stranicama o distribucijama. Ne znam za ostale, ali meni se tekstovi o distribucijama prikazuju poravnati skroz udesno, što je strašno nepraktično. Standard je da se tekst prikazuje u sredini, ljudi su tako navikli čitati jer to ima i najviše smisla.

Footer je nekako prevelik, možda bi ga trebalo smanjiti. Može i dalje sadržavati istu količinu informacija, ali da ne zauzima istovremeno pola stranice. :|
dupin

Post Postao/la dupin »

Ne znam za ostale, ali meni se tekstovi o distribucijama prikazuju poravnati skroz udesno, što je strašno nepraktično.
Dao sa mu Operi opciju prilagodi širini i sad su svi tekstovi jedan ispod drugog lijevo.Na desnoj strani ostaje praznina,kao da su tablicama radili site.Da, footer je ogroman.Mislim da bi uz malo truda ovo moglo izgledati puno bolje.
Nema veće religije od istine!
gMajstor

Delimično promenjen dizajn ... ništa spektakualrno, pošto smo se dvoumili između ovog trenutnog i onog sto je bio pre. A što se tiče korisničkog okruženja, nedostaje jedna stvar vezana baš za kretanje korisnika kroz mrežu (koja je trenutno u izradi) i skroz je primetno da baš taj deo jako nedostaje. Ali pošto je u pitanju mreža, čak ni taj deo neće pomoći, ako ne dođe do umrežavanja između korisnika (dodavanja prijatelja ili pracenje zanimljivih aktivnih korisnika). ko se umrežio s nekim, primetio je da User Home, ili Active User home stranica se popuni s podacima koje je prijatelj ili developer u mreži postavljao na mrežu.
dupin

Post Postao/la dupin »

Sad link pljuje grešku.Stranica Distrubtions ima isti raspored kao i Videos.Zato baca sve lijevo i dolje.Nisam stručnjak,ali mislim da bi to CSS mogao srediti.
Nema veće religije od istine!
gMajstor

dupin je napisao/la:Sad link pljuje grešku.Stranica Distrubtions ima isti raspored kao i Videos.Zato baca sve lijevo i dolje.Nisam stručnjak,ali mislim da bi to CSS mogao srediti.
Izvini, koji pretraživač koristiš???? I kako moze da ima isti raspored?????
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Nije loše za početak. Meni ne izbacuje nikakvu grešku. Isprobao sam u Firefoxu, Chromiumu i Rekonqu. Napisat ću nekoliko primjedbi o izgledu i rasporedu elemenata na stranicama. Članke još nisam čitao niti sam isprobavao sustav prijave, korisnički dio i sl.

Ono što bih obavezno promijenio je početna stranica. Djeluje neuredna, kao da su pojedini elementi samo nabacani. Spisak distribucija i videa mi je ok.

Međutim, kao što je već spomenuto u postovima iznad, članci su nekako previše desno. Mislim da bi bilo bolje onaj sažetak staviti recimo gore desno, a tekst centrirati, s tim da bi početak teksta i naslov mogao biti lijevo pokraj sažetka (kao wrap) i onda samo nastaviti lijepo centrirano. Ili nekako drugačije odvojiti sažetak i screenshot (jedan pokraj drugoga možda) da ne utječu na položaj glavnog teksta. Nekako mi je prevelik taj lijevi dio, previše zauzima mjesta i tekst članka je zbog toga previše udesno.

Uglavnom ok je, ali mislim da treba još rada na samom izgledu, pogotovo na naslovnici.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Odgovori