Toshiba Satellite A50-111 prepoznaje samo neke distribucije

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Fisco
Spol: M

Toshiba Satellite A50-111 prepoznaje samo neke distribucije

Post Postao/la Fisco »

Ukratko radi se o tome da sam dobio navdeni laptop na popravak. Imao je na sebi win xp u katastrofalnom stanju i mogao se pokrenut samo u safe mode. Prvo sam mislio reinstlirat windowse ali gle problema ne prepoznaje ni jedan CD od windowsa xp (probao sam 3-4 CD-a koja sam imao i SP3 i SP2 i skinuo sam frisko danas) ali nista. Uopce nece da boota cd, a DVD-ove jos manje.

I sad na svu srecu imam one stare 'original' ubuntu CD-ove koje si prije mogao naruciti besplatno na ubuntu shipit. I uspjesno sam bootao ubuntu 7.10 i radilo prilicno dobro. Ali sam isao pokusati instalirati XUbuntu 12.04 , Mint novi, Ubuntu neke malo novie verzije (tipa 9.04) ali nece da boota CD.

I sad sam ja instalirao na laptop Ubuntu 7.10 jer sam jedino to mogao, i kad ubacim CD sve ih skoro prepoznaje kao prazne osim starije verzije Ubuntua ( < 7.10 mislim ), a kad ubacim DVD bilo koji kao da ga i nisam ubacio.

Sad je pitanje moje: buduci da je vlasnik rekao da bi ga koristio samo za na Internet i nije vazno vjerujem koji je OS na njemu, ali vise me zanima kako dovraga prepoznaje samo neke CD-ove i to prastare. Ne mogu ostaviti na njemu Ubuntu 7.10 kad vise nije podrzan itd... Kako da insatliram neki noviji xubuntu ili win xp...

Komp ima samo 512 MB rama i 60 GB HDD... Laptop izdan 2005 god..
Suko
Site Admin

Re: Toshiba Satellite A50-111 prepoznaje samo neke distribuc

Post Postao/la Suko »

Jel podržava bootanje s USB-a?
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Ne valja dvd-pogon.
To što hoće primiti starije CD-ove ne mora ništa značiti, možda je samo leća prljava a možda je laser oslabio.
Probaj, ko što Suko kaže, bootati s USB-a ili ako image stane na CD, nađi prazni CD (ne dvd) i nasnimi na najmanjoj brzini.
A pošto već imaš instaliran Ubuntu 7, mogao bi skinuti Unetbootin. On ima opciju direktne instalacije s interneta ili preko skinutog ISO imagea, direktno sa hard diska (samo si pripremi particije na vrijeme).
"Hodor bre foobar"
Slamd64

AW: Toshiba Satellite A50-111 prepoznaje samo neke distribuc

Post Postao/la Slamd64 »

Neće upaliti ni s manjim brzinama. Sprži plop cd ako ti ne podržava bios boot s usb, što je vrlo vjerovatno, jer ja imam high end laptop iz 2006 i ne podržava boot s usb.

Gesendet von meinem MT11i mit Tapatalk 2
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Sprži plop cd ako ti ne podržava bios boot s usb,...
I kako da učita Plop CD kad mu pogon ne čita CD-ove?
"Hodor bre foobar"
Slamd64

Post Postao/la Slamd64 »

Mora to raditi ako uopšte nešto čita.

Fisco

Post Postao/la Fisco »

jurastublic je napisao/la:Ne valja dvd-pogon.
To što hoće primiti starije CD-ove ne mora ništa značiti, možda je samo leća prljava a možda je laser oslabio.
Probaj, ko što Suko kaže, bootati s USB-a ili ako image stane na CD, nađi prazni CD (ne dvd) i nasnimi na najmanjoj brzini.
A pošto već imaš instaliran Ubuntu 7, mogao bi skinuti Unetbootin. On ima opciju direktne instalacije s interneta ili preko skinutog ISO imagea, direktno sa hard diska (samo si pripremi particije na vrijeme).
E hvala ti, baš ovakav odgovor sam tražio. Definitivno ne radi bootanje s USB-a... ne mogu pristupiti USB-u cak ni iz Ubuntua jer izbaci neki error. Kao što si reko sad je i meni jasno da je problem sa optičkim pogonom i za prepoznaje samo Ubuntu CD-ove (možda to i govori nešto o kvaliteti Ubuntua od prije, a ne znam što je pošlo po krivu da je Ubuntu danas išao u ovom smijeru - prije je Ubuntu bio zakon i bio je puno jednostavniji i kvalitetniji).

No da ne skrenem s teme probat cu onda bootati Ubuntu sa CD-a i sa Unetbootinnom probati ;)

Javim vam kako je prošlo.

Mislim da plop CD ne bi radio jer mi ne čita ni CD-ove spržene na 8x...
Zadnja izmjena: Fisco, dana/u 17 pro 2012, 16:46, ukupno mijenjano 1 put.
Slamd64

Post Postao/la Slamd64 »

Može plop na disketu ako imaš floppy

drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Ako nikako ne bude radilo, izvadi hard, spoji ga na drugi komp, instaliraj Ubuntu, vrati u Toshibu, po potrebi instaliraj drivere za grafičku. Velika je šansa da će postupak uspjeti.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Fisco

Post Postao/la Fisco »

Drone hvala na ideji :)

Sad pokusavam jos uvijek sa unetbootin ali izgubio sam se sa paketima (dependencies). Stvarno ne znam kako da instaliram unetbootin kad više ne postji repozitorij za ubuntu 7.10 (koliko znam) ;)

Cini se da cu trebati staviti HDD o drugi laptop.. ako to uspije

EDIT: našao sam potencijalno rješenje, radi se o tome da cu laptop spojiti na moj PC na kojem su instalirati TFTP server i onda cu moci bootati koristeci LAN boot na laptop (PXE). Sad gledam jedan tutorial na youtubeu.
Zadnja izmjena: Fisco, dana/u 17 pro 2012, 18:26, ukupno mijenjano 1 put.
Odgovori