Toshiba Satellite A50-111 prepoznaje samo neke distribucije
Moderator/ica: Moderatori/ce
Toshiba Satellite A50-111 prepoznaje samo neke distribucije
Ukratko radi se o tome da sam dobio navdeni laptop na popravak. Imao je na sebi win xp u katastrofalnom stanju i mogao se pokrenut samo u safe mode. Prvo sam mislio reinstlirat windowse ali gle problema ne prepoznaje ni jedan CD od windowsa xp (probao sam 3-4 CD-a koja sam imao i SP3 i SP2 i skinuo sam frisko danas) ali nista. Uopce nece da boota cd, a DVD-ove jos manje.
I sad na svu srecu imam one stare 'original' ubuntu CD-ove koje si prije mogao naruciti besplatno na ubuntu shipit. I uspjesno sam bootao ubuntu 7.10 i radilo prilicno dobro. Ali sam isao pokusati instalirati XUbuntu 12.04 , Mint novi, Ubuntu neke malo novie verzije (tipa 9.04) ali nece da boota CD.
I sad sam ja instalirao na laptop Ubuntu 7.10 jer sam jedino to mogao, i kad ubacim CD sve ih skoro prepoznaje kao prazne osim starije verzije Ubuntua ( < 7.10 mislim ), a kad ubacim DVD bilo koji kao da ga i nisam ubacio.
Sad je pitanje moje: buduci da je vlasnik rekao da bi ga koristio samo za na Internet i nije vazno vjerujem koji je OS na njemu, ali vise me zanima kako dovraga prepoznaje samo neke CD-ove i to prastare. Ne mogu ostaviti na njemu Ubuntu 7.10 kad vise nije podrzan itd... Kako da insatliram neki noviji xubuntu ili win xp...
Komp ima samo 512 MB rama i 60 GB HDD... Laptop izdan 2005 god..
I sad na svu srecu imam one stare 'original' ubuntu CD-ove koje si prije mogao naruciti besplatno na ubuntu shipit. I uspjesno sam bootao ubuntu 7.10 i radilo prilicno dobro. Ali sam isao pokusati instalirati XUbuntu 12.04 , Mint novi, Ubuntu neke malo novie verzije (tipa 9.04) ali nece da boota CD.
I sad sam ja instalirao na laptop Ubuntu 7.10 jer sam jedino to mogao, i kad ubacim CD sve ih skoro prepoznaje kao prazne osim starije verzije Ubuntua ( < 7.10 mislim ), a kad ubacim DVD bilo koji kao da ga i nisam ubacio.
Sad je pitanje moje: buduci da je vlasnik rekao da bi ga koristio samo za na Internet i nije vazno vjerujem koji je OS na njemu, ali vise me zanima kako dovraga prepoznaje samo neke CD-ove i to prastare. Ne mogu ostaviti na njemu Ubuntu 7.10 kad vise nije podrzan itd... Kako da insatliram neki noviji xubuntu ili win xp...
Komp ima samo 512 MB rama i 60 GB HDD... Laptop izdan 2005 god..
- Suko
- Site Admin
- Spol: M
Re: Toshiba Satellite A50-111 prepoznaje samo neke distribuc
Jel podržava bootanje s USB-a?
- jurastublic
Ne valja dvd-pogon.
To što hoće primiti starije CD-ove ne mora ništa značiti, možda je samo leća prljava a možda je laser oslabio.
Probaj, ko što Suko kaže, bootati s USB-a ili ako image stane na CD, nađi prazni CD (ne dvd) i nasnimi na najmanjoj brzini.
A pošto već imaš instaliran Ubuntu 7, mogao bi skinuti Unetbootin. On ima opciju direktne instalacije s interneta ili preko skinutog ISO imagea, direktno sa hard diska (samo si pripremi particije na vrijeme).
To što hoće primiti starije CD-ove ne mora ništa značiti, možda je samo leća prljava a možda je laser oslabio.
Probaj, ko što Suko kaže, bootati s USB-a ili ako image stane na CD, nađi prazni CD (ne dvd) i nasnimi na najmanjoj brzini.
A pošto već imaš instaliran Ubuntu 7, mogao bi skinuti Unetbootin. On ima opciju direktne instalacije s interneta ili preko skinutog ISO imagea, direktno sa hard diska (samo si pripremi particije na vrijeme).
"Hodor bre foobar"
-
Slamd64
AW: Toshiba Satellite A50-111 prepoznaje samo neke distribuc
Neće upaliti ni s manjim brzinama. Sprži plop cd ako ti ne podržava bios boot s usb, što je vrlo vjerovatno, jer ja imam high end laptop iz 2006 i ne podržava boot s usb.
Gesendet von meinem MT11i mit Tapatalk 2
- jurastublic
I kako da učita Plop CD kad mu pogon ne čita CD-ove?Sprži plop cd ako ti ne podržava bios boot s usb,...
"Hodor bre foobar"
-
Slamd64
Mora to raditi ako uopšte nešto čita.
E hvala ti, baš ovakav odgovor sam tražio. Definitivno ne radi bootanje s USB-a... ne mogu pristupiti USB-u cak ni iz Ubuntua jer izbaci neki error. Kao što si reko sad je i meni jasno da je problem sa optičkim pogonom i za prepoznaje samo Ubuntu CD-ove (možda to i govori nešto o kvaliteti Ubuntua od prije, a ne znam što je pošlo po krivu da je Ubuntu danas išao u ovom smijeru - prije je Ubuntu bio zakon i bio je puno jednostavniji i kvalitetniji).jurastublic je napisao/la:Ne valja dvd-pogon.
No da ne skrenem s teme probat cu onda bootati Ubuntu sa CD-a i sa Unetbootinnom probati
Javim vam kako je prošlo.
Mislim da plop CD ne bi radio jer mi ne čita ni CD-ove spržene na 8x...
Zadnja izmjena: Fisco, dana/u 17 pro 2012, 16:46, ukupno mijenjano 1 put.
-
Slamd64
Može plop na disketu ako imaš floppy
- drone
- Moderator
Ako nikako ne bude radilo, izvadi hard, spoji ga na drugi komp, instaliraj Ubuntu, vrati u Toshibu, po potrebi instaliraj drivere za grafičku. Velika je šansa da će postupak uspjeti.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Drone hvala na ideji 
Sad pokusavam jos uvijek sa unetbootin ali izgubio sam se sa paketima (dependencies). Stvarno ne znam kako da instaliram unetbootin kad više ne postji repozitorij za ubuntu 7.10 (koliko znam)
Cini se da cu trebati staviti HDD o drugi laptop.. ako to uspije
EDIT: našao sam potencijalno rješenje, radi se o tome da cu laptop spojiti na moj PC na kojem su instalirati TFTP server i onda cu moci bootati koristeci LAN boot na laptop (PXE). Sad gledam jedan tutorial na youtubeu.
Sad pokusavam jos uvijek sa unetbootin ali izgubio sam se sa paketima (dependencies). Stvarno ne znam kako da instaliram unetbootin kad više ne postji repozitorij za ubuntu 7.10 (koliko znam)
Cini se da cu trebati staviti HDD o drugi laptop.. ako to uspije
EDIT: našao sam potencijalno rješenje, radi se o tome da cu laptop spojiti na moj PC na kojem su instalirati TFTP server i onda cu moci bootati koristeci LAN boot na laptop (PXE). Sad gledam jedan tutorial na youtubeu.
Zadnja izmjena: Fisco, dana/u 17 pro 2012, 18:26, ukupno mijenjano 1 put.