Pomoc!!!! Particioniranje kod fedore?!

Diskusije usko vezane uz Fedora i srodne distribucije (RHEL, CentOS...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

Fedoran
Spol: M

Pomoc!!!! Particioniranje kod fedore?!

Post Postao/la Fedoran »

Znam da ste vec ovo milijun puta culi, ali meni jos uvjek nije jasno i ne mogu nigdje naci tutorial koji mi je dovoljno jasan za instalaciju fedore.
Pa bih htio bi nekog zamoliti da mi objasni kako da instaliram Fedoru 16 tako da ju pokrecem s windowsom(dual boot) ne shvacam onaj dio s particijama sto trebam napraviti s particijama prije instalacije. Trenutno imam instaliran Windows 7 i 3 particije od kojih je jedna prazna i ima 120 GB pa bih htio na nju instalirati fedoru i koristiti ju. Stavio sam iso image od fedore na DVD i shvacam kako pokreniti i sve jedino mi nije jasno sto treba s particijama npr kada idem shrink pokazuje mi 0mb na svim particijama..

Hvala punoo
shicy

Re: Pomoc!!!! Particioniranje kod fedore?!

Post Postao/la shicy »

kad ideš particionirati, odabereš Custom layout ili kako već piše. u tom slučaju će ti se prikazati particije sa tvog diska na način da ćeš moći odabrati ovu slobodnu za Fedoru ;)
vjerojatno će ti tražiti da napraviš "bios boot" particiju. da, znam, čudno je :D ali napravi je i neka bude 1 MB ;)
Fedoran

Post Postao/la Fedoran »

a gdje to odaberem custom layout? i kako napravit bios boot particiju?
Fedoran

Post Postao/la Fedoran »

aha kod instalacije fedore na costum layout...dobro ali kako onda da napravim bios particiju, i kako znam koja mi je particija c koja d i to
shicy

Post Postao/la shicy »

na linuksu nemaš c i d particije ;)
nego / (root) koja ti je nešto kao c particija na windowsima, imaš /home particiju koja ti dođe nešto kao d, a swap ti je "zamjena" za RAM ;)

tu bios boot particiju ćeš prilikom particioniranja napravit ;)
Fedoran

Post Postao/la Fedoran »

znaci stavio sam dvd s fedorom u laptop to mi se ucitalo i pokrenio sam instalaciju doso sam do onog izbornika gdje odabirem shrink, use free space itd..i sad bi trebao napraviti bios particiju ali nezz sto tocno il?
shicy

Post Postao/la shicy »

odabereš prvo custom layout, pa ti on pokaže trenutno stanje na disku. zatim odabereš particiju koju želiš dodijeliti Fedori, i na nju staviš / particiju. ako ti installer kaže da mu treba bios boot particija, napraviš ju i staviš da bude 1 MB, a ostalo staviš za / .
Fedoran

Post Postao/la Fedoran »

dada ali mi javlja stalno Could not allocate requested partitions: not enough free space on disks...i sad sam nes skonto valjda da trebam u w7 ponovo otic i nesto s partiijama mrdat, jer mi ocito ovako ne prepoznaje slobodni prostor....e sad sto bi trebo s particijama u win7 ?
Fedoran

Post Postao/la Fedoran »

u disk manangmetnu
shicy

Post Postao/la shicy »

kakva ti je situacija s diskom? koliko praznog prostora imaš? prije svega defragmentiraj disk(ove)...
Odgovori