Kako živjeti od Linuxa - slobodnog softvera

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Grof
Site Admin

Re: Kako živjeti od Linuxa - slobodnog softvera

Post Postao/la Grof »

nicky je napisao/la: Ovakav projekt bi vrlo vjerojatno i uspio ali ne zbog FOSS-a nego zbog stvaranja konkurencije autocad-u i to zbog njegove monopolističke pozicije na tržištu.
Pa super! A ne stvara li baš vlasnički softver monopolizam svojim vendor lock-inom? (Autodesk forsira korištenje MS platforme, Adobe kroz Photoshop forsira opet MS Windowsa). Toga kod FOSS-a nema jer takvu stvar baš sloboda FOSS-a i automatski balansira.

Ja bih rekao da se u tom slučaju baš zbog FOSS rješenja uništava monopolizam jedne korporacije kakva je Autodesk.

AutoCAD košta cca 34.000 kuna, najegov (također vlasnički) suparnik BricsCAD cca 2.950 kuna po licenci. BricsCAD NIJE10x lošiji program od AutoCAD-a, ali je ovaj razvikan.

Ono što bi masovnije korištenje FOSS-a sigurno prouzročilo jest slabljenje i razbijanje golemo-glomaznih korporacija u manje i vrlo vjerojatno firme bolje okrenute korisnicima.
nicky
Site Admin
Spol: Ž

Post Postao/la nicky »

Grof je napisao/la:
nicky je napisao/la: Ovakav projekt bi vrlo vjerojatno i uspio ali ne zbog FOSS-a nego zbog stvaranja konkurencije autocad-u i to zbog njegove monopolističke pozicije na tržištu.
Pa super! A ne stvara li baš vlasnički softver monopolizam svojim vendor lock-inom? (Autodesk forsira korištenje MS platforme, Adobe kroz Photoshop forsira opet MS Windowsa). Toga kod FOSS-a nema jer takvu stvar baš sloboda FOSS-a i automatski balansira.

Ja bih rekao da se u tom slučaju baš zbog FOSS rješenja uništava monopolizam jedne korporacije kakva je Autodesk.

AutoCAD košta cca 34.000 kuna, najegov (također vlasnički) suparnik BricsCAD cca 2.950 kuna po licenci. BricsCAD NIJE10x lošiji program od AutoCAD-a, ali je ovaj razvikan.

Ono što bi masovnije korištenje FOSS-a sigurno prouzročilo jest slabljenje i razbijanje golemo-glomaznih korporacija u manje i vrlo vjerojatno firme bolje okrenute korisnicima.
Ne stvara vlasnički softver monopolizam nego nedovoljna konkurencija.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

nicky je napisao/la: Ovo što si napisao ima za pretpostavku da je jedini i isključivi način uspjeha da si bolji od konkurencije (kad bi barem tako bilo). Ali tržište tako ne funkcionira.

Možda sada ne funkcionira, no tome bi trebalo težiti. Opet kažem, jače korištenje FOSS koncepta ne znači da bi se danas vrtio vlasnički, a već sutra - klik - FOSS softver. To je proces kojem treba težiti i kojeg polako prihvaćati.

Primjer:
Poznajem mnogo ljudi kojima sam pomogao sredit iračunalo i svi ti ljudi nisu nikad postavili pitanje naplate. Čak štoviše, vrlo su darežljivi prema tome jr se u tehnologiju ne razumiju.
E sada, ja im nudim rješenje s WIndowsima gdje moraju platiti licencu ili rješenje s Linuxom gdje plaćaju samo moje ruke. Naravno, mogući je odgovor: "Ah, onda neću, idem Perici on će mi staviti WIndowse free". U tom slučaju ja djelujem edukativno naglašavajući kako je to krađa i da za njegove potrebe Linux pruža čak i više. MOžda se malo i sjednemo, pa porazgovaramo oko toga što je slobodni softver i u čemu su cake. Anonymouse su već svi vidjeli, pa se mogu koristiti i nekim njihovim primjerom, te ga više educirati (pomalo zaplašiti) ukazujući mu na rizike piratanja.
Tako ja stvaram brand sebi i stvaram (polu)osvještenog korisnika. Stvar je samo na koji način se čovjeku/poslu posvetite.

Dakle, ne odmah isključiti vlasnički i prebaciti se samo na FOSS. To je krivi put, nego kroz vrijeme postupno sve više naglašavati FOSS i koristiti ga.
Kad imate zadovoljnog korisnika koji hoće isključivo vas kao podršku, on će vama i vjerovati i lakše će te ga uvjeriti u ispravnost odluke upotrebom FOSS softvera ;) Zo je čisto malo psihologije za pravu stvar.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

nicky je napisao/la: Ne stvara vlasnički softver monopolizam nego nedovoljna konkurencija.
Ne, ali je monopolizam jedna od karakteristika vlasničkog softvera, a ne FOSS-a
Ne mogu zamisliti monopolizam u FOSS-u ;)
max360se
Spol: M

Post Postao/la max360se »

Grof je napisao/la:
nicky je napisao/la: Ne stvara vlasnički softver monopolizam nego nedovoljna konkurencija.
Red Hat ?
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

max360se je napisao/la:
Grof je napisao/la:
Red Hat ?
Dobro, daj primjer njegovog monopolizma? U čemu je to konkretno Red Hat monopolist? (BTW, kao kontrapunkt RHEL-a imaš free CentOS ;) )
nicky
Site Admin
Spol: Ž

Post Postao/la nicky »

Grof je napisao/la:...
Primjer:
Poznajem mnogo ljudi kojima sam pomogao sredit iračunalo i svi ti ljudi nisu nikad postavili pitanje naplate. Čak štoviše, vrlo su darežljivi prema tome jr se u tehnologiju ne razumiju.
E sada, ja im nudim rješenje s WIndowsima gdje moraju platiti licencu ili rješenje s Linuxom gdje plaćaju samo moje ruke. Naravno, mogući je odgovor: "Ah, onda neću, idem Perici on će mi staviti WIndowse free". U tom slučaju ja djelujem edukativno naglašavajući kako je to krađa i da za njegove potrebe Linux pruža čak i više. MOžda se malo i sjednemo, pa porazgovaramo oko toga što je slobodni softver i u čemu su cake. Anonymouse su već svi vidjeli, pa se mogu koristiti i nekim njihovim primjerom, te ga više educirati (pomalo zaplašiti) ukazujući mu na rizike piratanja.
Tako ja stvaram brand sebi i stvaram (polu)osvještenog korisnika. Stvar je samo na koji način se čovjeku/poslu posvetite.

Dakle, ne odmah isključiti vlasnički i prebaciti se samo na FOSS. To je krivi put, nego kroz vrijeme postupno sve više naglašavati FOSS i koristiti ga.
Točno ovo i ja prakticiram.
I dalje mislim da u zdravoj konkurenciji ne postoji šteta od vlasničkog softvera niti da bi sve trebalo biti open source.
max360se
Spol: M

Post Postao/la max360se »

CentOS je RHEL bez Red Hat znački. Ovisi i RHEL-u.
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

nicky je napisao/la: Točno ovo i ja prakticiram.
I dalje mislim da u zdravoj konkurenciji ne postoji šteta od vlasničkog softvera niti da bi sve trebalo biti open source.
Pa gotovo sigurno i neće. Niti je jedan ekstrem dobar. A vlasnički softver trenutno jest ekstrem iz čije devijacije proizlaze svi mogući (za zdravi razum štetni) patentni ratovi, ogroman postotak piratstva i slične stvari.

Novac se troši na sanaciju problema, umjesto da se problem smanji ili dovede na nulu. Konkretno ne vidim video igre kao FOSS u skoroj budućnosti, jer se rad na istima vrlo teško može tako naplatiti. OK je hvalevrijedan HIB projekt, ali HIB zapravo promovira vlasnički softver koji se ovime eventualno prebacuje na FOSS.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

max360se je napisao/la:CentOS je RHEL bez Red Hat znački. Ovisi i RHEL-u.

Moram priznati da svi živi koje znam koriste CentOS ili Debian rješenja. RHEL-a je okrenut drugim korporacijama kojima baš treba i specifična podrška koju žele od nekoga i to plaćaju.

Još uvijek ne vidim RedHatov monopolizam? Tko ili što te sili na korištenje RHEL-a? Linux aplikaciju možeš pokrenuti na bilo kojoj Linux distri.

Osim toga RHEL baš tim svojim specifičnim dijelom i nije FOSS softver nego vlasnički, odnosno RHEL ne možeš skinuti s neta i koristiti. On se bazira na Linuxu, ali ga ja ne shvaćam kao FOSS jer ga ne mogu skinuti i koristiti, jel?
Odgovori